Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

20%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Putin kommenterar flygolyckan med Prigozhin – Wagner fortsätter sitt arbete i Afrika

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 augusti 2023
- NewsVoice redaktion
Vladimir Putin 21 feb 2023. Foto: Sputnik, Maksim Blinov
Vladimir Putin 21 feb 2023.

Den ryske presidenten beskrev Wagner-chefen Evgeny Prigozhin som “en begåvad man” med många talanger och att han gjorde en stor insats i kampen mot nynazister i Ukraina.

I ett tal med journalister i Kreml sa Putin att han hade känt Prigozhin sedan början av 1990-talet och han beskrev honom som “en man med ett komplicerat öde”. Putin sa att Prigozhin gjort allvarliga misstag i sitt liv, men också gjort stor nytta för Ryssland.

Putin porträtterade Prigozhin även som “en begåvad affärsman” som arbetat i Ryssland och Afrika med olja, gas, ädelmetaller och ädelstenar. Prigozhin hade just återvänt från Afrika och där träffat några ryska tjänstemän strax innan flygkraschen.

Samtliga sju Wagner-passagerare och tre besättningsmedlemmar omkom i det Embraer privatjetplan som kraschade i onsdags i Tver-regionen, på väg från Moskva till St Petersburg. Prigozhin fanns på passagerarlistan.

Putin uttryckte sina uppriktiga kondoleanser till deras familjer och lovade att utredningen av kraschen ska bli grundlig.

Efter att Wagner-gruppen tagit farväl av Prigozhin släppte Wagner PMC ett uttalande den 24 augusti:

“Vi kommer att fullfölja alla de uppgifter som vi har tilldelats!”

Den 23 augusti, samma dag som planet störtade, skriver Wagner Group på sin Telegram-kanal:

“Al-Qaida och Jamaat Nusrat al-Islam wal-Muslimin har uppmanat till jihad mot PMC Wagner och den maliska armén.”

Text och översättning. NewsVoice. Källa: “Putin comments on Prigozhin plane crash”, RT.com

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq