Sarah Ashton Cirillo – Ukrainas nya militära trans-talesperson

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 augusti 2023
- NewsVoice redaktion

Ukraina har valt transgenderjournalisten Sarah Ashton Cirillo för att leda Ukrainas militära engelskspråkiga informationsverksamhet.

Ashton Cirillo föddes som man och kom ut som transperson 2019. Hon är värd för det statligt sponsrade nyhetsprogrammet “Russia Hates the Truth” – ett officiellt projekt inom den ukrainska försvarsmakten. Programmet sägs motpropagera rysk propaganda, desinformation och ryska lögner.

Den USA-födda Sarah Ashton Cirillo har arbetat i Ukraina i mer än ett år, först som reporter, sedan som stridssjukvårdare och nu som talesperson för Ukraina.

Sarah Ashton Cirillo hyllar Ukrainas attacker inne i Ryssland

Sarah Ashton-Cirillo säger i videon:

“Detta är sergeant Sarah Ashton Cerillo från Ukrainas väpnade styrkor, och du tittar på avsnitt 14 av Russia Hates the Truth, ett meddelande i allmänhetens tjänst med fokus på att motverka rysk propaganda, desinformation och lögner, samtidigt som vi ger dig sanningen om Ukrainas krig för frihet, direkt från Kiev.

Ryssland hatar sanningen att Ukrainas många framgångsrika angrepp mot Moskvaregimen på ryskt territorium under helgen innebar att president Zelenskijs ord om att kriget skulle återvända till Ryssland inte bara var ett löfte, utan en profetia som redan har gått i uppfyllelse.

På samma sätt som soldaterna i den ryska försvarsmakten lämnas att dö på ukrainsk mark, är Putins kabal av krigsförbrytare och terrorister oförmögna att skydda den ryska statens kritiska infrastruktur och försvarsindustri.

Verkligheten är enkel: Ryssland är försvarslöst, särskilt på hemmaplan.”

Samtidigt som Sarah Ashton Cirillo insisterar på att Ukraina värdesätter yttrandefrihet har hon varnat journalister som inte stöder Zelensky-regimen att de kan förvänta sig ett liknande öde som Gonzalo Lira, den chilensk-amerikanske kommentatorn som greps i sitt hem i Kharkov av ukrainska säkerhetsttjänsten SBU och som förväntades bli dömd till 5-8 år i ett arbetsläger, skriver RT i en syrlig kommentar.

Inna Sovsun som är ledamot i Ukrainas parlament gratulerade Sarah Ashton Cirillo på X (Twitter):

“Sarah Ashton LV är en modig kvinna som försvarar Ukraina! Hon förtjänar respekt och tack! Sarah, jag gratulerar dig till positionen som talesperson för de ukrainska väpnade styrkornas territoriella försvarsstyrkor! Hatet i rysk propaganda är ett bevis på att du gör allt rätt!”

Text: NewsVoice. Videokälla: TDF Media Studios

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
    • Artiklar från 2022. Gonzalo Lira blev tagen i våras men mot borgen släpptes i Juni. Han skulle fly över till Ungern par dagar sedan men blev tydligen tagen vid gränsen.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *