Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Fd rysk president: Västs krigsförklaring mot Ryssland kan besvaras med samma mynt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 29 augusti 2023
- NewsVoice redaktion
Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev.

Den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev varnar för att Ryssland inte har någon anledning att tvivla på att väst stöder Kievs mål att attackera allt som är ryskt.

Det är ett uttalande från Mikhail Podoliak, en medhjälpare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som väcker förnyad oro i den ryska ledningen om att västländerna stöder Kievs försök att “förstöra allt ryskt”.

Det ökar risken för ett fullskaligt krig mellan Moskva och NATO, säger Medvedev. I en kommentar till Podoliaks uttalande skriver Medvedev på sin Telegram-kanal:

“Om detta är sant, och vi har ingen anledning att tvivla på att det är det, utgör det ett direkt, juridiskt signifikant bevis på västvärldens inblandning i ett krig mot Ryssland”.

Det i sin tur ger anledning till en motsvarande krigsförklaring från Moskva mot alla NATO-stater, anser Medvedev, som tillägger att “förutsägelserna om apokalypsen kommer allt närmare”.

Mikhail Podoliak framförde sina påståenden i en intervju på ukrainsk TV i måndags och uppgav att utländska finansiärer i allt högre grad stödjer alla åtgärder som Kiev anser nödvändiga i sin kamp mot Moskva.

“Idag är den absoluta enigheten bland de länder som stöder oss att vi kan förstöra allt ryskt i de ockuperade områdena”, förklarade Podoliak.

Han lovade vidare att öka anfallen djupt inne i Ryssland med drönare. Kiev tar samtidigt inte formellt på sig ansvaret för de regelbundna kamikaze-drönarattackerna mot Moskva och andra ryska städer.

The Economist

Kampanjen med drönare – med stöd av västerländsk underrättelseinformation om det ryska luftförsvaret – beskrevs av den brittiska tidskriften The Economist på söndagen som delvis “avsedda att ha en psykologisk inverkan” på den ryska befolkningen, skriver RT.

Enligt The Economist stöder Kiev drönaroperatörer, både privata och statliga, men några av anfallen:

“…verkar vara PR-projekt utformade för att uppmärksamma upphandlingschefer på en prototyp, snarare än att ha militärt värde”.

Höga ryska tjänstemän har anklagat USA och dess allierade för att föra ett proxykrig mot Ryssland, där Ukraina tillhandahåller “kanonmat”. Kiev förlitar sig på väst för vapen, finansiering, utbildning och underrättelser i konflikten, och vissa i Washington har förklarat att Rysslands “strategiska nederlag” är deras mål, avslutar RT.

Källa: RT, “Zelensky aide’s claim raises ‘apocalyptic’ risks – ex-Russian president”. Översättning och redigering: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq