Frankrikes president Macron beordrade ambassadören i Niger och all ambassadpersonal att lämna landet och återvända till Frankrike. Han sa också att Frankrike kommer att avsluta sin militära närvaro i Niger i slutet av 2023.
Av Baya Osborn för NewsVoice. Osborn (lucrust.com) som är baserad i Kenya skriver om konflikter och säkerhetspolitik.
Frankrike har accepterat ödet att ha förlorat kontrollen över Niger. Den 24 september 2023 gjorde Macron ett uttalande i en intervju som skulle kunna innebära glädje för medborgarna i Niger under de kommande dagarna.
De nya militära makthavarna har krävt att den franska ambassadören och de franska trupperna lämnar landet efter att president Macron vägrat erkänna kuppen.
”Vi avslutar vårt militära samarbete med Niger”, säger Macron.
”Frankrike har beslutat att dra tillbaka sin ambassadör. Under de närmaste timmarna kommer vår ambassadör och flera diplomater att återvända till Frankrike.”
Frankrike har inte gjort upp med militärjuntan. Emmanuel Macron uppgav att Frankrike skulle avsluta det militära samarbetet med Niger. Eftersom juntan inte vill samarbeta med dem i kampen mot terrorism kommer de franska trupperna att dras tillbaka under de kommande veckorna, vilket markerar slutet på samarbetet.
Tillbakadragandet från basen i Niamey kommer att ske under ordnade former. Här är anledningen till att militärjuntan i Niger utvisade den franske ambassadören i Niger.
Vilka händelser kan ha utlöst de beslut som fattades av Macron, som var fast besluten att ingripa i Niger och återinsätta Mohamed Bazoum på presidentposten?
Tre länder i Sahelregionen skapade en pakt den 16 september. Den omfattar Niger, Mali och Burkina Faso, och dess främsta syfte är att skydda varandra från eventuella hot om väpnat uppror eller yttre aggression. Efteråt hölls demonstrationer mot de franska trupperna och ambassaden, och alla franska flygplan förbjöds att befinna sig i Nigers luftrum.
Detta beslut kom en dag efter att Niger förbjudit alla ”franska flygplan”. Enligt webbplatsen för Agency for the Safety of Air Navigation in Africa and Madagascar (ASECNA) fick alla kommersiella flygningar, inklusive flygbolaget Air France, inte flyga över det nigeriska luftrummet. Luftrummet skulle förbli stängt för ”alla militära, operativa och andra specialflygningar” om inte tillstånd erhållits i förväg.
Niger meddelade den 6 augusti att man stänger sitt luftrum på grund av ”hot om intervention från grannländerna” under ledning av ECOWAS.
Förutom de misslyckade diplomatiska förhandlingarna mellan franska och nigeriska tjänstemän, kan detta beslut tillskrivas de ständiga protesterna från nigeriska medborgare mot Frankrike. Utträdet kommer efter veckor av påtryckningar till följd av folkliga demonstrationer.
Tusentals människor har nyligen protesterat i huvudstaden Niamey, bland annat utanför en militärbas där franska soldater huserar. Demonstranterna brände Frankrikes flaggor och uttryckte sin avsky och sitt missnöje med den tidigare kolonin.
Som svar på Parisbeslutet har myndigheterna i Niger välkomnat det. Beslutet innebär att de kan fortsätta att kontrollera Niger och på ett effektivt sätt återgå till demokrati och rättsstatsprincipen. Utländska länder förväntas dämpa sina påtryckningar, inklusive med ECOWAS, som Frankrike och USA uppmanade till ett eventuellt ingripande mot Niger.
”Denna söndag firar vi ett nytt steg mot Nigers suveränitet”, sade de. ”Detta är ett historiskt ögonblick, som vittnar om det nigeriska folkets beslutsamhet och vilja”, tillade de.
Frankrike har dramatiskt påverkat sitt inflytande och sin närvaro i Niger och Västafrika. Situationen i regionen är mycket komplicerad för den forna kolonialisten eftersom dess diplomatiska relationer fortsätter att försämras.
Det är pinsamt för det europeiska landet att tvingas lämna sina tidigare kolonier Niger, Mali och Burkina Faso. Detta är goda nyheter för medborgarna i Niger, som nu kan börja leva i sin nya frihet utan kolonial aggression och exploatering.
Av Baya Osborn för NewsVoice. Osborn (lucrust.com) som är baserad i Kenya skriver om konflikter och säkerhetspolitik.