James O’Keefe besöker huvudstaden Lahaina på Maui efter bränderna – Polisen missbrukar nödläget

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 september 2023
- NewsVoice redaktion
James O'Keefe besöker Lahaina, Maui. Foto: OMG
James O'Keefe besöker Lahaina, Maui.

Vid staden Lahaina på ön Maui tillhörande ögruppen Hawaii råder fotoförbud och journalister förhindras att arbeta fritt i anslutning till de brända områdena. James O’Keefe besökte Lahaina med sitt team från OMG (O’Keefe Media Group). De filmade med dolda kameror.

OMG konstaterar att Maui-poliser och sheriffer varnar alla journalister för att de kommer att arresteras om de filmar eller fotograferar längs den milslånga motorvägen Lahaina bypass och den zon som lämnats i ruiner efter den stora branden på Maui tidigare i augusti.

Hawaiis eget hemvärn säger att Mauis poliser och sheriffer beter sig som “skitstövlar”.

“Vi försöker inte dölja något”, säger Mauis sheriff om fotograferingsförbudet flera mil från stadskärnan längs Lahainas förbifart. “Det är av säkerhetsskäl”. Han säger även att det är svårt att identifiera de döda eftersom de bränts till aska.

Officer Kunioka från Maui Police Department säger att journalister kan arresteras efter en varning. Polismannen uppgav att “du kan spela in vad du vill”, men tillägger att om journalister befinner dig på vägrenen till förbifarten kan de inte spela in.

De lokala poliserna “bröstar upp sig” och beter sig som “skitstövlar”

O’Keefe och hans OMG-team, fångade med dolda kameror två nationalgardister vid kontrollpunkter inne i den brända zonen. På tal om den lokala sheriffens och polisens agerande sa nationalgardisterna: “Ingen kan hindra dig från att ta bilder”.

Som exempel skriver James O’Keefe i ett nyhetsbrev att sheriff W. Aqua sa till journalisterna att de “bryter mot lagen” när de parkerar på vägrenen flera mil från stadens centrum för att nyhetsrapportera, trots att ordet “parkera” inte förekommer i lagtexten.

Poliserna och sherifferna citerade Hawaiis reviderade nödstadga, men stadgan säger ingenting om att fotografering eller journalistik är förbjudet. En av gardisterna från Oahu, och som även är polis, säger: “Jag är polis i Honolulu och jag har aldrig hört talas om det”.

En annan gardist sa: “Vem som helst kan ta en bild, ingen kan hindra er från att ta bilder”.

O’Keefe menar med stöd av polisernas uttalanden att Mauis nödstadga missbrukas.

Mike Yoder, en advokat på plats, har lämnat in en stämningsansökan med OMG som kärande part, mot guvernören i den federala domstolen. Advokaten hävdar att polisens restriktioner strider mot konstitutionen och är oförenlig med det första tillägget, vilket handlar om pressfrihet.


Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: LahainaMaui
Stöd NewsVoice 2024
 • I kommentarssektionen länkas till flera olika videos. Det vore en förbättring anser jag att ni alltid tar för vana att kortfattat referera vad videon visar så man inte är beroende dels av att spendera tid på en video och dels att informationen ju kan försvinna.

  • Ja, namn på videon plus en kort beskrivning av innehållet och en tidsangivelse/startpunkt var/där i den oftast ett par timmar långa videon det visas det som är relevant för diskussionen. Om man vill att andra människor ska slösa bort ett par timmar av livet så får man anstränga sig lite mer på marknadsföra anledningen till det slöseriet, eftersom en youtube/bitchute/odysee-länk med en sifferkombo är helt intetsägande.

  • Om lösningen är så enkelt, kommer man ju undan rätt billigt! Bara måla taket och vara skyddad! Perfekt lösning! Genialt!

   Antar att blåa begagnade bilar blir mycket attraktiva i framtiden och nya kommer att vara enbart blåa!
   Blåa bilar, hus, kläder, kostymer och uniformer och liksom blåfärgat på allt!

    • Blue, blue, my world is blue
     Blue is my world since I’m without you

     Haha! Härlig låt!

     Jag måste dock förtydliga Martins länk och min sarkastiska kommentar så det inte blir missförstånd för andra.

     Det har nämligen visat sig att “Direkt Energi Vapen” som används i bränningen av Maui är verkningslöst mot material med blå färg!

     Med andra ord, som det verkar, vill techno-humanismen, omvandla oss till “smurfar”!

     Skämt åsido, fattar jag inte hur världen kan vara så blind inför vad som hände i ön.

     Kan man komma undan med ett sådant folkmord framför ögonen på alla, är de kapabla till vad som helst!
     Det är helt sanslöst!

     Våra ungdomar kan se hur farligt osynliga co2 är men deras hjärnor kan inte se mest bisarra händelser!

     • Allt ‘De’ gör är övertydligt bara man tar sig lite tid och ser med oskygga ögon. Lite bakgrundsinformation om vad de “sysslat” med en viss tid, behöver tas in så att hjärntvätten torkar in. ‘De’ är kapabla till allt och lite till. Där är dilemmat för oss människor på Jorden som vill något annat än vara föremål för deras “boskapsskötsel”.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *