James O’Keefe besöker huvudstaden Lahaina på Maui efter bränderna – Polisen missbrukar nödläget

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 september 2023
- NewsVoice redaktion
James O'Keefe besöker Lahaina, Maui. Foto: OMG
James O'Keefe besöker Lahaina, Maui.

Vid staden Lahaina på ön Maui tillhörande ögruppen Hawaii råder fotoförbud och journalister förhindras att arbeta fritt i anslutning till de brända områdena. James O’Keefe besökte Lahaina med sitt team från OMG (O’Keefe Media Group). De filmade med dolda kameror.

OMG konstaterar att Maui-poliser och sheriffer varnar alla journalister för att de kommer att arresteras om de filmar eller fotograferar längs den milslånga motorvägen Lahaina bypass och den zon som lämnats i ruiner efter den stora branden på Maui tidigare i augusti.

Hawaiis eget hemvärn säger att Mauis poliser och sheriffer beter sig som “skitstövlar”.

“Vi försöker inte dölja något”, säger Mauis sheriff om fotograferingsförbudet flera mil från stadskärnan längs Lahainas förbifart. “Det är av säkerhetsskäl”. Han säger även att det är svårt att identifiera de döda eftersom de bränts till aska.

Officer Kunioka från Maui Police Department säger att journalister kan arresteras efter en varning. Polismannen uppgav att “du kan spela in vad du vill”, men tillägger att om journalister befinner dig på vägrenen till förbifarten kan de inte spela in.

De lokala poliserna “bröstar upp sig” och beter sig som “skitstövlar”

O’Keefe och hans OMG-team, fångade med dolda kameror två nationalgardister vid kontrollpunkter inne i den brända zonen. På tal om den lokala sheriffens och polisens agerande sa nationalgardisterna: “Ingen kan hindra dig från att ta bilder”.

Som exempel skriver James O’Keefe i ett nyhetsbrev att sheriff W. Aqua sa till journalisterna att de “bryter mot lagen” när de parkerar på vägrenen flera mil från stadens centrum för att nyhetsrapportera, trots att ordet “parkera” inte förekommer i lagtexten.

Poliserna och sherifferna citerade Hawaiis reviderade nödstadga, men stadgan säger ingenting om att fotografering eller journalistik är förbjudet. En av gardisterna från Oahu, och som även är polis, säger: “Jag är polis i Honolulu och jag har aldrig hört talas om det”.

En annan gardist sa: “Vem som helst kan ta en bild, ingen kan hindra er från att ta bilder”.

O’Keefe menar med stöd av polisernas uttalanden att Mauis nödstadga missbrukas.

Mike Yoder, en advokat på plats, har lämnat in en stämningsansökan med OMG som kärande part, mot guvernören i den federala domstolen. Advokaten hävdar att polisens restriktioner strider mot konstitutionen och är oförenlig med det första tillägget, vilket handlar om pressfrihet.


Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: LahainaMaui