Dödligt Nipah-virus: Indiska myndigheter stänger delstaten Kerala

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 september 2023
- NewsVoice redaktion
Gris och nipah-virus
Gris och nipah-virus. Montage: NewsVoice

Delstaten Kerala i södra Indien försöker begränsa ett utbrott av Nipah-viruset efter att två personer dött av den dödliga sjukdomen. Delstaten har infört kontaktspårning, stängt skolor och banker samt infört annan lockdown.

Infektion med viruset kan orsaka från mild till allvarlig sjukdom, enligt US Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Symptomen börjar ofta med huvudvärk och dåsighet, men kan snabbt förvandlas till koma inom några dagar. Andra effekter är akut respiratoriskt syndrom (nedsatt syresättning) och dödlig encefalit, en inflammation i hjärnan, skriver Reuters.

Keralas chefsminister Pinarayi Vijayan uppmanar invånarna att följa hälsodepartementets säkerhetsriktlinjer:

“Vi ska inte vara rädda, utan möta denna situation med försiktighet”.

Nipah-viruset identifierades första gången 1998 i samband med ett sjukdomsutbrott bland grisuppfödare i Malaysia och Singapore. Nipah är ett zoonotiskt virus som överförs från djur till människor, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Det kan dock också överföras via förorenad mat eller direkt mellan människor.

Det kan infektera människor direkt genom kontakt med kroppsvätskor. Det finns några dokumenterade fall av överföring mellan människor, enligt WHO.


Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq