FN:s säkerhetsråd röstade ner Rysslands krav på omedelbart humanitärt eldupphör i Israel-Palestina-kriget

Israels delegat Gilad Menashe Erdan betonade att hans land måste utplåna Hamas för sin egen självbevarelsedrift.

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 oktober 2023
- NewsVoice redaktion
Vassily A. Nebenzia
Vassily Nebenzia, den ryska federationens representant vid Förenta Nationerna.

Säkerhetsrådet misslyckades den 16:e oktober med att anta en resolution som lagts fram av Vassily A. Nebenzia från den Ryska federationen som krävde ett omedelbart humanitärt eldupphör i den pågående Israel-Palestina-krisen.

Om resolutionen hade antagits skulle den kraftfullt ha fördömt alla terroristhandlingar, allt våld och alla fientligheter som riktas mot civila i Israel och Palestina. Villkoren krävde även ett säkert frisläppande av all gisslan och obehindrad distribution av humanitärt bistånd, inklusive livsmedel, bränsle och medicinsk behandling till Gaza.

Resolutionsutkastet fick stöd från Kina, Gabon, Moçambique och Förenade Arabemiraten, men delegationerna från Frankrike, Japan, USA och England röstade emot det. De återstående sex rådsmedlemmarna avstod från att rösta. USA:s företrädare sa att det var Hamas angrepp på Israel som ledde till den allvarliga humanitära krisen i Gaza.

Före omröstningen beskrev Ryska federationens företrädare resolutionen som en “rent humanitär text”, som hade fått stöd av medlemmar i den arabiska gruppen och av staten Palestina. Man betonade att humanitära insatser inte kommer att vara möjliga utan en vapenvila och sa att utkastet fördömer allt våld.

Efter att texten röstats ned sa Vassily A. Nebenzia att västländerna har trampat på hela världens förväntningar. Trots detta, sa han, har utkastet bidragit till att inleda en diskussion om kriget i FN-rådet.

ArcanumSkolan 2024

USA:s representant Linda Thomas Greenfield ansåg att den föreslagna resolutionen var otillräcklig eftersom den inte nämner Hamas. “Rådsmedlemmarna kan inte tillåta att rådet lägger skulden på Israel”, sa USA-delegaten och tillade att USA:s delegation inte kan rösta för en resolution som vanhedrar offren.

Israels delegat Gilad Menashe Erdan betonade att hans land måste utplåna Hamas för sin egen självbevarelsedrift. Israel är på ett “räddningsuppdrag” för att “rädda vår gisslan, rädda vår framtid och folket i Gaza från deras grymma tyranner”, sa Erdan och frågade varför den resolution som inte antogs inte uppmanar Hamas att lägga ned sina vapen.

“Innan några uppmaningar till hjälp eller lugn”, betonade han, “bör Hamas betecknas som en mordisk terrororganisation. Vidare måste rådet stödja Israels rätt att försvara sig, hålla det fullt ansvarigt för vad som händer i Gaza och kräva att all gisslan släpps”.

Palestinas representant Riyad H. Mansour,  sa att Israel inte kommer att bli säkrare om fler palestinier dödas. Palestinska liv är viktiga, betonade han och noterade att de 3000 palestinier som hittills dödats under de senaste dagarna till överväldigande del är civila, mer än hälften är kvinnor och barn.

Mansour efterlyste ett slut på attackerna mot palestinierna och deras tvångsförflyttning från Gaza, samt humanitärt tillträde till hela Gazaremsan, och påpekade att människor inte ens kan begrava sina nära och kära och sörja dem.

Mansour uppmanade rådsmedlemmarna att ta hänsyn till den allt djupare klyftan mellan västvärlden och den arabiska och muslimska världen och påminde om FN:s många uppmaningar till palestinierna att välja fred. I detta avgörande ögonblick, “varför skulle detta råd vara oförmöget att uppmana till vapenvila?” frågade han.

Text: FN. Översättning och sammandrag: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Jämför då rysslands “krig” i snart två år med civila dödsoffer mot några dagars krig mellan israel palestina, hur många civila palestinier redan på dessa få dagar dött

    • stig lönnqvist skriver: 17 oktober 2023
      Inte ”några dagars krig.” USA har drivit det sedan 1917, och speciellt intensivt efter 1948. USAs krig är ett terrorkrig som kallas Nakba.

  • Krumma dödliga vapen…

    https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Ffn.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F04%2FRevolver.jpg&tbnid=9eqpLxRiV4oeLM&vet=12ahUKEwiV276S5PyBAxWCHhAIHbzzDlYQMygAegQIARAz..i&imgrefurl=https%3A%2F%2Ffn.se%2Fvi-gor%2Fvi-utbildar-och-informerar%2Ffn-info%2Fvad-gor-fn%2Ffns-arbete-for-fred-sakerhet-och-nedrustning%2Fattachment%2Frevolver%2F&docid=PcZegzl9rFf3bM&w=2820&h=1888&q=revolver%20UN&ved=2ahUKEwiV276S5PyBAxWCHhAIHbzzDlYQMygAegQIARAz

      • Jag har alltid tyckt att den statyn är lite missvisande då det är staters militära vapen som är det verkliga problemet. En revolver med knuten pipa ger sken av att det är civila vapen som är problemet. Så den där statyn är väl mer en symbol för deras önskan att avväpna folket.

        • Den tyska generalen, Dr. Christian Freuding, som är chef för planerings- och ledningsstaben och chef för Ukrainas lägescentral, avslöjar planerna på ett utdraget krig i Ukraina ända fram till 2032!

          Tyska Bundeswehr förväntar sig uppenbarligen ytterligare nio år av krig i Östeuropa: Generalmajor Dr. Christian Freuding tillkännager nu öppet att Bundeswehr redan har planerat att stödja den ukrainska armén fram till 2032.
          https://exxpress.at/deutscher-general-verraet-planen-fuer-den-krieg-in-der-ukraine-bis-2032/

          Precis som i inbördeskriet i Jugoslavien på 1990-talet saboteras alla försök till fred.

          • Krig, krig, krig – världens formella ledare låter sig ledas att satsa på krig istället för fred.

            Krig och död är dagens lösen, såväl för pojken som för tösen!

            Hur mycket lidande och död är de våldstokiga och deras lakejer beredda att besudla sina samveten med?

            Orättvisa och laglöshet piskas fram och göds av ondskans finklädda bödelsdrängar.

            Här är en mycket viktig genomgång på tyska. Ställ in svensk text. (Efter 11 minuter):
            https://www.youtube.com/watch?v=BMEvCAOEAIY&list=PLf8pXpMRcLXsQiI3O_3KgLyy8EMQghfCr&index=8&t=687s
            (Moderne Kriege: General:„Die Hilfe für die Ukraine ist bereits bis 2032 finanziell abgesichert”)

            • ”världens formella ledare låter sig ledas att satsa på krig istället för fred”
              Inte alla ”världens formella ledare” Bara de som lyder under USAs befallningar och, order, som de svenska. NATO ????

          • Tyskarna måste väl vid det här laget vara medvetna om att ukrainska män är på upphällningen? Finns ju inte en chans att Ukraina håller ut till 2032? Men kanske tyskarna fått order om att tillhandahålla soldater för den fortsatta slakten?

            • En annan mycket inflytelserik militär, österrikaren överste Markus Reisner, som ständigt ges plats i media i Österrike och Tyskland, propagerar för “full in”, som man säger i poker, i Ukraina-kriget – och att sociala utgifter måste slopas i Ukraina, för att kriget har prioritet, så då lär det väl finnas en hel del gamlingar, kvinnor och barn som i ren förtvivlan söker försörjning och som man då kan skicka till slakten vid fronten.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *