Jan Emanuel: Våldsvågen kan stoppas trots våldsnormaliseringen

Emanuel: "Är du myndig nog att skjuta någon är du också myndig nog att ta ett rejält straff".

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 1 oktober 2023
- NewsVoice redaktion
Jan Emanuel och gangsters
Jan Emanuel och gangsters. Montage: NewsVoice

TT intervjuade Jan Emanuel en svensk företagare, mångmiljonär, riskkapitalist, opinionsbildare, tidigare brottsling och politiskt förtroendevald för Socialdemokraterna. Emanuel ser en stor fara med en normaliseringsprocess inför våldet. ”Det är i fall inte där jag bor, men det är svårt för nu finns våldet även där du bor”, konstaterar han.

Jan Emanuel tog emot TT vid sin lyxyacht som ligger för ankare utanför Djurgården i centrala Stockholm. Han är känd för att öppet och provokativt visa upp sin rikedom trots att han är sosse. Emanuel döpte till exempel sin lyxyacht till “Red”.

Nu lanserar han sin nya bok “Så var det med det” och i den beskriver Emanuel osminkat på 572 sidor sitt liv som inkluderar sin brottslighet, knivslagsmål, misshandel och drogförsäljning, men även personen som fick honom att lämna den kriminella världen, skriver TT.

NewsVoice lyfter ut några citat från Emanuel om hans tankar om hur Sverige ska lösa brottsvågen.

“Det är en stor fara i att vi är i en normaliseringsprocess, säger han. Precis som med allting så vänjer du dig. Kroppen och själen mår inte bra men du vänjer dig. Man har reflekterat: ”det är i fall inte där jag bor” men det är svårt för nu är det även där du bor”.

“När jag var med i gäng så fanns det några i Stockholm liksom några bondgäng utan namn. Konkurrensen nu däremot… Sedan har det alltid funnits en romantiserad bild kring hur mycket pengar man kan tjäna på kriminalitet. De flesta kriminella är rätt usla och det är få som faktiskt tjänar pengar.”

“Så ska du konkurrera nu så är det med vilket våldskapital man har och därför skjuter man varandras morsor eller kusiner. Det är inget konstigt utan något som skapats.”

“När vi rekryterade var det sådana som var bra på kampsport, stora och muskulösa eller galna.”

TT skriver att när det kommer till åtgärder mot gängvåldet förespråkar Emanuel ungdomsfängelser och ett ytterligare skärpt regelverk kring utvisning ur Sverige, men han säger också att det inte räcker.

“Du kan inte bara bygga flera fängelseplatser för de är inte speciellt avskräckande och de kostar sinnessjukt mycket pengar”.

Emanuel själv gjorde sig en förmögenhet på “ungdomshem” och ungdomsvård (HVB-boenden och Sis-hem). 2010 sålde han in affärsidén med vård- och behandlingshem till ett brittiskt riskkapitalbolag och drog då in 250 miljoner kronor.

Han anser att det inte finns någon anledning att behandla mördande ungdomar med silkesvantar:

“Det här är hårt att säga, men är du myndig nog att skjuta någon är du också myndig nog att ta ett rejält straff. Det finns inga förmildrande åldersomständigheter.”

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Samtidigt,glöm inte hur Kina mycket effektivt stoppade samma våldsvåg i Xinjiang. Kina hade precis samma problem med ”gäng” i Xinjiang, bara med undantaget att gängen var USA sponsrade. Lösning som fungerade: Leta reda på alla individerna, utvisa alla som gick, starta tre program för avradikalisering. Två av programmen är sedan länge framgångsrikt avslutade. De värsta, våldsammaste och farligaste rötäggen är inlåsta, och släpps ut när dom har avradikaliserats bättrat sina inställningar. Resultat: Inga mord, inget våld, på sex år nu. Sverige kallar Kinas framgångsrika program ett brott mot mänskliga rättigheter. Att gå fritt på gatorna och döda och skjuta är alltså en mänsklig rättighet i Sverige. Det blir nog rätt svårt att komma till rätta med.

 • rent politiskt har utvecklingen i Sverige sin parallell i USA, där gränserna är vidöppna och där t.o.m. FBL-agenter klipper upp taggtrådsstängel till Mexico.
  Samma “playbook” med samma avsikt tydligen, att öka önskat röstetal till val.
  I USA finns tillägg till konstitutionen som kan hantera detta, men i Sverige…?
  Ordning ur kaos!

 • Minst sagt underligt att inte skolan nämns i debatten om det eskalerande gängvåldet. Idag går det omkring gäng i skolan som gör lite som de vill då ingen törs ingripa mot dem. En lärare som blir mobbad/misshandlad eller hotad får direkt höra att han “saknar ledaregenskaper”.

  Det är bra med mycket resurser till skolan men det kommer man inte långt med om elever, lärare och annan personal känner sig otrygga och rädda för att själv drabbas av våld.

  In med väktare i skolan och tuffa till reglerna så skulle svensk skola komma långt med fler utbildade elever och färre våldsamma elever.

 • I flera år har Polisen begärt kunna göra hemliga avlysningar även av icke misstänkta i gängrelaterade våldsbekämpning men politiker i alla färger har på ett eller annat sätt förhindrat det.

  Detta samtidigt som svenska politiker har, på EU-nivå jobbat stenhårt för att implementera olagliga avläsningar av alla privata samtal och alla typer av kommunikationer. Även krypterade personliga och kommunikation inom företag som betraktas som företagshemligheter.

  Den sista var “Chatt Controll” som har senarelagts för tillfälle.

  Hur går detta ihop?

  Man förhindra avlyssning som behövs och polisen behöver men jobbar för att åstadkomma avlyssning av alla medborgare som inte kommer polisen till nån nytta!

  På allvar alltså? Hur går det ihop?

  • En väldigt enkel ekvation!

   Det är inte de kriminella våra politiker vill åt, det är dig…..

   Men enligt dig är jag ju en konspiratist som “massformerat” mig själv. Så du får väl ta det med en nypa salt.

   Men rent teoretiskt som alla med tknisk utbildning kan förstå så är det naturligtvis möjligt för operatörerna att “avlyssna” vem som helst när som helst. Och rent “teoretiskt” skulle ju också ett informationsövertag kunna ha vissa fördelar. Bara en tanke.

   • Vad jag frågade om handlade inte om hur det tekniskt går ihop!
    Ironiskt nog tekniskt kan jag det i allra minsta detalj!

    Vad som för mig inte går ihop är hur det kommer sig att Sveriges EU-politiker varit drivande för en lagstiftning som skulle möjliggöra kontroll av innehåll i realtid för medborgarna och företag samtidigt som samma partier på nationellnivå förhindrat polisens begäran att kunna avlyssna personer som inte är misstänkta men som har gängkopplingar.

  • Det där med avlyssningar och dylikt ska vara hårt reglerat. Dock erkänner man att nuvarande eskalering är ett hot mot det “öppna samhället” osv varvid man från olika myndigheter alltmer ser våldet som en form av terrorism. Alltså borde särlagstiftning skapas (undantag från den gällande lagstiftningen). Sannolikt måste åklagare godkänna fall till fall.

   • Det har hänt nåt med svenskarnas intelligens som tycker avlyssning av polisen ska vara hårt reglerad och avvisar det men tycker samtidigt att avlyssning av hela befolkningen får ske av teleoperatörer och staten utan nån som helst reglering!

    Hur många giftinjektioner har du tagit Thorleif?

 • Jan Emanuel har väl gjort stora pengar på invandringsindustrin.
  Varför inte ta alla dessa pengar och försöka förbättra situationen.
  Han är i mina ögon värre än de som skjuter.

  • Är han värre än de som skjuter? Är du inte riktigt klok i huvet?
   Han har tjänat sina pengar lagligt, sen vet vi inte om han har utnyttjat systemet eller inte, har han det är det moraliskt förkastligt. Men det är väl knappast värre än att skjuta någon?

 • Vuxna har livstid i straffskalan och det har ju inte hindrat dem från att mörda. Att de för tillfället använder sig av ungdomar är ren straffekonomi eftersom de får lägst antal år. Men samtidigt som de diskuterar att bryta en våldsspiral av mord och bombdåd så håller de också på att spara sönder skolan. Inte för att den hjärntvätten har något egenvärde men den är ändå ett rätt grundläggande skydd mot en kriminell livsstil. Sen kommer det i slutänden ändå kosta mer med fängelseplatser än vad det hade gjort med fungerande utbildningsplatser. Visst har alla ett egenansvar men tittar man på alla felprioriteringar som görs och har gjorts så lever vi också i ett rent skitsamhälle som definitivt inte är utan skuld.

  • Dom kriminella måste tas ut ur samhället för att skydda medborgarna.
   Dessa inrättningar skall betallas av dom kriminella själva genom arbete.

   • Ja, de kriminella politiker som medvetet har skapat detta kaos måste definitivt tas ut ur samhället för att skydda medborgarna. Sen är det lite tråkigt att se hur rädsla får människor att börjar slicka uppåt.

  • Vänstern har utvecklat skolan till ett indoktrineringsverktyg. Allt för många lärare är vänsteraktivister. Självklart vill den nya regeringen och SD spara på skolverksamheten och introducera egna indoktrineringsverktyg.

   • Men oavsett hjärntvättsperspektivet så sparar man på skolan blir med en viss fördröjning problem framöver. Det är billigare att hjärntvättsutbilda barn/ungdomar än vad det är att låsa in dem när de redan har blivit grova brottslingar. Besparingen är såväl ekonomisk som i mänskligt lidande för alla berörda parter.

  • Många pratar om att hårda/långa straff inte hjälper, brukar svara dessa med att släpp dom fria då, och se vilket som är bäst?

   Svaret brukar bli total “tystnad”…

   • Inget nytt under solen. Medeltidens mörka makter når hit med sina långa skuggor.

    Under kavajer och slipsar tronar förstenade hjärtan.

    Bödeldrängarnas avklippta öron har sin ekvivalens i massmedias tjänstehjons dövhet för lidande.

    Dåtidens orakel har fått avlösning av kriminologiprofessorer med feta plånböcker.

   • Men bara långa hårda straff är inte den enda lösningen utan det måste även till en hel del annat. Sen är hela den här situationen till hundra procent politikerskapad och då ska staten ta ansvar och inte försöka flytta över det ansvaret på befolkningen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *