Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Jan Emanuel: Våldsvågen kan stoppas trots våldsnormaliseringen

Emanuel: "Är du myndig nog att skjuta någon är du också myndig nog att ta ett rejält straff".

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 oktober 2023
- NewsVoice redaktion
Jan Emanuel och gangsters
Jan Emanuel och gangsters. Montage: NewsVoice

TT intervjuade Jan Emanuel en svensk företagare, mångmiljonär, riskkapitalist, opinionsbildare, tidigare brottsling och politiskt förtroendevald för Socialdemokraterna. Emanuel ser en stor fara med en normaliseringsprocess inför våldet. ”Det är i fall inte där jag bor, men det är svårt för nu finns våldet även där du bor”, konstaterar han.

Jan Emanuel tog emot TT vid sin lyxyacht som ligger för ankare utanför Djurgården i centrala Stockholm. Han är känd för att öppet och provokativt visa upp sin rikedom trots att han är sosse. Emanuel döpte till exempel sin lyxyacht till “Red”.

Nu lanserar han sin nya bok “Så var det med det” och i den beskriver Emanuel osminkat på 572 sidor sitt liv som inkluderar sin brottslighet, knivslagsmål, misshandel och drogförsäljning, men även personen som fick honom att lämna den kriminella världen, skriver TT.

NewsVoice lyfter ut några citat från Emanuel om hans tankar om hur Sverige ska lösa brottsvågen.

“Det är en stor fara i att vi är i en normaliseringsprocess, säger han. Precis som med allting så vänjer du dig. Kroppen och själen mår inte bra men du vänjer dig. Man har reflekterat: ”det är i fall inte där jag bor” men det är svårt för nu är det även där du bor”.

“När jag var med i gäng så fanns det några i Stockholm liksom några bondgäng utan namn. Konkurrensen nu däremot… Sedan har det alltid funnits en romantiserad bild kring hur mycket pengar man kan tjäna på kriminalitet. De flesta kriminella är rätt usla och det är få som faktiskt tjänar pengar.”

“Så ska du konkurrera nu så är det med vilket våldskapital man har och därför skjuter man varandras morsor eller kusiner. Det är inget konstigt utan något som skapats.”

“När vi rekryterade var det sådana som var bra på kampsport, stora och muskulösa eller galna.”

TT skriver att när det kommer till åtgärder mot gängvåldet förespråkar Emanuel ungdomsfängelser och ett ytterligare skärpt regelverk kring utvisning ur Sverige, men han säger också att det inte räcker.

“Du kan inte bara bygga flera fängelseplatser för de är inte speciellt avskräckande och de kostar sinnessjukt mycket pengar”.

Emanuel själv gjorde sig en förmögenhet på “ungdomshem” och ungdomsvård (HVB-boenden och Sis-hem). 2010 sålde han in affärsidén med vård- och behandlingshem till ett brittiskt riskkapitalbolag och drog då in 250 miljoner kronor.

Han anser att det inte finns någon anledning att behandla mördande ungdomar med silkesvantar:

“Det här är hårt att säga, men är du myndig nog att skjuta någon är du också myndig nog att ta ett rejält straff. Det finns inga förmildrande åldersomständigheter.”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq