Oro över att explosivt svenskt gängvåld ska sprida sig till Finland

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 oktober 2023
- Torbjörn Sassersson

NewsVoice besökte åter bombattentatsplatsen på Rädisvägen i Hässelby. Vi filmade förödelsen och intervjuade Tony som guidade en finsk reporter med fotograf till brottsplatsen. Finland befarar samma våldsutveckling som i Sverige.

Se videon på Youtube

Tony bor i Södertälje och han arbetar med ungdomar som vill lämna kriminaliteten bakom sig. Finland riskerar att få uppleva samma brottsutveckling som i Sverige om det inte stoppas. Tendenserna finns redan i Finland, men grannlandet ligger efter i utvecklingen och det finns därför tid att göra något åt det, menar Tony.

NewsVoice var på plats den 2:a oktober, timmarna efter attentatet mot en radhuslägenhet som totalförstördes av explosionen och den efterföljande branden. Idag är åtta lägenheter evakuerade, säger en boende i området. Den aktuella radhuslängan består av 8 lägenheter och 6 av dem är utrymda plus ytterligare 2 i en angränsande huslänga.

Läs mer: Bombdåd i Hässelby – flera bostäder brinner

Målet för attentatet var lägenheten på Rädisvägen 84, där en påstått högerextrem aktivist från Nordisk Styrka var skriven. Ingen dog av explosionen eftersom lägenheten stod tom och det är för NewsVoice oklart om någon skadats i de angränsande bostäderna. Mannen på adressen misstänks för att nyligen ha mördat en person i Jordbro och sprängningen av hans lägenhet betraktas som en hämndaktion.

Nordisk styrka är en militant avknoppning av Nordiska Motståndsrörelsen. Gruppen av svenska högerextremister är en ny aktör i våldsamheterna mellan gäng från första och andra generationens migranter i Sverige. Detta gör den redan svåra situationen ännu mer komplicerad.

NewsVoice ringde upp boende i de närmaste angränsande lägenheterna, men de var så uppskakade att de avstod från att svara på frågor. De visste redan att de snabbt måste söka nya boenden inför de kommande månaderna.

Text, video och redigering: Torbjörn Sassersson

Bombattentat mot Rädisvägen 84 i Hässelby den 2:a okt 2023. Foto: T. Sassersson, NewsVoice
Bombattentat mot Rädisvägen 84 i Hässelby den 2:a okt 2023. Foto: T. Sassersson, NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq