Hezbollah blixtanföll den israeliska militärbasen Biranit – Eskalering att vänta

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 november 2023
- NewsVoice redaktion
Den israeliska militärbasen i Biranit attackerades den 20 nov 2023.

I vad som beskrivs som en chockartad upptrappning har Hizbollah nästan utplånat den israeliska militärbasen Biranit nära den libanesiska gränsen för att stödja Gaza, enligt uppgifter på Telegram och X. Times of Israel bekräftar attacken och att omfattande skador orsakades.

Hezbollah ska ha tagit på sig ansvaret för attackerna mot Israels militärbas Biranit som ligger vid gränsen till Libanon. Händelsen innebär en upptrappning av fientligheterna mellan de stridande parterna och ett våldsamt svar är att vänta från Israel mot den shiamuslimska gruppen.

Israeliska medier återgav ett meddelande från Hezbollah som bekräftade attackerna och citerade användningen av Burkan-missiler.

Beskjutningarna mellan mellan Israel Defense Forces (IDF) och det Iranstödda Hezbollah har pågått sedan den 8:e oktober. Videoklipp på X visar att attacker i dag även ska ha skett mot Tel Aviv.

Times of Israel skriver att Hezbollah totalt avfyrat fler än 1000 raketer, granater, missiler och självmordsdrönare mot Israel sedan den 8 oktober, med start en dag efter att Gazakriget bröt ut, enligt försvarsminister Yoav Gallant.

Idag måndag startades beskjutningarna av IDF som alltså slog till först. Militären uppger att man preventivt beskjutit södra Libanon med artilleri för att förhindra Hezbollah från att närma sig Israel.

En kort stund senare avfyrades ett stort antal raketer och granater från Libanon mot de nordliga samhällena Arab al-Aramshe och Bar’am, samt mot armébasen Biranit (video).

Som svar på attackerna, uppger IDF, att stridsflygplan, stridshelikoptrar och stridsvagnar slog till mot Hezbollahs anläggningar i södra Libanon, avslutar Times of Israel.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq