Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Hur går det för de svenska oberoende nätmedierna med och utan presstöd?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 december 2023
- NewsVoice redaktion
Torbjörn Sassersson, 29 november 2023 i Shanghai Tower
Torbjörn Sassersson, grundare av NewsVoice 2011, den 29:e november 2023 i inspirerande Shanghai Tower.

Den svenska befolkningen har visat ett stort sug efter andra medier än de etablerade, men hur går det egentligen för svenska oberoende medier eller alternativmedia som det populärt kallas? Hur är de rankade i Sverige? NewsVoice granskar med hjälp av Similarweb.com den senaste statistiken för de mest populära kanalerna.

Som referens finns Aftonbladet.se som är rankad etta i Sverige i kategorin “news and media”. Aftonbladet beviljades 6.291.950 kronor i presstöd 2022, enligt Dagens Media. Listan nedan visar att popularitet inte behöver vara ett resultat av presstöd från mediemyndigheten MPRT.

Denna artikel gör inte anspråk på att ha tagit med alla oberoende nya nätmedier som startats de senaste 15 år. Kommentera gärna i kommentarsfältet vilka andra nätmedier som du tycker borde finnas med i en sådan här jämförelse.

1. Nyheter Idag – Rankning 86

Nyheter idag (nyheteridag.se) är en tidning med starkt fokus på regimkritik och invandring. Nyheter idag ligger högt uppe på listan av alternativ media. Nyheter idag har också hjälpts av att många personer från Avpixlat och Exponerat gick över till Nyheter Idag. Dock har på sistone Nyheter idag minskat inom alla 3 kategorier.

Ej kategoriserad som “news and media”. Grundare: Chang Frick.

2. Fria tider – Rankning 244

Fria tider (friatider.se) är den allra största aktören inom oberoende media och även om de minskat på vissa områden så är de vida överlägsen även sin närmaste konkurrent Samnytt. Fria tiders framgång består till stor del av att de var en av pionjärerna inom alternativ medie-sfären på nätet. Fria Tider har ett väldigt starkt fokus på invandring och migrationsproblematik, mestadels direkt brottslighet.

Ej kategoriserad som “news and media”. Grundare: Widar Nord

3. Samnytt – Rankning 268

Kategorirankning: 14 (“news and media”). Grundare: Kent Ekeroth.

Samnytt (samnytt.se, samnytt.nu) är en nationalistisk tidning som mestadels avhandlar invandringsrelaterad brottslighet och diverse missförhållanden inom svensk politik. Samnytt har en väldigt bra global rankning jämfört med majoriteten av annan svensk oberoende media.

Vad man kan utläsa av statistiken är även att en hel del personer utanför Sveriges gränser läser Samnytt vilket kan ses om man avläser skillnaden mellan den nationella och den globala rankningen där den sistnämnda är betydligt högre.

En föregångare till Samnytt var Avpixlat. Namnet syftade åtminstone delvis på att sajten inte ville dölja etniciteten på misstänkta brottslingar.

Samnytt har tidigare fått beviljat presstöd för lokal nyhetsbevakning, men fick avslag 2022.

4. Bulletin – Rankning 1012

Den svenska nättidningen Bulletin (bulletin.nu) som startade 2020 av avhoppare från etablerade mediekanaler är en tidining som publicerar oberoende nyheter och samhällsdebatt. Bulletin har en högerprofil och tidningens ledarsida betecknar sig sedan april 2021 som frihetligt konservativ. Bulletin fick 4,3 miljoner kr i presstöd 2023.

5. SwebbTV – Rankning 1672

Kategorirankning: 102 (“news and media”). Grundare: Michael Wilgert.

Swebb-TV (swebbtv.se) är en mediakanal som började på Youtube och har sedan dess skapat en egen hemsida och en egen videodelningsplattform på adressen swebbtube.se. SwebbTV har lyckats skapa en stor följarbas på rätt kort tid och konceptet är samhällskritik med gäster som diskuterar sakfrågor. Swebbtv fick 336.000 kronor i redaktionsstöd 2021 och ingenting 2022, enligt Journalisten och 350.640 kr år 2020, enligt Dagens Media.

6. Svenska Epoch Times – Rankning 1982

Kategorirankning: 114 (“news and media”).

Epoch Times (epochtimes.se) är från början en amerikansk tidning som publiceras även på svenska i e mindre utgåva. Epoch Times är politiskt oberoende. Den engelskspråkiga versionen har fått ett enormt genomslag i USA. Svenska Epoch Times fick 4,3 miljoner kr i presstöd 2023, enligt Dagens Opinion.

7. NewsVoice – Rankning 2613

Kategorirankning: 154 (“news and media”). Grundare: Torbjörn Sassersson.

NewsVoice (newsvoice.se, newsvoicetv.com) som är en politiskt obunden nättidning och en av Sveriges äldsta renodlade alternativa och oberoende nättidningar har sedan starten år 2011 lyft fram diversifierade ämnen. NewsVoice har lyckats bra med att nå ut på nationell nivå trots shadowbanning/deboosting och censur av artiklar om tex coronakrisen.

NewsVoice har aldrig erhållit presstöd i någon form (trots två ansökningar som uppfyllde alla tekniska och redaktionella krav), men har ändå lyckats nå bra popularitet genom åren, tack vare läsardonationer, sponsorer och annonsörer.

8. Nya Tider – Rankning 10 297

Kategorirankning: 470 (“news and media”). Grundare: Vávra Suk.

Nya Tider (nyatider.nu, nyatider.se) startade i juni 2013. Tidningen är en av de mest framgångsrika nya oberoende medierna och den är egentligen huvudsakligen baserad som en pappersutgåva. Satsningen på webben är mer blygsam. Nya Tider har fått presstöd för pappersversionen sedan 2013 och har totalt beviljats omkring 35 miljoner kronor sedan grundandet, skriver Flamman. Tidningen fick 5,5 miljoner kronor i presstöd 2023, enligt Dagens Opinion.

9. Frihetsnytt – Rankning 14 551

Ej kategoriserad som “news and media”.

Frihetsnytt (frihetsnytt.se) är en svensk mediasatsning som på många sätt liknar SwebbTV. Konceptet är att diskutera samhällskritiska ämnen och bjuda in gäster som har nischad kunskap. Frihetsnytt har trots en bra budget, vilket syns på produktionerna i deras kanal, inte lyckats nå ut brett. Vi hittar inga uppgifter om att tidningen fått presstöd.

10. Insikt 24 – Rankning 28 049

Kategorirankning: – (“news and media”). Grundare: Vávra Suk.x

Insikt 24 (insikt24.se) som startade 2021 är en systertidining till Exakt 24, men Insikt 24 har cirka 10 gånger fler besökare än Exakt 24. 2022 beviljades Insikt24 4,7 miljoner i statligt presstöd. I den totalsumman ingick retroaktivt stöd för 2021. 2023 fick Insikt24 1,7 miljoner kronor i presstöd, enligt Expo.

11. Svenska Morgonbladet – Rankning 28 799

Svenska morgobladet (svenskamorgonbladet.se) som startade 2020 är en annan ny aktör inom svenska oberoende medier. Trots försöket att popularisera tidningen med hjälp av Runar Sörgard som krönikör har tidningen inte lyckats “lyfta”. Svenska Morgonbladet klassar sig själv som högerkonservativ. NewsVoice hittar inga uppgifter om att tidningen fått presstöd.

Ej kategoriserad som “news and media”.

12. Exakt 24 – Rankning 84 471

Kategorirankning: 2819 (news and media). Grundare: Vávra Suk.

Exakt 24 (exakt24.se) som startade 2019 är en nationalistisk mediekanal som likt Swebb-TV började sin verksamhet på Youtube men har nu en egen hemsida. Även om Exakt 24 inte har en bra global rankning eller nationell rankning har de väldigt snabbt lyckats stiga i kategorirankning för news and media. 2020 fick Exakt24 drygt 1,2 miljoner i redaktionsstöd och utvecklingsstöd av Mediestödsnämnden (via MPRT), enligt Expo.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq