Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Ökad misstänksamhet mot kinesiska medborgare i Sverige

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 januari 2024
- NewsVoice redaktion
Wang Jun, ordförande i kulturföreningen Hua Ding
Wang Jun är ordförande i kulturföreningen Hua Ding

Sveriges säkerhetstjänst, SÄPO, har allt oftare pekat på Kina som ett potentiellt säkerhetshot. Det har resulterat i en ökad misstänksamhet gentemot vanliga kinesiska medborgare som bor i Sverige, skriver SVT.

Hua Ding i Malmö är den största kinesiska kulturföreningen i Sverige med 800 medlemmar. Ordföranden Wang Jun i Hua Ding är en pensionerad överläkare som har bott i Sverige sedan 1987. Under dessa år har hon noterat en påtaglig förändring i attityden gentemot Kina.

“För drygt tio år sen var relationen mellan Kina och Sverige verkligen jättebra. När folk hörde att du var från Kina fick du en massa nyfikna frågor. Nuförtiden är det nästan som en osynlig känsla av avstånd”, säger Wang Jun.

År 2017 införde Kina en ny lag som kräver att alla kinesiska medborgare, oavsett var de befinner sig i världen, måste lämna information till centralpartiet om en sådan begäran görs. Denna lag har medfört att många oskyldiga kinesiska medborgare nu är kopplade till ett politiskt spel de inte vill vara en del av, skriver SVT.

Dessutom har den ökande retoriken om Taiwan även påverkat stämningen här i Sverige.

“Jag tror för oss alla som bor här, tänkande människor, intellektuella, det är tråkigt för oss. Vi kom hit till Sverige och vet att Sverige står för solidaritet och jämställdhet. Men det är nästan så man känner att man blir klämd mellan två uppsättningar av värderingar”, säger en av kulturföreningens medlemmar i en intervju från april 2023.

 

Källa: SVT, Oro bland kineser i Sverige: ”Känner att man blir klämd”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq