Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

78%

78.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 29/4 kl 11:00.

62 % av Gazas infrastruktur förstörd – Satellitdata

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 5 februari 2024
- NewsVoice redaktion
Gaza's Devastation Unveiled - 62% of Gaza Buildings Destroyed
Gazas förödelse avslöjad - 62 % av Gazas byggnader förstörda

I kölvattnet av Israels obevekliga offensiv mot Hamas ligger landskapet i Gaza nu i ruiner och hundratals byggnader, inklusive skolor, sjukhus och moskéer, har förvandlats till bråte.

Skadorna sträcker sig bortom infrastrukturen och når djupt in i jordbruksmarkerna som antingen har raserats eller gjorts obrukbara.

Tre kritiska områden har undersökts: Al-Zahra, Beit Hanoun och Khan Younis. De ärr som lämnats efter sig på Gazas befolkning, mark och infrastruktur kan vara irreparabla.

Satellitbilder som jämför Gaza före och efter den 7 oktober visar omfattningen av förödelsen. Hela stadsdelar har försvunnit från kartan och lämnat efter sig bränd jord och scener av förstörelse.

Den analys som genomförts av Corey Scher från City University of New York och Jamon Van Den Hoek från Oregon State University visar en dyster bild och avslöjar att hela 62 procent av alla byggnader i Gaza har skadats eller förstörts, fram till den 17 januari.

Konsekvenserna är inte begränsade till enbart Gaza City, där konflikten har varit som mest intensiv. Städer bortom frontlinjerna och den omgivande landsbygden vittnar om samma ödesdigra öde.

Al-Zahra, som en gång var ett välmående område i centrala Gaza City med tre universitet och flera fruktträdgårdar, ligger nu i ruiner. Universiteten, som Hamas påstås ha använt som baser, ligger i ruiner och omges av mark som inte går att känna igen och där till och med de gamla vägarna har försvunnit.

Gaza's Devastation Unveiled - 62% of Gaza Buildings Destroyed
Gaza’s Devastation Unveiled – 62% of Gaza Buildings Destroyed

Beit Hanoun, som en gång var en stad omgiven av jordbruksmark, bär nu krigets ärr med pansarfordonsspår kors och tvärs genom landskapet. Sjukhus som anklagas för att ha skyddat Hamas-krigare har utplånats, ett ligger i ruiner och det andra är svårt skadat.

Moskéer och kyrkogårdar har inte skonats, eftersom de israeliska styrkorna riktar in sig på dem i ett försök att avslöja Hamas tunnelnätverk.

Khan Younis, som ligger långt söderut och till en början ansågs ligga långt från frontlinjerna, speglar den förödelse som man har sett i andra områden. Hela kvarter saknas och till och med rasmassorna verkar vara utplånade.

Gränserna mellan bostadsområden, infrastruktur och påstådda Hamasfästen har suddats ut till oigenkännlighet.

Undersökningen har utförts av Balakrishnan Rajagopal, FN:s särskilda rapportör om rätten till adekvat bostad, tillsammans med Martin Coward, professor i internationell politik vid Queen Mary University of London, Ammar Azzouz, forskare vid University of Oxford, och The Guardian.

Källa: RT, “Up to 62% of Gaza buildings damaged or destroyed – satellite data”
Översättning och rewrite: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq