Institutet för mänskliga rättigheter: Sverige uppfyller inte konventionen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 februari 2024
- NewsVoice redaktion
Linde Lindkvist
Linde Lindkvist, utredare.

Den 21-22 februari 2024 ska Institutet för mänskliga rättigheter (IMR) föra dialog med FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter och den svenska regeringen i Genève.

IMR kommer att även hålla ett anförande inför kommittén om hur Sverige lever upp till rättigheterna i den Internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, skriver IMR på sin hemsida.

Institutet har lämnat in en rapport till FN-kommittén som belyser hur den svenska staten sköter sina skyldigheter. Rapporten konstaterar att Sverige måste öka ansträngningarna för att uppfylla sina åtaganden enligt konventionen.

Rapporten visar att det är få som känner till rättigheterna och att man inte har gjort en ordentlig genomlysning av hur rättigheterna skyddas i svensk rätt sedan 1970-talet, enligt IMR-utredaren Linde Lindkvist.

Institutet uppmuntrar kommittén att uppmärksamma att den ekonomiska utsattheten har ökat, att ersättningsnivåerna har tappat i värde och att de samlade utgifterna för det sociala skyddsnätet har minskat i Sverige.

Relaterat: Soldatsverige skruvas om till krigsekonomi – Fredsarbete ska svältas

Efter dialogen kommer FN-kommittén att presentera sina rekommendationer till Sverige. Det blir då en viktig uppgift för institutet, i samarbete med civilsamhället, att följa upp rekommendationerna.

IMR-rapporten kan laddas ner på engelska och svenska.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Inte en stavelse om individens egna ansvar för sitt liv. Ingenting om att man själv är ansvarig för hur relationer utvecklar kring dig. Ingenting om att människan gör val i livet, hela tiden.

    Rasism är en föreställning om andra människors föreställningar om andra människor som man inte kan veta något om.

    Jag säger slå vakt om dina fördomar för dina fördomar är inte inte baserade på andra människors föreställningar om andra människor utan på livserfarenhet, och livserfarenhet ändras eller bekräftas desto längre du lever.

    Vilka dina inre föreställningar är, har ingen annan med att göra. Det är din privata egendom byggd under din livstid ingen annan äger.

    Hela retoriken bygger på att outsourca allt eget ansvar till överstatlig odemokratiska maktcentra med dess nyckfulla godtycklighet.

  • Det är hedervärt att NewsVoice tillhandahåller möjlighet att alla röster ska få komma till tals.

    Efter att studerat manifestet uppenbarar sig cirkulära resonemang där Institutet för mänskliga rättigheter och till exempel Centrum mot rasism osv är av staten betalda tankesmedjor som promotar och betonar vänsterfrågor vars syfte är att fånga och kontrollera opinionen med syfte att stärka FNs makt med Agenda 2030 som mål.

    Här tas alla klassiska retoriska knep till: man betonar löneskillnader mellan kvinnor och män som vid flera av varandra oberoende regressionsanalyser visar att skillnaderna beror på val av utbildning samt val av yrken och jämför man inom respektive bransch har kvinnor högre lön än män. Vidare att det råder ojämställda löner som ger kvinnor lägre pensioner utan att nämna att kvinnor lever längre och totalt sätt får pension under en längre tid än män och utan att ta med att kvinnor inte jobbar lika länge för sin pension som män osv.

    Vidare allehanda diskrimineringar:
    1.) I samband med religion eller annan trosuppfattning?
    2.) Jämförelser av romer och resande i sex olika länder?
    3.) Rekrytera utan att diskriminera?
    4.) Unga hbtqi-personers levnadsvillkor?

    Sist men inte minst statistisk lägesbild av genomförandet av Agenda 2030 i Sverige.

    I fallet Centrum mot rasism handlar det i själva verket om att regeringen pumpat in över 14 miljoner skattekronor i CMR. Föreningen har så liten verksamhet att den inte lyckas göra av med pengarna. I stället för forskning och opinionsbildning har miljonerna samlats på hög på banken. Under 2003 och 2004 fick CMR 8,3 miljoner kronor. Föreningen gjorde bara av med drygt hälften. Över 40 procent låg kvar oanvända på ett bankkonto.

    – Det finns inga konkreta idéer om vad man vill göra, säger en före detta styrelsemedlem. Vi gjorde nyckelringar och suddgummin, men inget mer substantiellt. Pengarna gick inte åt eftersom vi inte hade någon egentlig verksamhet mot rasism.

    Granskning visar att de stora utgifterna i stället läggs på resor, hotellövernattningar, restaurangbesök, löner, arvoden och stora kontorslokaler i centrala Stockholm. CMR har tre anställda och en styrelse på elva personer. Under 2004 reste de, bodde på hotell och åt på restaurang för närmare 600 000 kronor. Bara arvodena för styrelsen uppgick till 275 000 kronor. Lönekostnaderna var 1,7 miljoner kronor.

    https://www.svd.se/a/096e9688-0959-3a65-a801-1f9c3db9ecd7/kamp-mot-rasism-dyrbart-fiasko

    Och detta kallar man för att stärka civilsamhället – tankesmedjor som alla promotar FNs Agenda 2030.

    Varför inte istället stärka oberoende medier som till exempel NewsVoice som möjliggör att alla röster får komma till tals, då kunde man garantera att demokratin både breddas och fördjupas.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *