Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Institutet för mänskliga rättigheter: Sverige uppfyller inte konventionen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 februari 2024
- NewsVoice redaktion
Linde Lindkvist
Linde Lindkvist, utredare.

Den 21-22 februari 2024 ska Institutet för mänskliga rättigheter (IMR) föra dialog med FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter och den svenska regeringen i Genève.

IMR kommer att även hålla ett anförande inför kommittén om hur Sverige lever upp till rättigheterna i den Internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, skriver IMR på sin hemsida.

Institutet har lämnat in en rapport till FN-kommittén som belyser hur den svenska staten sköter sina skyldigheter. Rapporten konstaterar att Sverige måste öka ansträngningarna för att uppfylla sina åtaganden enligt konventionen.

Rapporten visar att det är få som känner till rättigheterna och att man inte har gjort en ordentlig genomlysning av hur rättigheterna skyddas i svensk rätt sedan 1970-talet, enligt IMR-utredaren Linde Lindkvist.

Institutet uppmuntrar kommittén att uppmärksamma att den ekonomiska utsattheten har ökat, att ersättningsnivåerna har tappat i värde och att de samlade utgifterna för det sociala skyddsnätet har minskat i Sverige.

Relaterat: Soldatsverige skruvas om till krigsekonomi – Fredsarbete ska svältas

Efter dialogen kommer FN-kommittén att presentera sina rekommendationer till Sverige. Det blir då en viktig uppgift för institutet, i samarbete med civilsamhället, att följa upp rekommendationerna.

IMR-rapporten kan laddas ner på engelska och svenska.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq