Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Magdalena Andersson oroar sig för påverkansoperationer och hur Henrik Jönsson får betalt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 februari 2024
- NewsVoice redaktion
Henrik Jönsson och Magdalena Andersson
Henrik Jönsson och Magdalena Andersson.

Socialdemokraten Magdalena Andersson varnar i en DN-intervju för ryska påverkansoperationer inför EU-valet och kräver att regeringen tar fram en handlingsplan. Hon frågar sig samtidigt hur debattören Henrik Jönsson blir finansierad. Reaktionerna blev starka mot Andersson både från högern och vänstern.

Magdalena Anderssons pressekreterare Mirjam Kontio inflikade att Jönsson sysslar med “hatpropaganda mot oss och Magda”.

NewsVoice har klippt in några få responser från media.

Carl-Oskar Bohlin, Sveriges minister för civilt försvar, kallade Anderssons uttalanden för ett ”skamgrepp”.

“Jag tycker att Magdalena Anderson ger uttryck för en omdömeslöshet. Hon pratar dels om påverkanskampanjer, som naturligtvis är ett allvarligt hot mot det öppna demokratiska samhället. Men sedan gör hon det till en brygga för att ge sig på en enskild debattör på ett sätt som är extremt osmakligt och omdömeslöst för en före detta statsminister”TV4 Nyheterna

Johannes Klenell på tidningen Arbetet skriver:

“Henrik Jönssons dårskaper är i allra högsta grad hans egna. När sådana här spekulationer kommer från en statsministerkandidat är det därför såklart uppseendeväckande. Det behöver påtalas.
Det ska mycket till i bevis innan politiker kan börja misstänkliggöra den fria opinionsbildningen.”

Aftonbladet:

“I intervjun med DN pratar Magdalena Andersson om ryska påverkansoperationer och påstår efter det att en typ av kampanj riktas även mot hennes parti. Därefter tar hon upp Henrik Jönsson.”

Svenska Dagbladets ledarskribent Mattias Svensson riktar kritik:

”Partiordföranden (S) och oppositionsledaren sprider alltså ogrundade och konspiratoriska spekulationer för att smutskasta en kritiker”.

Socialdemokraten och statsvetaren Ulf Bjereld anser att Anderssons uttalande skadar det politiska samtalet.

”Jag förespråkar största möjliga transparens kring finansiering av politisk opinionsbildning. Men att komma med svårtolkade antydningar utan att ha belägg skadar det politiska samtalet.”

 

Relaterat

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq