Regeringen: Säkerhetszoner ska förhindra gängskjutningar och bombattentat

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 februari 2024
- NewsVoice redaktion
Martin Melin (L)
Martin Melin (L)

Regeringen har i dag beslutat om en lagrådsremiss som ska ge Polismyndigheten möjlighet att införa säkerhetszoner från och med den 28 mars 2024. Polisen får då söka efter vapen och andra farliga föremål för att stoppa skjutningar och bombattentat.

“Den organiserande brottsligheten är systemhotande och innebär förödande konsekvenser för enskilda människor. Vi har en situation där de som skjuter och spränger är helt likgiltiga för hur deras handlingar drabbar andra.

Vi måste pröva nya åtgärder mot de kriminella gängen – för om vi gör som vi hittills har gjort kommer det också gå som det hittills har gått, och det är helt enkelt inte ett alternativ. Säkerhetszonerna ska bidra till att göra Sverige till ett tryggare och friare land för hederliga medborgare”, sa Gunnar Strömmer (M).

Regeringen skriver att det dödliga skjutvapenvåldet har tredubblats sedan 2013. Antalet bombattentat 2023 är det högsta som någonsin dokumenterats i Sverige. Regeringen tror därför att säkerhetszoner kan hjälpa.

Brottsutvecklingen i Sverige
Brottsutvecklingen i Sverige. Källa Justitiedepartementet

Säkerhetszoner

Förslagen innebär att Polismyndigheten inför säkerhetszoner inom avgränsade områden där det bedöms att det finns en påtaglig risk för brottslig verksamhet som innefattar skjutning eller bombattentat. I säkerhetszonen kan polisen kroppsvisitera personer och genomsöka fordon.

Det behöver inte krävas en konkret brottsmisstanke, utan grunden för ingripande kan i stället bygga på exempelvis en riskprofil som arbetats fram med hjälp av underrättelser och polisiär erfarenhet, skriver Regeringen.

En säkerhetszon ska enligt förslagen gälla högst två veckor åt gången och kunna överklagas till domstol. Polismyndigheten ska dessutom publicera beslutet om var och när en säkerhetszon införs, på sin webbplats.

Förslagen bygger på en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Källa: Erica Wide, pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Det är inte så att man passar på att förändra lagstiftningen inför WHO’s pandemiavtal så att den även ska passa in på t ex kontroller av vaccin-status. Så kan de välja vilka områden som helst.
  Anti-vaccin är väl klassat som allvarligt hot enligt WHO vill jag minnas.

 • Utan den av politiker importerade invandrargängkriminaliteten skulle det varit omöjligt att implementera den polisstat som är på ingång.

 • Att eliminera orsakerna till gängvåld och importerad brottslighet skulle leda till massarbetslöshet inom det kriminalindustriella komplex som byggts upp i Sverige efter förebild från USA! Tänk alla poliser, jurister, fängelsevakter, vakt och säkerhetsbolag, vårdare av kriminella ungdomar m m om 90% av dessa jobb försvinner? Det skulle snart inträffa om man verkligen tog krafttag mot brottsligheten!

  • Och Agenda2030 i stort blir hotat också. Så även ekonomin får man låta gå åt pipan om det ska bli någon kontrollstat i framtiden.

   • Japp, Agenda 2030 förutsätter en kontrollstat och det bästa sättet att snabbt sjösätta en polisstat är att låta kriminaliteten öka okontrollerat vilket skett i Sverige! Till slut kommer folk att böna och be politikerna om att införa en polisstat där friheten är satt på undantag.

 • Det vore klart bättre att eliminera orsakerna till krimgängen.
  Men det vill inte regeringen, eller så förstår de inte.
  Så länge behov finns, finns en marknad.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *