Första svenska Archer-pjäsen och första amerikanska Abrams har förstörts i Ukraina för 145 miljoner kr

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 26 februari 2024
- Torbjörn Sassersson
En amerikansk Abrams-stridsvagn förstördes 26 feb 2024
En amerikansk Abrams-stridsvagn förstördes 26 feb 2024, enligt ryska försvarsmakten. Montage: NewsVoice

Enligt ryska källor har de första exemplaren av det svenska mobila artillerisystemet Acher och den amerikanska stridsvagnen Abrams förstörts av ryska trupper i Ukraina. Brittiska Daily Mail skriver också om nederlaget för USA.

Källorna som uppger att de två stridsfordonen från USA och Sverige förstörts publicerades idag den 26 februari 2024 på ryska Telegram-kanaler.

Första Acher-pjäsen förstörd

Enligt den svenska regeringen togs ett beslut i början på 2023 att skicka skicka 8 st artilleripjäser att typen Archer till Ukraina. Personal i Ukraina utbildades snabbt och systemet togs, enligt SVT och Försvarsmakten i bruk under november-december 2023.

Archer anses vara ett extremt effektivt mobilt vapensystem med mycket hög precision. Det kan röra sig relativt obemärkt för att stanna till och beskjuta på ett mål upp till 5 mil bort.

Archer kan avfyra 3 precisionsskott under en minut för att sedan åter förflytta sig till en annan plats. Det gör vapensystemet svårt att lokalisera och slå ut, eftersom det hela tiden flyttas runt.

Nu har ryssarna enligt egna uppgifter förstört den första av dessa 8 Archer-pjäser. Archer tillverkas av BAE Systems Bofors och Volvo Construction Equipment.

Den svenska försvarsmakten har köpt in Archer för 54 miljoner kronor per styck.

 

Första Archer-pjäsen förstördes i Ukraina, 26 feb 2024 av ryska trupper. Bilder: Ryska försvarsmakten
Första Archer-pjäsen förstördes i Ukraina, 26 feb 2024 av ryska trupper, enligt ryska källor. Bilder: Ryska försvarsmakten

Första M1A1 Abrams stridsvagnen förstörd

Idag meddelar även ryska källor att ryska trupper förstört det första exemplaret av M1A1 Abrams-stridsvagnen. Den amerikanska militären har sagt att alla 31 Abrams-stridsvagnar som utlovats till Ukraina har levererats från och med den 16 oktober 2023.

Ryska styrkor upptäckte för första gången M1 Abrams stridsvagnar på Donbass-fronten, säger en högt uppsatt rysk tjänsteman. I en intervju med TASS på söndagen sa Igor Kimakovsky, en rådgivare till chefen för Rysslands Donetsk People’s Republic (DPR), att stridsvagnstypen hade siktats nordväst om staden Avdeevka, skriver RT.

En rysk  militär källa uppger att Abrams-vagnen låg stilla i fem dagar väster om staden Avdeevka innan den skickades in i strid varpå den snabbt eliminerades av en rysk attack genomförd av den 15:e brigaden, skriver Intel Slava på Telegram, en kanal startad av den ryska försvarsmakten.

En stycken M1A1 Abrams tank kostar 91 miljoner kronor.

 

Källor och relaterat

Svenska vapen till Ukraina. Källa: Regeringen.se
Svenska vapen till Ukraina, 20 februari 2024. Källa: Regeringen.se

 

 

 

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Så mycken galenskap som nu sker verkar vara planerad.
    För inte är det väl så att någon flunsa som skymmer intellektet drabbat hela klotet.

    Vi vet ju nu , från eu, att demokrati kan bara ske genom WEF, FN och EU.
    Kan det vara så att man spelar ut all galenskap på en gång för att folken skall skrika efter överstatlighet för att få stopp på detta.
    Jag har svårt för att se någon annan tanke i det som sker.
    Lagar på väg som vill straffa de som klandrar den förda politiken eller dom som vill fördjupa sig i förintelsen.. Vad är på väg?

    Miljarder o åter miljarder går till verksamheter som knappast kan tillhöra en nations/stats kärverksamhet.

    Skola, vård, omsorg och vägar saknar numera medel för att klara ens dom mest grundläggande kraven.
    Detta medan politiker drabbar samman i ickefrågor och försöker på alla sätt nullifiera varandra. MSM har ju för länge sedan förlorat sin roll.

    LeifB

  • Det som är intressant är att militära “experter” och media ljugit om de dyra västerländska pansarvagnarnas förträfflighet i åratal? Nu visar det sig att de är lika sårbara för pansarvärnsvapen som alla andras vagnar, om inte i många fall sämre, då de är tunga och svåra att manövrera och reparera. Det största problemet är dock inte att de är lika sårbara utan att de kostar oändligt mycket mer att tillverka än liknande stridsvagnar som tillverkas i Ryssland i mycket större antal. Redan under Israels invasion i Libanon för 15 år sedan borde varningsklockorna ringt och sedan under Turkiets invasion i Kurdistan för något år sedan visade sig Leopard 2 stridsvagnarna sin sårbarhet men ändå fortsatte man berätta sagor för skattebetalarna i väst hur bra det var med stridsvagnar, allt för att göda krigsindustrin.

  • 54 miljoner hade kunnat gjort stor skillnad för någon skola vad gäller den havererade grundskoleindoktrineringen. Men ungarna kan framöver kanske ta igen det här på Komvux på kåken för den delen ska ju byggas ut.

  • Intressant i sammanhanget är att det ryktas att många ukrainska soldater ogärna utnyttjar västerländska stridsvagnar nära fronten. De är nämligen mycket populära mål för ryska krigsmakten, som nästan tävlar om att via drönare, artilleri och luftangrepp förstöra dem så fort de upptäcks. Att sitta i en västerländsk stridsvagn är m.a.o. minst sagt livsfarligt!

  • Och var kommer pengarna ifrån som betalar detta. Eller trycker man fram inflation?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *