Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Första svenska Archer-pjäsen och första amerikanska Abrams har förstörts i Ukraina för 145 miljoner kr

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 26 februari 2024
- Torbjörn Sassersson
En amerikansk Abrams-stridsvagn förstördes 26 feb 2024
En amerikansk Abrams-stridsvagn förstördes 26 feb 2024, enligt ryska försvarsmakten. Montage: NewsVoice

Enligt ryska källor har de första exemplaren av det svenska mobila artillerisystemet Acher och den amerikanska stridsvagnen Abrams förstörts av ryska trupper i Ukraina. Brittiska Daily Mail skriver också om nederlaget för USA.

Källorna som uppger att de två stridsfordonen från USA och Sverige förstörts publicerades idag den 26 februari 2024 på ryska Telegram-kanaler.

Första Acher-pjäsen förstörd

Enligt den svenska regeringen togs ett beslut i början på 2023 att skicka skicka 8 st artilleripjäser att typen Archer till Ukraina. Personal i Ukraina utbildades snabbt och systemet togs, enligt SVT och Försvarsmakten i bruk under november-december 2023.

Archer anses vara ett extremt effektivt mobilt vapensystem med mycket hög precision. Det kan röra sig relativt obemärkt för att stanna till och beskjuta på ett mål upp till 5 mil bort.

Archer kan avfyra 3 precisionsskott under en minut för att sedan åter förflytta sig till en annan plats. Det gör vapensystemet svårt att lokalisera och slå ut, eftersom det hela tiden flyttas runt.

Nu har ryssarna enligt egna uppgifter förstört den första av dessa 8 Archer-pjäser. Archer tillverkas av BAE Systems Bofors och Volvo Construction Equipment.

Den svenska försvarsmakten har köpt in Archer för 54 miljoner kronor per styck.

 

Första Archer-pjäsen förstördes i Ukraina, 26 feb 2024 av ryska trupper. Bilder: Ryska försvarsmakten
Första Archer-pjäsen förstördes i Ukraina, 26 feb 2024 av ryska trupper, enligt ryska källor. Bilder: Ryska försvarsmakten

Första M1A1 Abrams stridsvagnen förstörd

Idag meddelar även ryska källor att ryska trupper förstört det första exemplaret av M1A1 Abrams-stridsvagnen. Den amerikanska militären har sagt att alla 31 Abrams-stridsvagnar som utlovats till Ukraina har levererats från och med den 16 oktober 2023.

Ryska styrkor upptäckte för första gången M1 Abrams stridsvagnar på Donbass-fronten, säger en högt uppsatt rysk tjänsteman. I en intervju med TASS på söndagen sa Igor Kimakovsky, en rådgivare till chefen för Rysslands Donetsk People’s Republic (DPR), att stridsvagnstypen hade siktats nordväst om staden Avdeevka, skriver RT.

En rysk  militär källa uppger att Abrams-vagnen låg stilla i fem dagar väster om staden Avdeevka innan den skickades in i strid varpå den snabbt eliminerades av en rysk attack genomförd av den 15:e brigaden, skriver Intel Slava på Telegram, en kanal startad av den ryska försvarsmakten.

En stycken M1A1 Abrams tank kostar 91 miljoner kronor.

 

Källor och relaterat

Svenska vapen till Ukraina. Källa: Regeringen.se
Svenska vapen till Ukraina, 20 februari 2024. Källa: Regeringen.se

 

 

 

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq