Diplomater: Om Trump vinner valet 2024 kan USA lämna NATO och sluta fred med Ryssland

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 mars 2024
- NewsVoice redaktion
Donald Trump, 28 October 2020
Donald Trump, 28 October 2020.

USA som politiskt kan betraktas som NATO:s ormhuvud kan huggas av om Donald Trump återväljs i USA-valet i november 2024. Flera diplomater från NATO-blockets medlemsländer, befarar att Trump kräver att USA lämnar det militära blocket.

Diplomaterna säger att Europas NATO-länder bör utveckla en strategi för att hantera konsekvenserna och ompröva blockets försvarskapacitet. Det skriver brittiska The Telegraph, som i flera artiklar under 2024 varnat för ett amerikanskt utträde.

Trump är allmänt negativ till NATO. Den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton har förutspått att Trump kommer att försöka dra sig ur alliansen om Trump blir omvald.

En europeisk diplomat sa till Telegraph att NATO-länderna måste “planera” för ett scenario där Trump försvagar det amerikanska engagemanget för alliansen. “Förberedelserna måste vara på plats”. Risken (eller möjligheten) att USA drar sig tillbaka är ett “orosmoment”, sa en europeisk diplomat. “Ingen vet vad han kommer att göra härnäst”.

Den tidigare amerikanska försvarsministern Mark Esper ställde i december 2023 prognosen att Trump kan börja dra tillbaka amerikanska styrkor från NATO-länder, vilket potentiellt skulle kunna orsaka “alliansens kollaps”.

En annan tjänsteman beskrev NATO som “överdrivet beroende av USA”. En “diskussion” om att skydda sig mot riskerna med ett amerikanskt tillbakadragande är “nödvändig”. En annan källa som citeras av The Telegraph sa att europeiska nationer bör utvärdera om “försvarsplaneringen” är tillräcklig.

Lord Kim Darroch, en tidigare brittisk ambassadör i USA och premiärministerns nationella säkerhetsrådgivare skrev i en artikel för The Prospect i februari: “Om jag var en tjänsteman på en premiärministers kontor runt om i Europa skulle jag ge experterna i regeringen i uppdrag att börja tänka på hur ett NATO utan USA skulle se ut och fungera – för säkerhets skull”.

Trump sa i februari att han inte skulle “skydda” de NATO-medlemmar som inte når upp till utgiftsgränsen på 2 procent av BNP i händelse av en attack, inklusive från Ryssland.

Ett medlemskap i NATO innebär att Sverige förväntas bidra med militär personal till NATO:s politiska och militära strukturer tex vid krig. Sverige ska också bidra med 600–700 miljoner kronor per år till NATO:s budget. Underförstått förväntas även Sverige köpa in amerikanska vapen.

Trump säkrade sin ledning i de republikanska primärvalen tidigare i veckan när han vann 14 av 15 delstater som stod på spel på Super Tuesday. Hans enda motståndare, Nikki Haley, hoppade av i förra veckan. Han förväntas nu ställa mot president Joe Biden i november.

Moskva har upprepade gånger förnekat att Ryssland har några planer på att attackera en NATO-medlem och tillägger att det skulle strida mot “sunt förnuft” att starta ett globalt krig, skriver ryska RT.

Trump har lovat att avsluta kriget i Ukraina genom att medla mellan Volodymyr Zelensky och Vladimir Putin, skriver The Telegraph.

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • I rapporteringen syns inte mycket av att Ryssland är en Ortodox Kristen stat. Sovjet flyttade till Bryssel, det syns bl.a. på välståndet hos folket. EU stora svepande regleringar liknar helt sovjets femårsplaner.
    Ryssland är också ett Europeiskt land i mångt och mycket.
    Därför blir slutresultatet Putins önskan om Rysslands medlemskap i NATO en verklighet. Med detta kommer UK/England förfalla till en B/C nation.

  • Om NATO bjuder in Ryssland så kommer konflikten att upphöra och vi kan
    gå vidare i fred och samförstånd.

    Men vill verkligen politikerna ha fred och samförstånd?
    Det ser inte så ut. Men ingen vågar fråga dem.

  • Biden, Trump och whoever är bara olika tummar i samma röv. Har man inte fattat något så grundläggande är man själv en del av problemet.

  • Allt elände styrs av WEF:s ledning som i sin tur styrs från ett litet land i Mellanöstern.
    Du kan inte lita på någon av dem som stöttar dagens system.
    De är MÖRKER och ONDSKA in person.

  • Sedan Trump förnyade finansieringen av Faucis Wuhan lab så har jag noll i förtoende för herr stor i käften.

    Sannolikt samma kontrollerade opposition som allt annat. Möjligtvis kan USA dra sig ur NATO, och så kan Ryssland mala resterande balt NATO länder till grus.

    Så får USA återigen en orsak till att rusta ännu mer. Så hålls maskineriet igång, små länder här och där mals i gruskrossen och kampen för “våra värderingar” går vidare.
    Söndra och härska, döda, slakta och stjäla.

    Har någon märkt att ledarna för världens länder sällan eller aldrig dödas. Men befolkningen kan alltid decimeras. De enda ledarna man verkar göra sig av med är de som är på folkens sida, eller diktatorerna efter de tjänat sitt syfte. Då letar man upp dem, oskadlig gör dem, och dumpar dem där ingen kan hitta eller verifiera vilka de är. Alltid samma sak.

      • Så Trump och Hillary är samma inavlade pack från kungaätten. Kul fakta! Ja blodslinjerna går väl djupt.

        • Ja, det är intressant att så många av USA:s presidenter är avkomlingar i rakt nedstigande led till Karl den store – och även EU har mycket med denne krigarkung att göra. Det visar Karlspriset, som är uppkallat efter Karl den store som år 800 kröntes till romersk kejsare av påven Leo III i Peterskyrkan i Rom som belöning för sina insatser för Katolska kyrkans utbredning i Europa. Karl den store lade grunden till skapandet av Heliga romerska riket av tysk nation som nästan kom att bli ett tusenårsrike.

          Karls den stores brutalitet och kompromisslösa attityd gav honom tillnamnet ”Sachsenschlächter” (som betyder slaktaren av sachsarna).

          Karlspriset instiftades 1950 och den förste pristagaren var
          Richard Nikolaus Coudenhove-Kalergi, grundaren av den Paneuropeiska rörelsen, som har lett fram till den överstatliga organisationen EU.

          År 1961 var det Walter Hallstein som förärades Karlspriset. I artikeln ”Om alla visste detta om EU skulle unionen falla isär på nolltid” skriver Ingemar Ljungqvist om hur den tidigare nazistideologen Walter Hallstein kom att spela en mycket viktig roll för skapandet av EU.
          https://newsvoice.se/2017/12/ingemar-ljungqvist-eu-walter-hallstein/

          Här är några fler som har förlänats Karlspriset:

          2023 Volodymyr Zelenskyj
          2018 Emmanuel Macron
          2016 Påve Franciskus
          2008 Angela Merkel
          2004 Påve Johannes Paulus II
          2000 Bill Clinton
          1999 Tony Blair
          1987 Henry A. Kissinger
          1996 Drottning Beatrix av Nederländerna
          1982 Kung Juan Carlos av Spanien
          1956 Sir Winston S. Churchill
          https://sv.wikipedia.org/wiki/Karlspriset

            • Tack, Tors vrede, det gläder mig – och jag hoppas att just denna redovisning av Karlspriset och dess historiska upprinnelse – och kopplingen till EU:s och USA:s nuvarande ledning – leder till eftertanke! Det finns ju ett tydligt mönster i det.

  • Om man ämnar “drain the swamp” kan man inte fylla sin administration med kräldjur från träsket, som Trump gjorde 2017. Av den utlovade muren mot Mexico blev en tumme. Bomba Syrien, finansiera ISIS och stjäla landets olja gick också bra.

    Jämfört med det bindgalna och kriminella dårhushjonet Biden är han förstås ett fall framåt. Men inte litar jag på honom, inte.

    • Vaccinkrängaren Trump:
      https://www.youtube.com/watch?v=2GC86EhnpiQ

      Att Trump dessutom är utbildad vid Fordham University och en årlig gäst vid Alfred E. Smith Memorial Foundation Dinner, talar egentligen sitt tydliga språk.

      Men, likt Goebbels, är han en väl skolad och skicklig retoriker och demagog och han har kommit att bli många besvikna människors sista hopp – och att finna vägen för den som förvillats att ompröva sin ståndpunkt är inte lätt och uppenbarligen inte heller idag, var mans sak:

      “It is easier to fool the people, than to convince them they have been fooled.”
      ― Mark Twain

  • De kommer nog göra en Kennedy av Trump innan han kommer in i vita huset igen. Kennedy ville inte ha krig och när de mörade honom så skickade nästa president mycket soldater ut i krig.

    De kommer göra allt för att stoppa Trump. Om en Kennedy inte fungerar så valfusk.

    Ingen kommer acceptera valresultatet i USA. Kommer det vara ett val i USA 2028?

    Ser ingen att vi lever nu i sista tiden av Romarriket? Hjälper inte att välja icke-ungraren Orbans sidan, Putin som mörades för 10 år sedan sidan eller CCP-Kina. Vad de säger kan låta sansat men det är propaganda. I konflikter och krig offras alltid först sanningen. Lögnerna media i väst sprider ser vi då vi lever här nog ingen av oss lever i Ryssland eller Kina och vet hur det är där.

    Försvarar inte kommunismens skapare (frimureriet i Väst och satans soldater) men att bara se svart-vitt i dessa tider gör en bara lättare att bli lurad. Se hur lurade de blev som reste till Spanien och krigade mot Franco. Stalin försökte ta över Europa via Spanien men misslyckades. Spanien är känt att ha galler för sina fönster och dessa kom efter Francos död.

    Den som vill ha fakta om frimureriet och kommunismens historia rekommenderas Juri Linas böcker och filmer.

  • Goda framtidsutsikter, USA lägger ner NATO.Europa står upp för egna intressen. USA lägger ner sin globala diktatur.
    Ny framtid med goda förbindelser mellan Europa, Ryssland och Kina, hela Brics.
    Det blir lysande tider.

  • Putin Orban och Xi står för att samhället är till för den typiska medborgaren och för att skapa ett samhälle i den typiske medborgarens intresse är det rationellt att ha marknadsekonomi styrd i befolkningens intresse. Ingen ideologisk låsning kring hur detta bäst uppnås så länge de olika aktörerna agerar i nationens intresse och inte bara agerar mellanhänder för US/UKs parasitbanker.
    USA har ingenting kunskapsmässigt att komma med utom olika metoder att splittra och spekulera och fiffla.

  • Är Trump en välvillig, vis ledare som vill ha frid och fred – eller är han ett trumfkort i en dialektisk process att omforma världen, där han spelar “Good Cop” och Joe Biden spelar “Bad cop” i en världsvid teater?

    Kanske är det dags för pendeln att vända snart och Trump kan tåga in i Vita huset igen?

    Målen som formulerades av George Friedman 2015 i sitt föredrag “Europe: Destined for Conflict?”, som han höll inför Chicago Council on Global Affairs har ju redan blivit uppfyllda, nämligen

    ATT förhindra samarbete mellan det råvarurika Ryssland och Europa, främst då Tyskland,

    ATT försvaga Europa, främst Tyskland, ekonomiskt,

    ATT skapa krig i Europa.
    https://www.youtube.com/watch?v=QeLu_yyz3tc
    (George Friedman, “Europe: Destined for Conflict?”)

    Därtill har ytterligare stora territorier i Europa direkt kunnat inordnas under den amerikanska krigsmaskinen – bland annat Sverige, som snart är ännu ett land späckat med amerikanska militärbaser.

    Utökat medlemskap i Nato i det så inhomogena Europa har bäddat för att i framtiden lätt och snabbt kunna starta ett nytt jättekrig.

    I stora delar av Ukraina har hela infrastrukturen totalförstörts och nu kan de multinationella företagen gå in och berika sina ägare, enligt affärsidén “bomba och bygg”.

    Alla döda i kriget i Ukraina har givetvis gjort att den ekonomiska skuldbubblan kan fortsätta att blåsas upp genom förintelsen av fordringsägare.

    Därtill har stora religionsdemografiska förändringar åstadkommits – som alltid i krigen under de senaste tvåtusen åren.

    Ytterligare ett viktigt mål tycks nu vara på väg att uppnås genom att slå på krigstrummorna så öronbedövande, nämligen att i all tysthet införa en världsdiktatur under WHO.

    • Kan nog stämma! Läste att Blackrocks ledare Prince vill se en fred i Ukraina och gå med på de ryska villkoren uppenbart i syfte att rädda vad som räddas kan av deras tillgångar i östra delarna av Ukraina.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *