Diplomater: Om Trump vinner valet 2024 kan USA lämna NATO och sluta fred med Ryssland

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 mars 2024
- NewsVoice redaktion
Donald Trump, 28 October 2020
Donald Trump, 28 October 2020.

USA som politiskt kan betraktas som NATO:s ormhuvud kan huggas av om Donald Trump återväljs i USA-valet i november 2024. Flera diplomater från NATO-blockets medlemsländer, befarar att Trump kräver att USA lämnar det militära blocket.

Diplomaterna säger att Europas NATO-länder bör utveckla en strategi för att hantera konsekvenserna och ompröva blockets försvarskapacitet. Det skriver brittiska The Telegraph, som i flera artiklar under 2024 varnat för ett amerikanskt utträde.

Trump är allmänt negativ till NATO. Den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton har förutspått att Trump kommer att försöka dra sig ur alliansen om Trump blir omvald.

En europeisk diplomat sa till Telegraph att NATO-länderna måste ”planera” för ett scenario där Trump försvagar det amerikanska engagemanget för alliansen. ”Förberedelserna måste vara på plats”. Risken (eller möjligheten) att USA drar sig tillbaka är ett ”orosmoment”, sa en europeisk diplomat. ”Ingen vet vad han kommer att göra härnäst”.

Den tidigare amerikanska försvarsministern Mark Esper ställde i december 2023 prognosen att Trump kan börja dra tillbaka amerikanska styrkor från NATO-länder, vilket potentiellt skulle kunna orsaka ”alliansens kollaps”.

En annan tjänsteman beskrev NATO som ”överdrivet beroende av USA”. En ”diskussion” om att skydda sig mot riskerna med ett amerikanskt tillbakadragande är ”nödvändig”. En annan källa som citeras av The Telegraph sa att europeiska nationer bör utvärdera om ”försvarsplaneringen” är tillräcklig.

Lord Kim Darroch, en tidigare brittisk ambassadör i USA och premiärministerns nationella säkerhetsrådgivare skrev i en artikel för The Prospect i februari: ”Om jag var en tjänsteman på en premiärministers kontor runt om i Europa skulle jag ge experterna i regeringen i uppdrag att börja tänka på hur ett NATO utan USA skulle se ut och fungera – för säkerhets skull”.

Trump sa i februari att han inte skulle ”skydda” de NATO-medlemmar som inte når upp till utgiftsgränsen på 2 procent av BNP i händelse av en attack, inklusive från Ryssland.

Ett medlemskap i NATO innebär att Sverige förväntas bidra med militär personal till NATO:s politiska och militära strukturer tex vid krig. Sverige ska också bidra med 600–700 miljoner kronor per år till NATO:s budget. Underförstått förväntas även Sverige köpa in amerikanska vapen.

Trump säkrade sin ledning i de republikanska primärvalen tidigare i veckan när han vann 14 av 15 delstater som stod på spel på Super Tuesday. Hans enda motståndare, Nikki Haley, hoppade av i förra veckan. Han förväntas nu ställa mot president Joe Biden i november.

Moskva har upprepade gånger förnekat att Ryssland har några planer på att attackera en NATO-medlem och tillägger att det skulle strida mot ”sunt förnuft” att starta ett globalt krig, skriver ryska RT.

Trump har lovat att avsluta kriget i Ukraina genom att medla mellan Volodymyr Zelensky och Vladimir Putin, skriver The Telegraph.

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq