Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

75%

75.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 09:20.

Ukrainas förluster “i miljontals” och Polen behöver kärnvapen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 mars 2024
- NewsVoice redaktion
Rajmund Andrzejczak
Rajmund Andrzejczak

Ukrainas förluster i konflikten med Ryssland bör räknas “i miljoner”, säger tidigare chefen för den polska generalstaben, Rajmund Andrzejczak. Kiev “förlorar kriget” och har “inte de resurser som krävs för att upprätthålla kampen mot Moskva”.

I en intervju med Polsat på måndagen beskrev den fd generalen Ukrainas situation på slagfältet som “mycket dramatisk” och insisterade på att “det finns inga mirakler i krig”.

Ukrainas president Vladimir Zelenskijs beslut att ersätta sin högste general, Valery Zaluzhny, med Aleksandr Syrsky har inte gjort någon betydande skillnad eftersom samma problem kvarstår för Kievs nya överbefälhavare, enligt Andrzejczak.

Enligt den pensionerade generalen lider Ukraina brist på utrustning och manskap, och förlusterna tär på landets kapacitet.

“De saknar över 10 miljoner människor. Jag uppskattar att förlusterna bör räknas i miljoner, inte hundratusentals. Det finns inga resurser i det här landet, det finns ingen som kan slåss.”

Rysslands försvarsminister Sergey Shoigu uppgav förra månaden att Ukraina hade förlorat mer än 444.000 soldater sedan konflikten inleddes i februari 2022. Fientligheterna har också utlöst en utvandring av ukrainska flyktingar, med nästan 6,5 miljoner registrerade över hela världen, enligt FN-data, skriver RT.

Tjänstemän i Kiev har upprepade gånger klagat på att västvärldens vapenleveranser har varit otillräckliga. Dessa krav har blivit allt starkare eftersom USA:s president Joe Bidens begäran om ytterligare 60 miljarder dollar i bistånd har stoppats i kongressen på grund av republikanernas krav på att stärka den amerikanska gränssäkerheten, skriver RT.

Polsat News: Ukraina lider av ammunitionsbrist och kan behöva kärnvapen

“Vi måste helt ändra strategin för ammunitionstillverkning i landet, annars kommer vi inte att vinna mot tiden. Vi måste producera mer ammunition, snabbare, i diversifierade anläggningar och för detta behöver vi svåra politiska beslut, hårt arbete”, sa Andrzejczak.

Andrzejczak fick frågan om Polen bör tillhöra gruppen länder som har kärnvapen.

“Enligt min mening, absolut ja. Det skulle placera oss i en helt annan liga”.

Kiev överväger också ett nytt mobiliseringsförslag som skulle sänka den lägsta värnpliktsåldern för män från 27 till 25, med rapporterade planer på att skicka 500.000 nya trupper till frontlinjen.

Mot denna bakgrund drev den ryska militären förra månaden ut Kiev från den strategiska Donbass-staden Avdeevka och befriade även flera närliggande bosättningar. Det tidigare fästet har befunnit sig på frontlinjen sedan 2014 och användes ofta av Kiev för att beskjuta bostadshus i den närliggande staden Donetsk, skriver RT.

 

Översättningar: NewsVoice

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq