En auktoritär Jens Stoltenberg klagar på att auktoritära stater motsätter sig ett auktoritärt NATO

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 april 2024
- NewsVoice redaktion
Jens Stoltenberg och Laura Kuenssberg.
Jens Stoltenberg och Laura Kuenssberg. "NATO wishes it to be made known that it does not associate itself with the contents of the article..."

NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg varnar för att en ”auktoritär” allians bestående av flera ”trotsiga” länder blir allt starkare. Han menar att Ryssland, Kina, Iran och Nordkorea är ett växande hot mot västvärlden.

BBC:s Sundays Laura Kuenssberg intervjuade Stoltenberg som menar att ”Kina stöttar den ryska krigsekonomin och levererar viktiga delar till försvarsindustrin, och i gengäld pantsätter Moskva sin framtid till Peking”.

Han hävdade vidare att Ryssland förser Iran och Nordkorea med teknik i utbyte mot ammunition och militär utrustning i kriget mot Väst.

Stoltenberg föreslår att NATO måste fördjupa samarbetet med länder som Japan och Sydkorea för att ”stå upp mot denna starkare allians av auktoritära makter”.

BBC:

”NATO-chefen har under de senaste dagarna försökt övertala andra länder att bidra med mer pengar till krigsinsatsen i Ukraina i hopp om en femårig fond på 100 miljarder euro (86 miljarder pund). Han sade att han var övertygad om att han skulle få ett avtal i juli, trots att vissa länder uttryckte tveksamhet denna vecka.”

Moskva och Peking, som har haft nära band sedan sovjettiden, lovade nyligen att öka det bilaterala samarbetet inom olika områden. Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping förklarade 2022 att deras strategiska partnerskap är ”gränslöst”, skriver RT.

Kina har vägrat att ge Ryssland skulden för Ukrainakonflikten och har upprepade gånger anklagat USA och NATO för ”kalla kriget-mentalitet” och för att försöka påtvinga resten av världen sin vilja. Putin sade i februari att västvärlden har behållit sina ”koloniala vanor”,  fortsätter RT.

Iran har medgett att man skickat en mindre mängd drönare till Ryssland innan Moskva inledde sin militära operation i Ukraina i februari 2022. Kremls talesman Dmitrij Peskov sade dock att den ryska armén endast använder inhemskt tillverkade vapen mot Kievs trupper.

Pyongyang och Moskva kom överens om att öka samarbetet under Kim Jong-Uns besök i Ryssland i september 2023. Nordkorea har förnekat att man skeppat raketer och granater till Ryssland och anklagat USA för att ”ihärdigt sprida ett grundlöst rykte om vapenaffärer”. Kreml avfärdade också rapporterna om militärt stöd från Pyongyang, skriver RT i artikeln ”NATO chief calls on members to stand up to ‘authoritarian powers’”, som NewsVoice delvis översatt.

Både Moskva och Peking har skyllt den nuvarande krisen i Ukraina på NATO:s expansion i Europa, och den kinesiske försvarsministern Dong Jun sa att USA riktade in sig på Ryssland och Kina samtidigt som man ”försöker behålla sin hegemoni runt om i världen”. Rysslands försvarsminister Sergey Shoigu har varnat för att ”västvärlden nu överväger att eventuellt sprida” konflikten till Asien och Stillahavsområdet, skriver RT.

Laura Kuenssbergs slutord i sin artikel är målande:

”And conflicts around the world in all their complexities are increasingly occupying our politicians’ time, energy and effort.”

Det är precis vad Väst anklags för inom den multipolära BRICS-världen, att Väst är helt ockuperat av tankar och aktiviteter som vidmakthåller eller leder till ändlösa konflikter istället för fred och trygget för jordens folk (redaktionens anm).


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq