Iran lovar att hämnas efter Israels attack mot det iranska konsulatet i Syrien

publicerad 4 april 2024
Ayatollah Ali Khamenei, 2018
Ayatollah Ali Khamenei

Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei har lovat att straffa Israel efter en flygräd mot Damaskus i Syrien som dödade sju officerare från Islamiska revolutionsgardets (IRGC) Quds-styrka.

Två IRGC generaler, Mohammad Reza Zahedi och Mohammad Hadi Haji Rahimi, var bland de omkomna i måndagens attack mot det iranska konsulatet i den syriska huvudstaden. Den iranske statschefen tog upp händelsen i ett tal till regeringstjänstemän på onsdagen.

“De fega insatserna av den sionistiska regimen som den de utförde i Syrien kommer inte att rädda dem från nederlag. De kommer naturligtvis att få ett slag i ansiktet för detta drag”, sa Khamenei.

Khamenei gav inga detaljer om vad Teherans svar skulle kunna innebära. När USA mördade Quds Force-ledaren Qassem Soleimani i januari 2020 svarade Iran med att skicka ballistiska missiler mot amerikanska baser i grannlandet Irak, vilket skadade över 100 amerikanska soldater.

Israel har upprepade gånger bombat Syrien under de senaste åren. Vid de sällsynta tillfällen som den israeliska regeringen har erkänt attackerna har de beskrivits som ett förebyggande självförsvar mot Iran. Veckans attack, som riktades mot ett konsulat, har allmänt fördömts som ett överskridande av den gränsen.

Moskva fördömde anfallet som ett brott mot internationell rätt, medan chefen för den ryska underrättelsetjänsten (SVR), Sergey Naryshkin, beskrev det som en terroristattack utförd av Israel.

De påstådda israeliska flygattackerna verkar vara riktade mot befälhavare i Quds-styrkan, på grund av dess stöd till det Libanonbaserade Hizbollah, som har drabbat samman med israeliska styrkor sedan början av den senaste konflikten i Gaza.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu förklarade krig mot Hamas efter de dödliga räderna den 7 oktober 2023 av den Gazabaserade palestinska militanta gruppen, som krävde uppskattningsvis 1200 israelers liv. Västjerusalem har också anklagat Teheran för att ha hjälpt Hamas att organisera attacken, vilket Iran har förnekat.

Israels grymheter i Gaza är “utan motstycke i historien”, sa Khamenei på onsdagen och tillade att även västerlänningar har blivit förskräckta av deras omfattning. Över 33.000 palestinier har dödats under de senaste sex månaderna, enligt de lokala myndigheterna, medan stora delar av Gaza har förvandlats till ruiner.

Han tillade att årets demonstrationer på Qudsdagen, som äger rum den sista fredagen i Ramadan, kommer att bli “en internationell revolt mot den sionistiska regimen” och mobilisera anhängare av Palestina i både muslimska länder och på andra håll.

Al-Quds är det arabiska namnet på Jerusalem, som ursprungligen delades genom vapenstilleståndet 1949, men har varit under israelisk kontroll sedan 1967.

“Vi hoppas att våra ungdomar får se en dag då det heliga Quds kontrolleras av muslimerna och de ber i det och islams värld firar förintelsen av den usurperande regimen”, tillade Khamenei.

 

Källa: “Iran promises Israel ‘slap in the face’”, RT. Översättning: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq