Israels försvar mot Iran i lördags gjorde vapenindustrin 14 miljarder kr rikare på 1 dag

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 april 2024
- NewsVoice redaktion
Reem Aminoach
Reem Aminoach

Israel försvarade sig framgångsrikt i lördags när landet ansattes av Irans missiler och självmordsdrönare, men priset var högt för skattebetalarna. Den israeliske brigadgeneralen Reem Aminoach avslöjade för Ynet att kostnaden landade på 14 miljarder kr.

Uppskattningen inkluderade endast Israels direkta kostnader, utan att räkna med de vapen som användes av USA och andra allierade för att försvara Israel mot attacken.

“Om vi talar om ballistiska missiler som måste skjutas ned med ett Arrow-system, kryssningsmissiler som måste skjutas ned med andra missiler och UAV:er, som vi faktiskt huvudsakligen skjuter ned med flygplan – räkna då ihop kostnaderna – 3,5 miljoner dollar för en Arrow-missil, 1 miljon dollar för en David’s Sling och sådana kostnader för flygplan. En storleksordning på 4-5 miljarder shekel”, sa han.

“Det som är viktigt är framför allt den insikt som säger: ‘Låt oss räkna ut hur mycket det kostade iranierna’. Och man vill vara förberedd på antalet attacker. Så vi måste försöka förstå hur mycket försvar vi behöver. Låt oss säga att om IDF:s nettobudget 2023 var 60 miljarder shekel, med mindre än det dubbla har du ingen chans att nå en situation där du kan upprätthålla de belopp som krävs.”

Reem Aminoach, som tidigare var finansiell rådgivare till Israel Defense Forces (IDF) stabschef, sa att Västjerusalem använde ammunition som Arrow och David’s Sling interceptor-missiler, som har en kostnad per enhet på cirka 36 miljoner kr respektive 10 miljoner kr.

Han inkluderade även kostnader för de stridsflygplan som utförde huvuddelen av arbetet med att skjuta ned iranska drönare. Generalen beklagade att det var mycket billigare för Iran att genomföra attacken än för Israel att försvara sig:

“Attacken kostade Iran mindre än 10% av vad det kostade oss att försvara oss mot den”, sa han till Ynet. “I framtiden – om ett år, två år eller fem år – kan de genomföra 50 sådana attacker.”

IDF hävdade att 99% av de fler än 300 kamikaze-drönare och missiler som avfyrades från iranskt territorium framgångsrikt fångades upp. Alla UAV:er och kryssningsmissiler sköts ned, enligt militärens talesman Daniel Hagari, medan ett fåtal ballistiska missiler tog sig igenom Israels försvar, skriver RT.

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Vaddå framgångsrikt.
  Iran varnade 6-7 timmar innan vad dom tänkte göra så att folk
  skulle kunna sätta sig i säkerhet.
  När det var dags skickade Iran en massa skit dom kunde skjuta ner.
  Iran avslutade med 7 riktiga missiler varav 5 träffade exakt det man avsåg.

  Framgången ligger i att Israel blottade varenda del i sitt missilförsvar. Nu med rumpan bar.
  Finns inget dom kan göra nu för att förhindra iran att radera Israel från kartan. Dom vet också det.
  Ett smart drag från Iran som undvek eskalering av kriget.
  Israel kommer naturligvis att fortsätta trots att dom vet
  att näsan kommer att blöda.

  LeifB

 • vill folken ha krig och bli mördade eller vill de ha fred och utveckling?
  Varför är det ingen som vågar fråga?

 • Rena sagorna att man sköt ner 99% av drönare och missiler! Visserligen är Israel litet till ytan och lättare att täcka med luftvärn än i t ex Ukraina och Ryssland men 99% låter som en skröna man helt enkelt måste tuta i israelerna för att de inte ska få panik. Undrar hur många anfall till som Israel klarar av i den skalan? Jag tror Nuttsanyahoo fick sig en ordentlig tankeställare?

  • Kommer inte få ett slut, förrän den förbrytar’staten’ är ur bilden. Jämför kasarien, där dessa kaukasiska (ej ryssar el ukrainare) monster fick på nöten år1050 el nått, och sedan spreds för vinden. Det är detta världen lever med idag. Nu är hqc i “the square”

 • En ordningsfråga, kalla en fjärrstyrd flygande bomb ”självmordsdrönare” slarvigt.
  Möjligtvis kan operatören av drönaren som på säkert avstånd ta sitt liv under fjärrstyrningsmomentet, osannolikt.
  Japanska flygare däremot offrade till 100% sina liv i slutfasen av kriget om de äntrade dessa manuellt flugna självmordsbomber till att sänka amerikanska slagskepp.

 • Hit ’em where it hurts, och här gjorde det ont i militärbudgeten. Blir väl lite mindre shekels över för slakten i Gaza så rent ekonomiskt borde de kanske övergå till eggvapen som har en lägre driftkostnad.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *