Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

78%

78.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 29/4 kl 11:00.

Israels försvar mot Iran i lördags gjorde vapenindustrin 14 miljarder kr rikare på 1 dag

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 april 2024
- NewsVoice redaktion
Reem Aminoach
Reem Aminoach

Israel försvarade sig framgångsrikt i lördags när landet ansattes av Irans missiler och självmordsdrönare, men priset var högt för skattebetalarna. Den israeliske brigadgeneralen Reem Aminoach avslöjade för Ynet att kostnaden landade på 14 miljarder kr.

Uppskattningen inkluderade endast Israels direkta kostnader, utan att räkna med de vapen som användes av USA och andra allierade för att försvara Israel mot attacken.

“Om vi talar om ballistiska missiler som måste skjutas ned med ett Arrow-system, kryssningsmissiler som måste skjutas ned med andra missiler och UAV:er, som vi faktiskt huvudsakligen skjuter ned med flygplan – räkna då ihop kostnaderna – 3,5 miljoner dollar för en Arrow-missil, 1 miljon dollar för en David’s Sling och sådana kostnader för flygplan. En storleksordning på 4-5 miljarder shekel”, sa han.

“Det som är viktigt är framför allt den insikt som säger: ‘Låt oss räkna ut hur mycket det kostade iranierna’. Och man vill vara förberedd på antalet attacker. Så vi måste försöka förstå hur mycket försvar vi behöver. Låt oss säga att om IDF:s nettobudget 2023 var 60 miljarder shekel, med mindre än det dubbla har du ingen chans att nå en situation där du kan upprätthålla de belopp som krävs.”

Reem Aminoach, som tidigare var finansiell rådgivare till Israel Defense Forces (IDF) stabschef, sa att Västjerusalem använde ammunition som Arrow och David’s Sling interceptor-missiler, som har en kostnad per enhet på cirka 36 miljoner kr respektive 10 miljoner kr.

Han inkluderade även kostnader för de stridsflygplan som utförde huvuddelen av arbetet med att skjuta ned iranska drönare. Generalen beklagade att det var mycket billigare för Iran att genomföra attacken än för Israel att försvara sig:

“Attacken kostade Iran mindre än 10% av vad det kostade oss att försvara oss mot den”, sa han till Ynet. “I framtiden – om ett år, två år eller fem år – kan de genomföra 50 sådana attacker.”

IDF hävdade att 99% av de fler än 300 kamikaze-drönare och missiler som avfyrades från iranskt territorium framgångsrikt fångades upp. Alla UAV:er och kryssningsmissiler sköts ned, enligt militärens talesman Daniel Hagari, medan ett fåtal ballistiska missiler tog sig igenom Israels försvar, skriver RT.

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq