Kina uppmanar USA att inte använda Ukrainakrisen för att främja egna geopolitiska mål

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Kinas biträdande FN-sändebud Geng Shuang, 21 maj 2024.
Kinas biträdande FN-sändebud Geng Shuang, 21 maj 2024.

Washington förlänger medvetet konflikten i Ukraina och försöker tjäna pengar på den, samtidigt som man ”smutskastar” Peking med falska anklagelser, sa Geng Shuang Kinas biträdande FN-sändebud till säkerhetsrådet i måndags.

Under mötet om Ukrainakonflikten tog ambassadör Geng Shuang upp USA:s påståenden om att Kina skulle ha försett Ryssland med vapenkomponenter och kallade dem ”grundlösa” och ”helt oacceptabla”.

“Kina är varken skapare av eller part i Ukrainakrisen, och landet har inte heller tillhandahållit dödliga vapen till någon part i den”, sa Geng

Ambassadören avfärdade därmed den amerikanska representant som framförde orimliga anklagelser mot Kina vid FN:s säkerhetsråds genomgång, skriver Global Times.

“Till skillnad från USA har vi inte och kommer inte att medvetet förlänga konflikten och dra nytta av den. Vår ståndpunkt är att främja fredssamtal och en politisk lösning”, sa Geng Shuang.

Han upprepade Pekings ståndpunkt att USA:s och EU:s sanktioner mot kinesiska företag som gör affärer med Ryssland är ensidiga och illegitima.

”Kina har rätt att bedriva ett normalt ekonomiskt och handelsmässigt samarbete med alla länder i världen, inklusive Ryssland, och ett sådant samarbete bör inte störas eller undergrävas”, sa diplomaten.

”Vi uppmanar USA att sluta attackera, smutskasta och förtala Kina och sprida påhitt, och att sluta med ensidiga sanktioner mot och orimligt förtryck av kinesiska företag.”

Volodymyr Zelensky öde

Ukrainas sittande president Volodymyr Zelenskys maktbefogenheter löpte ut den 21 maj enligt konstitutionen och det finns inget legitimt sätt att förlänga dem, rapporterade den ryska nyhetsbyrån TASS tidigare med hänvisning till den ukrainske parlamentsledamoten Alexander Dubinsky.

Den brittiska finanstidningen The Economist skriver att en talesperson för Kreml i Moskva ifrågasatt Zelenskys framtida politiska auktoritet utan någon uppenbar möjlighet till val i Ukraina.

Under de fyra veckor som gått sedan USA:s president Joe Biden undertecknade ett utrikespolitiskt stödpaket på 95 miljarder dollar, som inkluderade 61 miljarder dollar i stöd till Ukraina, har USA skickat vapen för 1,4 miljarder dollar från Pentagons lager och meddelat att man tillhandahåller 6 miljarder dollar i finansiering genom Ukraina Security Assistance Initiative, enligt AP.

“Vapen kan visserligen göra slut på krig, men de ger inte varaktig fred”, kommenterade Geng Shuang. Kina uppmanar alla inblandade parter att prioritera fred och mänsklighet, att koncentrera resurser och ansträngningar på diplomatiska insatser för att få till stånd ett eld upphör och ett slut på ukrainakriget, samt att gemensamt verka för en snar politisk lösning, skriver Global Times.

 

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq