Rysslands svar på Storbritanniens missilhot – Vi kommer att besvara

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Rysk missil. Foto: Vitaly Nevar, Sputnik News
Rysk missil.

Moskva kommer att vedergälla mot brittiska mål i Ukraina eller på andra platser om Kiev använder missiler som tillhandahålls av Storbritannien för att slå till mot ryskt territorium, meddelade det ryska utrikesdepartementet via Londons ambassadör på måndagen, skriver RT.

Ambassadör Nigel Casey kallades till ministeriet efter att den brittiske utrikesministern David Cameron sagt till Reuters att Ukraina har rätt att använda långdistansmissiler som skickats av Storbritannien för att slå till djupt inne i Ryssland.

”Casey varnades för att svaret på ukrainska attacker med brittiska vapen på ryskt territorium skulle kunna vara alla brittiska militära anläggningar och utrustning på Ukrainas territorium och bortom”, meddelade det ryska utrikesministeriet i ett uttalande efter mötet.

USA och dess allierade har tidigare kvalificerat sina leveranser av långdistansvapen till Kiev genom att säga att de endast kan användas på territorier som Ukraina hävdar som sina egna: Krim, folkrepublikerna Donetsk och Lugansk, samt regionerna Kherson och Zaporozhye, skriver RT.

Enligt det ryska utrikesministeriet har Camerons uttalanden om motsatsen:

”de facto erkänt hans land [England] som en part i konflikten”.

Ryssland tolkar Camerons kommentarer som:

”bevis på en allvarlig upptrappning och en bekräftelse på Londons ökande engagemang i militära operationer på Kievs sida”, tillade ministeriet.

Casey uppmanades att:

”tänka på de oundvikliga katastrofala konsekvenserna av sådana fientliga steg från London och att omedelbart på det mest avgörande och otvetydiga sättet tillbakavisa de krigiska provokativa uttalandena från chefen för Foreign Office”.

Storbritanniens missilhot kan besvaras med samma mynt

Tidigare under dagen meddelade det ryska försvarsdepartementet att en övning skulle genomföras för att testa utplaceringen av taktiska kärnvapen. President Vladimir Putin beordrade övningarna efter ”provokativa uttalanden och hot” från västerländska tjänstemän.

Moskva hoppas att övningarna kommer att:

kyla ner de ’heta huvudena’ i västvärldens huvudstäder och hjälpa dem att förstå de möjliga katastrofala konsekvenserna av de strategiska risker som de genererar”, samt ”hindra dem från att både hjälpa Kiev-regimen i dess terroristaktioner och dras in i en direkt väpnad konfrontation med Ryssland”, sa utrikesministeriet i ett uppföljande uttalande.

Relaterat: Russia’s General Staff Preparing for Drills to Practice Use of Non-Strategic Nuclear Weapons (Sputnik News)

Även Frankrikes ambassadör Pierre Levy kallades till utrikesdepartementet. Moskva har ännu inte avslöjat detaljerna i mötet, skriver RT.

 

Källa: “Russia issues military ultimatum to UK”, RT. Översättning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Så en minnesdag:
    The Lusitania was sunk on her 202nd trans-Atlantic crossing, on 7 May 1915 by a German U-boat 11 miles (18 km) off the Old Head of Kinsale, Ireland.
    En oskyldig Liner lastad med ammo.

  • De som bestämmer over there could´t care less om hela EU blir en i hundratals år grönt strålande grushög så länge dom tjänar på det.

    • Så är det sannolikt de resonerar i väst.
      Som även ändrat sin doktrin?
      De har insett att djurlivet klarat sig utmärkt i området kring Tjernobyls reaktorsystem som hade uppgift producera vapenplutonium, då i en grafitmodererad reaktor som 1986 fick härdsmälta och spred moln av radioaktivitet över även Skandinavien.
      Minns vi släppte inte ut barnen till sandlådan eller plockade hjortron på myren.
      Lite becquerel får vi tåla anser Washington ?
      Bara att ta joddtabletter.

      • Härdsmälta förklarar inte 73ton TNT ekvivalent av explosiv kraft.
        och nästan 30 år dessförinnan, 5 dagar före Sputnik I, exploderade det vid ett annat kärnkraftverk för vapenplutonium med 70 ton TNT ekvivalens.
        Amerikaner som utrett båda fallen talade beträffande Chernobyl om en atomexplosion utan att förklara hur det kunde vara möjligt.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *