Väst tror fortfarande att USA räddade Europa under andra världskriget

Historia och debatt

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 11 maj 2024
- Torbjörn Sassersson
Ryssar bär porträtt av soldater från andra världskriget under firandet av segerdagen i Moskva den 9 maj. Foto från 2015.

Det ryska folket firade på Röda torget i Moskva den 9 maj segern mot Nazityskland under andra världskriget. Ryssarnas tapperhet och uppoffringar hyllades i över 300 städer över hela Ryssland, men många i Väst tror fortfarande att det främst var amerikanarna som räddade Europa.

Kriget var både den största prövningen och den största triumfen i Rysslands moderna historia, enligt Ryssland.

Det Tredje rikets (Nazitysklands) ovillkorliga kapitulationsakt undertecknades av fältmarskalk Wilhelm Keitel den 8 maj 1945 kl. 22.43 centraleuropeisk tid. I Moskva var det vid tillfället redan tidigt på morgonen den 9 maj, skriver RT.

Enigt västliga källor förlorade Sovjetunionen 27 miljoner människor under det andra kriget, varav 8,7 miljoner militärer och 19 miljoner civila. USA förlorade cirka 450.000 människoliv (95% soldater) och Storbritannien 418.000 liv, alltså ungefär lika många vardera som Ukraina förlorat under NATO:s och EU:s nutida proxykrig mot Ryssland med Ukraina som slagfält och uppmarschområde.

En fjärdedel av den ryska befolkningen sårades eller dödades. Tyskland led 5,3 miljoner militära förluster, främst på östfronten mot Ryssland och under de sista striderna i Tyskland.

Av det totala antalet dödsfall under andra världskriget var cirka 85 procent – de flesta sovjetiska och kinesiska – på den allierade sidan och 15 procent på de tyska axelmakternas sida.

Anders Fogh Rasmussen och Fredrik Reinfeldt
Bild: Anders Fogh Rasmussen och Fredrik Reinfeldt, 2017 – Foto: SVT

Föreställningen att USA räddade Europa under andra världskriget lever kvar

Fredrik Reinfeldt intervjuade 2017 Anders Fogh Rasmussen som var Danmarks statsminister 2001-2009 och NATO:s generalsekreterare 2009-2014. Rasmussen säger under intervjun att Europa står i skuld till USA sedan andra världskriget, som om det enbart var USA som räddade Europa.

Reinfeldt frågar inte om Rasmussen anser att en rad andra länder i Europa bekämpade Tyskland i Europa innan USA kom in kriget. Den amerikanska invasionen i Normandie skedde först i juni 1944 i slutet av kriget då Tyskland Hitler redan var slaget i Stalingrad.

År 1942 attackerade tyska styrkor Stalingrad i Sovjetunionen. Striderna pågick i flera månader och var ett av de hårdaste slagen under hela andra världskriget. Den 31 januari 1943 kapitulerade de tyska styrkorna för de sovjetiska. Stalingrad blev en vändpunkt i kriget, enligt historiker.

De privata amerikanska familjernas uppoffringar ska naturligtvis också hedras precis som de europeiska och ryska. I alla krig är det till 99,9% människor från vanliga familjer som dör. De som startar krigen sitter alltid tryggt i konferensrum och tar förödande beslut.

Idag tror svenska regeringen att USA ska rädda Europa mot Ryssland trots att Ryssland bekämpar nazistiska krafter (Azov) i Ukraina, krafter som får stöd från ett Europa som främst räddades av ryssar för snart 80 år sedan.

 

Relaterat och källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq