Fredrik Reinfeldt utses till Årets Förvillare för SVT Toppmötet

publicerad 4 januari 2017
- av Torbjörn Sassersson red.
Fredrik Reinfeldt, 2010 - Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons
Fredrik Reinfeldt,   2010 - Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons
Bild: Fredrik Reinfeldt, 2010 - Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons

DEBATT. Tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt, som numera är finansiell rådgivare för Bank of America Merrill Lynch, har gett sig ut på tunn is när han agerar journalist och programledare i SVT-serien "Toppmötet". Reinfeldt väljer krigsstrateger till intervjuobjekt som han stryker medhårs. Därför anser vi som undertecknat att Reinfeldt förtjänar kalkonpriset Årets Förvillare.

SVT som utger sig för att inta en neutral position som nyhetsförmedlare hjälper Reinfeldt att skapa rena PR-program för personer i betydelsefulla beslutsfattande positioner som avgör frågor om liv och död för miljontals människor. Dessa krigshetsare ställs inte mot väggen med kritiska frågor av Reinfeldt utan istället får de fritt fram att istället försvara sina misslyckanden som ledare, misslyckanden som lett till extrema lidanden för hela populationer.

Reinfeldt använder visserligen ordet kritik i sina "intervjuer" precis som SVT:s berättarröst, men det sker alltid på ett inlindat sätt för att skydda intervjuobjekten från verkligheten.

Condoleezza Rice, 2016 - Foto: SVT
Bild: Condoleezza Rice - Foto: SVT

Fredrik Reinfeldt myspratar med Condoleezza Rice

Särskilt beklämmande är det att se hur Reinfeldt låter Condoleezza Rice angående Irakkriget helt oemotsagd få påstå att ”det var ett brilliant krig, det var över på ett par månader” medan verkligheten är att amerikanska trupper fortfarande finns kvar i Irak 13 år senare. Inte ett ord yppas om att Irakkriget var ett aggressionskrig som stred mot FN:s stadgar. Inte ett ord om tortyren och summariska avrättningar. Reinfeldt ställer inga frågor om de civila offren i Irak eller om flyktingarna, om att ISIS uppstått pga detta krig.

Irakkriget ledde till att mellan 600,000 och en miljon dödade irakier (beroende på olika beräkningar), många fler skadade och på flykt. Rice var en av hökarna i Washington som förstörde Irak och gjorde Irak och omgivande länder till starka fästen för terrorismen med många tusen dödade därefter. Fredrik Reinfeldt berör inte ens dessa bedrifter.

Anders Fogh Rasmussen och Fredrik Reinfeldt
Bild: Anders Fogh Rasmussen och Fredrik Reinfeldt - Foto: SVT

Reinfeldt i samförstånd med Anders Fogh Rasmussen

Rasmussen påstår att Europa står i skuld till USA allt sedan andra världskriget, som om det var USA som räddade Europa. Reinfeldt frågar inte om Rasmussen anser att en rad länder i Europa bekämpade Hitlertyskland i Europa innan USA kom in kriget. Den amerikanska invasionen i Normandie skedde först i juni 1944 i slutet av kriget då Hitler redan var slagen halvannat år tidigare i Stalingrad.

Reinfeldt hjälper Rasmussen med kritiken som riktats mot koalitionen som angrep Irak, där Danmark ingick, genom att ställa "mjuka" och insmickrande frågor. Trots att Rasmussen erkänner att "vårdandet" efter "framgångsrika krig" i Libyen, Irak och Afghanistan misslyckats, ställer inte Reinfeldt någon enda fråga om Rasmussen inte borde ha ställt krav på det innan han tog beslut om att medverka till krossandet av dessa länder. Istället får Rasmussen fritt fram att förnöjsamt diskutera Texastårta med Bush och det oerhörda värdet av att ha goda relationer med ett USA, som Rasmussen anser ska vara en världspolis. Reinfeldt hummar instämmande.

Reinfeldt visar tydligt i sina frågor om Ryssland vilka åsikter han har. Reinfeldt och Rasmussen skrattar sedan ihop om hur man sk "handskas" med Putin. Här upphör låtsasintervjun helt och herrarna redovisar för varandra hur lika deras Washington-världsbilder och värderingar är. Mot slutet av "Toppmötet" kantrar kompissamtalet över till att bli ren reklam för kraftmannen Rasmussen och hans konsultbolag Rasmussen Global.

Mannen från Bank of America ska intervjua Tony Blair

Fredrik Reinfeldt ska snart intervjua Tony Blair, vars förnekande av krigsbrott blivit klassiska i en rad engelska tidningar. Kommer dessa förnekanden att stå oemotsagda? Inget tyder på att Reinfeldt har modet eller kompetensen att ställa riktigt kritiska frågor överhuvudtaget, inte heller till Blair.

Fredrik Reinfeldt uppfyller alla kriterier för att bli Årets Förvillare i sin PR-show för Washington som löper från slutet av 2016 till början av 2017.

Signaturer:

Lars Bern, profil från svenskt näringsliv
Anders Romelsjö, professor emeritus vid Karolinska Institutet
Maj Wechselmann, dokumentärfilmare

Torbjörn Sassersson, redaktör, NewsVoice.se

Vill du också signera denna utmärkelse? Meddela via kommentarsfältet nedan så för vi in ditt namn.

Efterkommande signaturer:

Ann Frankenberg
Anders Lokander
Bengt Sager

Christian Eriksson
Conny Lundberg
Conny Freij Larson
Erik Danielsson
Gunnar Vagerstam

Kit Larsen Hughes
Hans Skoglund

Hans HellsingInga-Britt
Hasse Malmsten
Henry Söderström
Ingegerd Karlsson

Inger Larsson
Ingemar Ljungqvist, chefredaktör 2000-Talets AlmaNova
Isabel Gonzalez
Jan Rosbäck
Jayant Bäckström

Jonas Edfeldt
Kenneth Thorberg
Margareta Lundstrom
Mayne Sundewall Hopkins

Mina O’Dowd, senior professor, Lunds universitet
Monica Jalke

Ola Bure
Patricio Ayala
Paul Reichberg
Percy Andersson
Per Olof Eriksson
Peter Carneroth
Peter Grafström
Robin Lidberg

Stefan
Thomas Jansson, civilingenjör och författare
Thomas Jakobsson
Tini van der Poll Andersson
Yvonne Svahn
Åke Aurell

 

 

Relaterat