Dmitrij Peskov kallar USA för Rysslands “fiende” i skärpt retorik

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 5 juni 2024
- NewsVoice redaktion
Dmitry Peskov
Dmitry Peskov, 2024.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov beskrev på tisdagen USA som en “fiende”, vilket signalerar en skärpning av retoriken.

Det är fortfarande oklart om användningen av ordet signalerar en officiell policyförändring, eftersom talesmannen tidigare har hävdat att endast president Vladimir Putin kan fatta sådana beslut.

Bakgrunden till uttalandet är Washingtons vägran att låta den före detta amerikanske marinsoldaten och FN-vapeninspektören Scott Ritter resa till Sankt Petersburg. Peskov kritiserade detta som en del av en kampanj för att hindra amerikanska medborgare från att interagera med Ryssland.

Dmitrij Peskov medgav att restriktioner för tidigare underrättelseofficerare är vanliga globalt när det gäller resor till “fientliga länder”. Tidigare har Kreml kallat USA och andra västländer som stödjer Ukraina för “ovänliga stater” eller “motståndare”.

Retorikändringen kommer efter att Washington godkänt att Kiev använder amerikanska vapen mot mål i Ryssland.

I mars betonade Peskov att det inte finns någon generell antiamerikansk känsla i Ryssland och uttryckte hopp om att insikten om att folken i Amerika och Ryssland inte är fiender snart kommer.

Putin har tidigare sagt att västerländska eliter är Rysslands verkliga fiende, med Ukraina som ett verktyg i deras händer. Han hävdade att konflikten mellan Moskva och Kiev är orkestrerad av västliga eliter som vill åstadkomma en “strategisk förlust” för Ryssland.

Förra månaden upprepade Putin att “hela det västerländska samfundet arbetar för vår fiende”, men undvek att specifikt kalla något västland för en “fiende”.

Dmitrij Medvedev, tidigare rysk president, och andra hökaktiga tjänstemän har ofta kallat Moskvas motståndare för “fiender” under de senaste två åren, men Peskov har tidigare sagt att endast Putin kan formulera Rysslands officiella utrikespolitiska position.

Västerländska trupper i Ukraina “har ingen immunitet” – Kreml

Alla utländska militärpersonal som skickas till Ukraina kommer att vara legitima mål för ryska attacker, oavsett nationalitet, sa Peskov. Detta uttalande kom efter rapporter om att Frankrike planerar att skicka militära instruktörer till Ukraina.

Ryska utrikesministern Sergej Lavrov bekräftade också att franska instruktörer redan verkar i Ukraina och betonade att de utgör legitima mål för ryska styrkor.

Oavsett vad de kallas, ”oavsett om de är medlemmar av de franska väpnade styrkorna eller helt enkelt legosoldater, så utgör de ett absolut legitimt mål för våra väpnade styrkor”, varnade Lavrov.

Kommentaren var ett eko av Rysslands president Vladimir Putins uttalande i förra veckan, då han sade att västerländska militära utbildare ”länge har varit närvarande” i Ukraina.

Reuters rapporterade, med hänvisning till diplomatiska källor, att Frankrike försökte bilda och leda en koalition av länder som tillhandahåller instruktörer till Kiev.

Ryssland har hamnat i ett ”krigstillstånd”, sa Peskov i en intervju med den regeringstrogna tidningen Argumenty i Fakty som publicerades i mars, skriver Moscow Times.

 

Källor: Reuters, RT: “Kremlin calls US ‘an enemy’ for first time” och Moscow Times: “Kremlin Says Russia in a ‘State of War’”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq