Vanligtvis importerar vi olivolja till Sverige, men denna gång gjorde vi tvärtom och tog med oss en flaska extra jungfruolivolja som vi köpt i en svensk livsmedelsaffär till Kreta. Vi bad lokalbefolkningen att smaka.
Vi hade inte precis valt den bästa olivoljan från hyllorna, utan vi tog en populär produkt som många svenskar väljer och sedan blivit besvikna på. Kretensarna berättade vad de tyckte för oss. Kretensarnas ansiktsuttryck säger mycket och vissa av dem satte även ord på sina känslor.
”Det här är ju inte olivolja!”
”Titta på färgen!”
”Är det så här ni säljer olivolja?”
”Det här är fröolja!”
”Färgmässigt är det solrosolja…”
”Det är raffinerat!”
”Det verkar vara lampolja”
”Det är inte sant, säljer ni sånt där och påstår att det är extra jungfruolja? Det är pinsamt.”
Fuskolivolja
Så du behöver inte klandra dig själv om du haft likanande känslor när du har smakat olivoljorna från matvaruhus. Kretenserna har samma smaklökar som oss och de tyckte att det smakade lika illa. Inte konstigt att många har berättat för oss att de tidigare helt har undvikit olivolja.
Samma sak har vi upplevt själva. Det är verkligen skillnad på olika olivoljor!
Happy Olive kom till för att vi vill stödja de kretensiska olivodlarna och för att vi vill att man som konsument ska ha möjligheten att ta del av alla smak- och hälsofördelar som färsk och autentisk olivolja erbjuder.
Många olivoljor som säljs på våra breddgrader och även på andra håll är så kallad pomaceolja eller lampanteolja. Många gånger har olivoljorna blivit manipulerade på olika sätt även om det inte borde ske.
Pomaceolja erhålls kemiskt separerat från pressade extraheringsrester vid hög värme. Det är bomolja som ”förbättrats” genom blandning med jungfruolja. Lampante är lampolja, men den kan rengöras exempelvis genom ångdestillation och då kan den säljas som livsmedel.
Du kanske har sett flaskor med ”ren olivolja”. Det vill säga rengjorda. Manipulerade. Utan doft, smak eller färg. Det kan ha tillsatts torra örter. Den typen av olivolja har genomgått en raffineringsprocess och är inte äkta olivolja.
Det är dock lagligt att blanda extra jungfruolja i dessa oljor, precis det som massproducenter i Italien gör när de köper extra jungfru olivolja härifrån Kreta, och på så sätt få oljans fettsyror att likna extra virgin, men får inte säljas som extra virgin. Det kan vara en utmaning att undgå dessa olivoljor.
Du kanske har stött på flaskor i oljeproducerande länder där det står vanlig olivolja eller bara virgin på något språk. Åtminstone är de korrekt tillverkade, men kvaliteten på oliverna har varit bristfällig. Med korrekt tillverkning menar vi att de är mekaniskt kallpressade, inte kemiskt.
Kemisk tillverkning är bearbetning. När det gäller matoljor gör bearbetning inte produkten ädlare eller bättre utan det innebär alltid uppvärmning till flera hundra grader eller ångdestillation, där temperaturen är cirka +240°C. Det är rengöring.
Sedan har vi extra virgin, extra jungfru olivolja. Den tillverkas mekaniskt från högkvalitativa frukter snabbt efter skörden, helst inom några timmar. Ingenting tas bort från den, ingenting tillsätts, den kommer ut från röret med en förtrollande doft, smak och färg, en ren njutning!
Och vad sägs om ”early harvest” (tidig skörd) ? Det är extra jungfru olivoljans premiumklass! Den görs av halvmogna oliver när deras polyfenolhalt är som högst, från oktober till november. Dess smak och fetter är av bästa kvalitet och den ger oss många goda hälsofördelar. Vår ”early harvest” kommer dessutom från små olivlundar som ägarna tar hand om som sina ögonstenar.
För de flesta familjer är en egen olivlund en del av familjens ekonomi, inte alltid den viktigaste, men den mest pålitliga. För många kretensiska familjer är även turismen en inkomstkälla och olivskörden tar vid i slutet av hösten, efter den långa turistsäsongen. Efter att oliverna har skördats kommer den korta vintern med dess efterlängtade vila.
På Kreta följer man väderprognoser, läser jordbruksnyheter, frågar grannarna om olivläget, gissar när skörden kommer att börja det här året och lyssnar på vad experterna säger inom branschen. Under tiden häller vi glatt senaste skördens olja över sallader och grönsaksrätter, linssoppa och spenatrisotto.
Den senaste lasten anlände just för några dagar sedan till oss i Tammerfors i Finland, så när du beställer nu vet du att din olja kommer direkt från buteljering till dig på bara några veckor!
Beställ färsk och äkta olivolja
Beställ och smaka på vår fina olivolja – vi är säkra på att du kommer att bli mycket positivt överraskad…! Här kan du se priser och beställa. Välkommen till vår nya Facebook-sida “Happy Olive i Sverige”. För olivodlare, emot manipulering och massproduktion av olivolja!
Relaterat