Israels krigsminister Benny Gantz avgår pga Netanyahus militära ledarskap

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 juni 2024
- NewsVoice redaktion
Benny Gantz och Benjamin-Bibi Netanyahu
Benny Gantz och Benjamin-Bibi Netanyahu.

Den tidigare generalen och ministern i det israeliska krigskabinettet, Benny Gantz, meddelade på söndagen att han avgår från den krisstyrelse som skapats av premiärminister Benjamin Netanyahu, eftersom han anser att premiärministern står i vägen för en konfliktlösning och saknar en plan för efterkrigstiden, skriver TeleSUR.

“Netanyahu hindrar oss från att avancera mot en sann seger. Det är därför vi lämnar nödregeringen idag, med tungt hjärta men med fullt förtroende”, sa Benny Gantz i ett framträdande som skulle ha ägt rum igår, men som sköts upp efter en insats i Nuseirat med bombningar som dödade mer än 270 palestinier.

Han fortsätter:

“Det måste hållas val som leder till en sann sionistisk-nationell enhetsregering.
Netanyahu blockerar viktiga strategiska beslut av politiska skäl. Politiska överväganden i Netanyahus regering hindrar strategiska beslut i Gaza”.

Gantz gav den 8 juni som deadline för sitt parti att lämna krigskabinettet om det inte lyckades komma överens om en omfattande handlingsplan med följande mål:

  1. att föra hem gisslan,
  2. störta och demilitarisera den palestinska motståndsrörelsen i Gaza,
  3. etablera en alternativ regering i Gazaremsan,
  4. garantera återvändandet av invånarna vid den norra gränsen och
  5. skapa relationer för normalisering.

Den tidigare generalens avgång innebär att Netanyahus koalition kommer att förlora stödet från ett mittenblock som har bidragit till att bredda stödet för regeringen i Israel och utomlands, i en tid av ökande diplomatiska och inhemska påtryckningar på grund av de mer än 37.084 som dödats av ockupationsmakten Israel.

Gantz, som stod på oppositionens sida före den 7 oktober, var den enda ledaren som gick med på Netanyahus begäran om att bilda en nationell samlingsregering i krigstid och säkra en post i krigskabinettet. Förutom Netanyahu är även försvarsminister Yoav Gallant närvarande.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Benny Gantz