Kina bygger nya ekonomiska och teknologiska samarbeten med arabstaterna i ”den nya eran”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 juni 2024
- NewsVoice redaktion
Mohamed bin Zayed Al Nahyan och Xi Jinping
Xi Jinping och Mohamed bin Zayed Al Nahyan

Vi den 10:e ministerkonferensen för samarbetsforumet China-Arab States Cooperation Forum på torsdagen betonade Kinas president Xi Jinping landets vilja att tillsammans med arabstaterna etablera samarbetsramar som syftar till att bygga en kinesisk-arabisk gemenskap.

President Xi Jinping tog också upp den pågående konflikten i Gaza och bekräftade Kinas engagemang för en varaktig lösning på den palestinska frågan.

”De åtta stora samarbetsinitiativen” och ”de fem samarbetsramarna”

I sitt huvudanförande lyfte president Xi fram de betydande framsteg som gjorts i relationerna mellan Kina och Arabvärlden sedan början av 2000-talet. Han påminde om det första stora toppmötet mellan Kina och arabstaterna som hölls i Riyadh, Saudiarabien, i december 2022, där ledarna la grunden för en gemensam kinesisk-arabisk framtid i ”den nya eran”.

Utöver konferensen höll president Xi bilaterala möten med Förenade Arabemiratens president Mohamed bin Zayed Al Nahyan och Egyptens president Abdel Fattah El-Sisi.

Xi betonade de tidiga framgångarna med ”de åtta stora samarbetsinitiativen” som föreslogs vid det första toppmötet mellan Kina och de arabiska staterna. Nu introducerades även ”de fem samarbetsramarna” för att ytterligare förbättra relationerna mellan Kina och Arabvärlden.

Kinesisk månbas - Foto: China National Space Administration
Kinesisk månbas planeras. Bild: China National Space Administration

Kina och Arabstaterna siktar även på rymden

Dessa ramar fokuserar på innovation, investeringar och finansiering, energi, ekonomiska och handelsmässiga band samt utbyten mellan människor. I planerna ingår att bygga gemensamma laboratorier, ett observationscenter för rymdskrot och ett samarbetscenter för Beidou-applikationer, samt att främja samarbetet inom bemannade rymduppdrag och civilflyg.

Relaterat: Kinas sond Chang’e 6 landar under helgen på månens baksida

Experter ser konferensen som ett avgörande ögonblick för relationerna mellan Kina och Arabvärlden. Sun Degang, chef för Center for Middle Eastern Studies vid Fudan University, lyfte fram den flerdimensionella utvecklingen av det kinesisk-arabiska samarbetet inom grön ekonomi, högteknologi och regional säkerhet.

Engagemang för palestinsk fred och humanitärt bistånd till Gaza

President Xi upprepade Kinas ståndpunkt att kriget inte bör fortsätta på obestämd tid och betonade nödvändigheten av en rättvis lösning.

Xi gav sitt bestämda stöd till upprättandet av en oberoende palestinsk stat med full suveränitet baserad på 1967 års gränser och med östra Jerusalem som huvudstad. Han stödde också Palestinas fulla medlemskap i FN och förespråkade en mer inkluderande och effektiv internationell fredskonferens.

I det gemensamma uttalandet om Palestinafrågan framhölls Kinas och arabländernas gemensamma oro över den humanitära krisen i Gaza. Det underströk samförståndet om att främja eldupphör, säkerställa humanitärt bistånd, motsätta sig tvångsförflyttningar, stödja Palestinas fulla medlemskap i FN och förespråka en tvåstatslösning.

President Xi tillkännagav ytterligare humanitärt bistånd till Gaza, inklusive 500 miljoner yuan för nödhjälp och återuppbyggnad efter konflikten, och en donation på 3 miljoner dollar till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar.

Experter anser att Kina och arabstaterna har ett betydande samförstånd om att lösa den palestinska frågan och hoppas kunna spela en positiv roll för att främja regional försoning och stabilitet.

Kina kommer 2026 att stå som värd för det andra toppmötet mellan Kina och de arabiska staterna.

 

Källa: Global Times


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq