Studier: Kosttillskott med selen och Q10 kan bromsa åldrandet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 juni 2024
- NewsVoice redaktion
Professor Urban Alehagen och broccoli
Professor Urban Alehagen och broccoli.

Ny svensk och norsk forskning visar att kosttillskott med Q10 och selen kan ge ett längre liv och samtidigt minska risken för åldersrelaterade sjukdomar. Studierna visar att dessa kosttillskott har goda effekter på hälsa, stress, åldrande, inflammationer och livskvalitet.

Kroppen producerar sitt eget Q10, men produktionen avtar med stigande åldern. Kosthållning och kosttillskott kan påverka halterna. Tidigare studier visar att antioxidanter kan bromsa åldrandet och minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. De nya studierna befäster dessa resultat.

443 svenskar undersöktes under fyra år. Hälften av dem fick dagliga tillskott av antioxidanterna selen och Q10. Den andra hälften fick placebo, med andra ord verkningslösa fake-piller. Studien var dubbelblind vilket betyder att varken deltagarna eller forskarna visste vem som fick vad.

Resultatet i den svenska studien påvisade: en lägre risk att dö av hjärt- och kärlsjukdomar, mindre oxidativ stress, färre inflammationer, förbättrad hjärtfunktion, färre sjukhusinläggningar, samt allmänt bättre livskvalitet i gruppen som fick selen och Q10, jämfört med placebogruppen.

En forskargrupp i Norge tog del av materialet och undersökte om selen och Q10 också kunde skydda telomererna, som beskrivs som fransarna på våra kromosomer.

I kroppen sker kontinuerliga celldelningar, men för varje celldelning försvinner lite av DNA ytterst på kromosomen, vilket gör att telomererna blir kortare och kortare. Ju kortare telomerer, desto högre risk finns för åldersrelaterade sjukdomar. När telomererna når en viss kritisk längd dör cellerna, vilket i sin tur är en del av åldrandet.

Det uppseendeväckande med den norska studien var att hos de som hade tagit dagliga doser av Q10 och selen var telomererna lika långa efter fyra år. I den andra gruppen hade de blivit betydligt kortare.

Professor och kardiolog Urban Alehagen var initiativtagare och ledare för huvudstudien. Projektet var ett samarbete mellan Linköpings universitet och Karolinska institutet i Stockholm.

Trine Baur Opstad, som är seniorforskare inom hjärtmedicin vid Oslo universitetssjukhus deltog även:

”När vi såg på skillnaden i förändringen av telomerernas längd mellan gruppen som fick selen och Q10 och placebogruppen, var skillnaden mycket signifikant. Det råder alltså ingen tvekan om att selen och Q10 skyddar telomererna och bidrar till att bromsa förkortningen”, sa Baur Opstad till tidningen VG.

Baur Opstad förklarar att i hjärtat minskar egenproduktionen av Q10 med runt 50 procent från att vi är 20 år och tills vi blir 80 år gamla.

Livsmedel som är rika på Q10 är bland annat: ägg, ärtor, broccoli, lax (undivik kasseodlad lax, red anm), öring, viss inälvsmat, fläskkött och jordnötter.

Selen finns i blad eller grönsaker – eller när vi äter djur som har ätit selenrik kost. Svenska jordar är tyvärr fattiga på selen, vilket påverkar innehållet av selen i spannmål, grönsaker och köttdjur.

Selen finns bland annat i: paranötter, tonfisk, sardiner, hälleflundra, kalkon, lever, ägg, spenat, solrosfrön och biff, enligt Trine Baur Opstad.

Anledningen till att studien tittade både på Q10 och selen var för att Q10 och selen är beroende av varandra för att fungera optimalt.

Forskarna insisterar på att kosttillskott med Q19och selen inte är en mirakelkur. Du måste även tänka på din livsstil och dina kostvanor. Du bör inte dricka för mycket alkohol, röka, utsätta dig för för mycket strålning eller kemikalier. Du bör undvika inflammationer i kroppen, oxidativ stress, ohälsosam mat och fysisk inaktivitet, skriver Aftonbladet i artikeln: Kosttillskott kan motverka hjärtsjukdom och bromsa åldrande, som finns bakom betalvägg.

Enligt studiens resultat, som omfattade äldre personer, är det aldrig är för sent att ändra sin livsstil och börja ta tex Q10 och selen. Det handlar om att bevara sina kroppsfunktioner så långt in i ålderdomen som möjligt, menar Trine Baur Opstad.

Ole Petter Hjelle som är läkare och docent vid Högskolan Innlandet, samt specialiserad på antioxidanter säger att studierna i Sverige och Norge är solid forskning. Hjelle betonar att Q10 och selen är två små pusselbitar i ett omfattande antioxidantskydd.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq