Nordiska Motståndsrörelsen terrorklassas av USA – Kastade bla smällare mot USA:s ambassad

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 juni 2024
- NewsVoice redaktion
Arkivbild: Nordiska Motståndsrörelsen, 2016.
Arkivbild: Nordiska Motståndsrörelsen, 2016.

Det amerikanska utrikesdepartementet (State.gov) meddelar att svenska NMR terrorklassas. Utrikesminister Tobias Billström skriver till Aftonbladet: ”Vi och USA delar bilden av att detta är allvarliga hot…”

UD i USA är djupt oroat över det ”globala hotet” från rasistiskt eller etniskt motiverad våldsam extremism  och har åtagit sig att ”motverka de transnationella komponenterna av våldsam vit överhöghet”.

Enligt Wikipedia har svenska NMR (Nordiska Motståndsrörelsen) 160 aktiva medlemmar och State.gov skriver att ”NMR är den största nynazistiska gruppen i Sverige”.

USA:s utrikesdepartement betecknar Nordiska motståndsrörelsen som en särskilt utpekad global terroristorganisation pga NMR:s: ”rasistiska, invandrarfientliga, antisemitiska och HBTQI-fientliga plattform”.

USA:s utrikesdepartement skriver att NMR har utfört våldsamma attacker mot politiska motståndare, demonstranter, journalister och andra uppfattade motståndare. NMR-medlemmar ska också ha samlat in vapen och explosiva material.

I april 2018 kastade NMR knallskott över staketet in mot USA:s ambassad i protest mot USA:s våldsamma bombningar av Syrien. Den 7 april 2017 hade USA avfyrat 59 st kryssningsrobotar från Medelhavet in i Syrien, riktade mot den syriska försvarsmaktens flygbas i Shayrat.

Utrikesdepartementet i USA har namngivit tre NMR-ledare i sin terrorklassning och som ett resultat blockerar departementet all egendom som tillhör dessa personer som pekas ut. Amerikanska företag och individer är nu förbjudna att delta i transaktioner med dessa tre individer.

I juni 2021 presenterade State.gov USA:s första nationella strategi för att motverka inhemsk terrorism. Strategin innebär att utländska enheter som är kopplade till inhemsk terrorism identifieras.

Aftonbladet skriver att beslutet från USA ska analyseras noggrant.

Tobias Billström:

”Vi ska också ha en nära dialog om detta med våra egna myndigheter. Regeringen avser också att informera om de här frågorna på EU-nivå, där det redan pågår en diskussion om hur Europas länder bättre ska skydda sig mot olika extremister.”

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq