Malaysias investeringsminister: Folk-till-folk-förbindelser oskiljaktiga från Belt and Road

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 7:36
- NewsVoice redaktion
Malaysias investeringsminister Tengku Zafrul Abdul Aziz och huvudstaden Kuala Lumpur.
Malaysias investeringsminister Tengku Zafrul Abdul Aziz och huvudstaden Kuala Lumpur.

Engagemanget mellan människor ger själ åt den gemensamma förbindelsen mellan Malaysia och Kina, säger den malaysiska investeringsministern Tengku Zafrul Abdul Aziz vid måndagens session om samarbetet inom Belt and Road-initiativet (BRI).

Den kinesiska tidningen Peoples Daily skriver att Aziz under ett arrangemang av Southeast Asia Research Centre for Humanities (SEARCH) konstaterar att tusentals malaysiska studenter studerar i Kina och att stora mängder kinesiska turister får möjlighet att uppleva Malaysia.

SEARCH beskrivs som en malaysisk, oberoende och företagsbaserad underrättelseenhet som fokuserar på ”Government-Industry-Academia” med uppgift att främja multilaterala samarbeten inom ramen för ett regionalt frihandelsnätverk.

Belt and Road-initiativet (BRI) eller Den Nya Sidenvägen, är ett globalt infrastrukturprojekt som år 2013 lanserades av den kinesiska regeringen för investeringar i fler än 150 länder. BRI består av sex landkorridorer som sammanlänkas av vägar, järnvägar, energi- och digital infrastruktur samt den maritima sidenvägen.

Den urpsrungliga sidenvägen var redan under medeltiden ett nätverk bestående av handelsvägar – naturligtvis i båda riktningarna – mellan Europa och Kina via Centralasien.

Malaysias investeringsminister: positiva effekter för vanliga människor

Aziz sa att handeln mellan de två länderna inte bara handlar om siffror, utan att den haft positiva effekter för vanliga människor genom Malaysias export av el och elektronik, gruvvaror, flytande naturgas, palmolja och gummi till Kina medan kinesiska investeringar samtidigt stimulerar Malaysias tillväxt inom infrastruktur, teknik och tillverkningssektorer.

Ouyang Yujing som är Kinas ambassadör i Malaysia uppger att länderna har omfattande utbyten mellan människor och att de är fast beslutna att främja ömsesidig respekt och lärande mellan de två länderna:

”Vi kommer att stärka det strategiska ömsesidiga förtroendet, fortsätta att prioritera våra bilaterala relationer i respektive utrikespolitik, förstå och stödja varandras kärnintressen och stora bekymmer”.

Yujing säger att den förenklade kinesiska viseringspolitiken har tagits emot varmt av båda sidor eftersom detta ökat turismen och resandet mellan de två länderna.

 

Relaterat och källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq