Kina: Vad innebär Belt and Road-projektet för Sverige?

publicerad 15 november 2023
Cui Aimin. Foto: Kinas ambassad
Cui Aimin, Kinas ambassadör i Sverige

På senare tid har Belt and Road gradvis blivit ett fashionabelt ord som drar till sig det internationella samfundets uppmärksamhet. Vad innebär egentligen projektet för Sverige? Kinas ambassadör i Sverige förklarar.

Text: Cui Aimin

I Senegal innebär det ett lantligt brunnsborrningsprojekt som bekvämt ger rent dricksvatten till lokalbefolkningen. I Grekland innebär det att hamnen i Pireus har fått nytt liv och förvandlats till Medelhavets största hamn. I Argentina innebär det ett vattenkraftverksprojekt som dagligen tillhandahåller elektricitet till 1.5 miljoner hushåll.

Människor i olika länder kan ha olika intryck och förståelser av Belt and Road, men alla har en samsyn, att det gynnar alla länder och världen.

Det är under detta samförstånd som det tredje Belt and Road International Cooperation Summit Forum framgångsrikt hölls i Peking nyligen. Representanter från 151 länder och 41 internationella organisationer kom till Kina för att delta på konferensen. Statschefer, regeringschefer, höga representanter från fler än 20 länder och chefer för internationella organisationer deltog i öppningsceremonin.

Dessa utländska gäster täcker alla fem kontinenter runt om i världen och involverar regeringar, civila organisationer, affärskretsar, akademiska institutioner och andra samhällssektorer, vilket fullt ut återspeglar världens förtroende och entusiasm för initiativet Belt and Road.

Vid öppningsceremonin meddelade president Xi Jinping Kinas stöd. De åtta åtgärderna för att gemensamt utveckla Belt and Road med hög kvalitet inkluderar viktiga åtgärder som att bygga det tredimensionella sammankopplingsnätverket, att främja grön utveckling samt främja vetenskaplig och teknisk innovation. De inkluderar också att bedriva ett pragmatiskt samarbete, stödja utbyten mellan civilsamhällen och för att förbättra Belt and Road.

Specifika projekt såsom internationella samarbetsmekanismer har fått aktivt gensvar och stöd från alla parter. Forumet har gett 458 resultat, vilket är en förbättring jämfört med det föregående toppmötesforumet.

Detta toppmötesforum höll också tre högnivåforum kring teman som: sammankoppling, grön utveckling och digital ekonomi samt sex särskilda forum om ämnen som fri handel, förbindelser mellan människor, utbyten mellan tankesmedjor, integritet, regionalt och maritimt samarbete, och en Belt and Road-entreprenörskonferens hölls.

Många kinesiska och utländska företag har utvecklat enorma affärsmöjligheter samt förhandlat och undertecknat samarbetsavtal.

Under de senaste 10 åren har samarbetsnätverket Belt and Road sträckt sig från den Eurasiska kontinenten till Afrika och Latinamerika, och främjat flödet av varor, kapital, teknik och personal från olika länder.

Kina har undertecknat samarbetsdokument med fler än 150 länder och 30 internationella organisationer, lanserat fler än 3000 praktiska projekt och attraherat nästan 1 biljon amerikanska dollar i investeringar, vilket ger impulser till en världsekonomisk tillväxt och öppnar utrymme för en global gemensam utveckling.

Forumet har avslutats framgångsrikt, men historien om Belt and Road fortsätter.

För närvarande är den globala ekonomiska återhämtningen trög, den globala inflationen fortsätter, finansmarknaderna är turbulenta och skuldtrycket ökar. Ekonomierna i alla länder står inför stora utmaningar.

Med detta forum som en ny historisk utgångspunkt kommer det gemensamma bygget av Belt and Road att bli mer innovativt och dynamiskt, mer öppet och inkluderande och öppna nya möjligheter för länder runt om i världen, inklusive Sverige.

Belt and Road-projektet i Sverige

Nyligen, när jag kommunicerade med vänner från alla samhällsskikt i Sverige, fick jag två djupa intryck: för det första vill alla samhällsskikt i Sverige veta mer om initiativet Belt and Road för det andra uttryckte många vänner sitt hopp om att Sverige också kan delta i det gemensamma arbetet.

Faktumet är att Sverige och många europeiska länder redan har åtnjutit bekvämligheten och fördelarna med Belt and Road-initiativet. Uppkoppling är den gemensamma nämnaren i initiativet och hör också till en del av EU:s DNA.

Flaggskeppsprojektet och det ikoniska varumärket CR express medför ett viktigt bidrag till att ytterligare förbättra den europeiska anslutningen. CR express från Sverige till Kina öppnade 2018 och den transporterade timmer från Dalarna till en möbelfabrik i Ganzhou City, Jiangxi-provinsen.

Hittills har CR express kört totalt 77 000 tåg, nått 25 länder och 217 städer i Europa, transporterat 7,31 miljoner TEU-varor till ett värde av mer än 340 miljarder US-dollar, vilket har bidragit stort till att jämna ut industri- och leveranskedjorna.

Kina och Sverige har goda förutsättningar för samarbete inom ramen för Belt and Road. I dag är de två parterna varandras största handelspartner i Norden och Asien. De ekonomiska och handelsmässiga relationerna är mycket aktiva och praktiskt samarbete inom olika områden har lagt en solid grund.

Samtidigt liknar Sveriges koncept för miljöskydd, innovation och effektiv hållbar utveckling Kinas koncept om en grön sidenväg och en digital sidenväg. De båda sidorna har stor potential för samarbeten inom områden såsom grönt miljöskydd och teknisk innovation.

Precis som Sverige spelade en viktig roll i skapandet och driften av AIIB, kan Sverige aktivt delta i flera områden och uppnå ömsesidig nytta och vinn-vinn-resultat med Kina i processen att främja det gemensamma bygget av Belt and Road för kvalitetsutveckling.

Till exempel, inom området för AI, föreslog president Xi Jinping ett globalt initiativ för AI-styrning vid detta forum och Kina är villigt att stärka utbyten och dialogen med andra länder för att gemensamt främja en sund, ordnad och säker utveckling av global AI.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson har tidigare sagt att hur man ska hantera de problem och möjligheter som AI medför är ett problem som Sverige behöver lösa. De två parterna kan definitivt samarbeta i detta avseende och arbeta tillsammans för att stärka AI-styrningen.

Föreställ dig att godsbåtar från Göteborgshamnen en dag endast behöver ta häften av den normala tiden för att nå hamnen i Shanghai med hjälp av Ice Silk Road.

Med hjälp av den digitala sidenvägen kommer den svenska digitala handelsplattformen få fler och fler kinesiska samarbetspartners och användare. Med hjälp av “hälso-sidenvägen” och “den gröna sidenvägen” kommer det svensk-kinesiska samarbetet inom hälsa att bidra till att fler länder kan genomföra hälsobistånd och man kommer hand i hand att vårda den mänskliga hälsan och bemöta klimatutmaningen och påskynda processen att förverkliga FN:s 2030 Agenda.

Dessa är inga fantasier utan resultat som har uppnåtts i vissa länder och är en vacker bild av framtidens kinesisk-svenska Belt and Road-samarbete.

Nystart

Nu finns det i svenska samhället fortfarande en del missförstånd och tvivel om Belt and Road-initiativet, vilket är ett normalt fenomen orsakat av otillräcklig förståelse.

Sedan initiativet föreslogs för 10 år sedan har det internationella samfundet också gått igenom en process från nyfikenhet och misstänksamhet till förståelse och stöd. Tiden och tillämpningen har bevisat den starka vitaliteten i initiativet. Det kommer inte försvagas av blindhet, spekulationer eller tvivel, utan bara att stärkas av förståelse, tillit, mod och beslutsamhet.

Så länge Kina och Sverige ökar utbyten och aktivt utforskar detta, tror jag att de båda länderna kan starta en ny resa genom Belt and Road-samarbetet som kan ge fler fördelar för de två folken.

Text: Cui Aimin, Kinas ambassadör i Sverige

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

  • “Pompeo agrees with Biden’s dictator remark: ‘He got this one right'”

   Detta är alltså vad Jan uppskattar?

   Larry Romanoff kommer med initierad kritik av det amerikanska imperiets uppträdande i de flesta sammanhang och hans kritik är inte nådig.
   Han befinner sig kanske i Shanghai men jag vet inte säkert.
   https://www.bluemoonofshanghai.com
   Om Jan tog intryck av honom för att lära sig sanningar om USA tror jag att det vore nyttigt.
   Romanoff har en del ideer som absolut inte stämmer. Tex litar han på att Eisenhower lät 1.5-2 miljoner Tyskar dö i fångläger efter WW2 i Tyskland
   Men han berättar annat av intresse tex att civila amerikaner med Tysk bakgrund behandlades fruktansvärt illa i USA vid tiden runt WWI.
   Man ser där en civil tyskamerikansk bonde som utsatts för tjära och fjädrar för att han var tysk.
   Men även att 500000 tyska krigsfångar behandlades oerhört väl i läger i USA dit de flyttats i slutet av WW2. Vin och öl till maten varje dag och populära hos tjejerna.
   Många av dem återvände långt senare från Tyskland för att besöka USA som de hade en sån positiv bild av.
   I verkligheten var det förstås en fråga om att Tyskland skulle stå USA nära i kalla kriget. Så att de behandlades väl då tror jag på.
   Jag nämnde detta för att visa att man får filtrera men han har verkligen en hel del av intresse för den som vill få reda på saker om USAs
   agerande på världscenen som inte många känner till.
   Sen har han en svag punkt genom att han beskyller judarna för att vara huvudorsak till allt amerikanerna gör och att amerikanerna bara lyder.
   Han säger att dom är soldater under bankirerna. Han menar alltså att VDar med enorma arvoden är stackars underlydande till judarna som lyder order.
   Så när dom trampar på kunder utomlands anser han att det inte är deras fel utan bankernas.
   Det han skriver om Apple i Kina är lärorikt och i det sammanhanget förklarar han mot slutet hur det amerikanska imperiet fungerar vilket är nyttigt att höra dvs att Pentagon mobbar nationer till att inte kräva att USAs företag anpassar sig till gällande regler.

 • Vi behöver inte fundera på hur BRI kommer att påverka Sverige, för det händer just nu, och Sverige val idag bestämmer eran framtid. Sverige kan fortsätta med att dansa efter USAs pipa, ett USA som vill svälta Sverige på kunskap, pengar och utveckling, precis som USA gjort länge med afrikanska länder, och med NATO bruka Sverige som kanonmat, som i Ukraina. .

  ELLER. ————–Lite citat från Sverige media senaste dagarna.

  —Fortsatt ekonomisk vinter i svensk ekonomi (DN)
  —Fortsatt ekonomisk vinter i svensk ekonomi (DN)
  —Tacklingar, hån och hot om slagsmål – kaoset fortsätter i USA-kongressen (DN)
  —Underleverantörer flaggar för farligt dödläge: ”Nattsvart” (DI)
  —EU har skickat 300 miljarder till Ukraina (DI)
  —“Kinas ekonomi kommer att ‘rulla framåt’ för att främja världens utveckling” (Nya Dagbladet)
  —Morgonpressens intäkter minskade med tio procent (Nya Dagbladet)
  —Inflationen kvar på 6,5 procent (Fria Tider)
  —Sverige deltog i Nato-övning (Fria Tider)
  —Arbetslösheten stiger – kommer fortsätta öka (DN)
  —Marianne Björklund: Pressad Xi Jinping behöver USA för att lyfta kinesisk ekonomi (DN Lögn)
  —Inflationslättnad talar för att Riksbanken inte höjer räntan mer (DN)
  —Matpriserna ökar igen – ”lågpriseran för livsmedel är slut” (DN)
  —Moderaterna: Hela Stockholm är ett utsatt område (DN)
  —Nej betyder nej – även för fackpampar (DI re Tesla)
  —IF Metall varslar om ny blockad mot Tesla (SwebbTV)
  Man vill blockera ett svensk företag som levererar till Tesla i Tyskland. Förväntat resultat. Tesla säger upp kontraktet och placerar framtida order, och jobb, i ett annat land.

  —China launches world’s fastest internet with 1.2 terabit per second link, years ahead of forecasts (SCMP) (6G Network can send the equivalent of 150 films per second)
  —Chinese Big Tech firms JD.com, NetEase and Meituan in rush to hire HarmonyOS-based app developers as Huawei aims to sever Android ties (SCMP)

  Förbered er på att leva med soppköken och fattighuset om Sverige fortsätter som det gör nu. Sluta slicka hegemonen USA nerför ryggen, dansa efter USAs pipa och kyssa deras krigsstövlar. NATO. Sluta stödja och läsa USAs propaganda kanaler, som DN, Public Service, och gamla MSM.

  Etablera ett verkligt aktivt partnerskap med Kina och företag i Kina. Sverige har ett val, men det är just nu. Inte imorgon. Det är ett val mellan fattigdom, misär, vårdköer, soppkök och fattigstugor eller riktig välfärd.

  —”Belt and Road Initiative (BRI) in 2013, the Chinese leadership and its partners from 152 nations and more than 40 international organizations have diffused all doubts about the initiative’s future.” (Newsvoice)

  ”Xi announces major steps to support high-quality Belt and Road cooperation” (Global Times, Xinhua)

  Detta, BRI, är ett litet projekt i Kina. Större projekt är till exempel Kinesiska murarna (det finns flera), Stora Kanalen, som tog närmare 1,000 år att fullborda, Vattenprojektet Syd-Nord, Stora dammen i Yangtze med hissen för hela stora fartyg, för att inte nämna Kinas synnerligen innovativa samhällssystem – utan politiska partier, den innovativa äldre omsorgen, inte vård, Kinas innovativa hälsosystem, för att inte nämna den innovativa och mycket avancerade teknologin som idag är en del av det kinesiska samhället, olika Sverige.

  • Ja du beskriver verkligen hur utvecklinen har förflyttats från väst och Sverige.
   Utländskt ägande i Sverige är dock ingen konspirationsteori och inte heller någon fördel.
   Vilket för övrigt inte är ngt negativt omdöme om Kina.

 • Kina är säkert svartmålade av väst, men globalisterna har pågående affärsrelationer i bakgrunden.
  Tyvärr kommer handelsutbytet enbart bestå av fördelar för Kina framöver, det är själva agendan.

  • Globalisterna är ingen enhetlig grupp. Ursprungligen uppstod de delvis för att befria sig från imperiets förbud mot samarbete med imperiets rivaler.
   Det samarbetet hade varit bättre än de krig och revolutioner som imperiet i stället orsakade.
   Världen hade kunnat utvecklas fredligt och välstånd hade kunnat spridas. Eftersom eliterna aldrig har vädrat den aspekten öppet framstår de som en mer enhetlig grupp.
   I takt med att västimperiet försvagas och Brics får mer inflytande ökar möjligheterna för en positiv utveckling.
   Kina och Ryssland verkar helt trovärdiga i sin avsikt att stödja den utvecklingen.
   Vad som är optimalt för Sverige på kortare sikt kan jag inte bedöma men jag har stort förtroende för Kinas konstruktiva avsikter
   Jag gissar att du är påverkad av den sortens kålsuparteorier som en del altmediabidrag andas av.
   Jag tror inte alls på det men imperiet är inte försvunnet så det är ju vad dom hittar på härnäst som man kan tvingas reagera på.

  • Nils G skriver: 15 november 2023
   Om det bara vore så enkelt. Jag bor ju i Kina, är del av samhället, del av händelserna och del av utvecklingen sedan mycket länge. Den bilkd som målas upp av Kina i Sverige är så förljugen och förfalskad att propagandisterna i Tredje Riket skulle skämmas.

   Det förefaller i alla fall mig att Adolf Hitlers och Josef Goebbels propaganda metoder att styra allmänhetens åsikter i Sverige måste misslyckas i Sverige. Folk alltmer överger media som distribuerar propagandan, som DN eller Public Service som ett exempel.

   ”det är själva agendan” Fördelarna är för Sverige främst, inte bara för Kina.

   • Godtrogenhet är svenskens främsta karaktäsdrag.
    Andra länder lär inte ta hand om oss. Vi tar hand om misslyckade utländska investeringar i stället, genom skattesedeln.
    Den inhemska industrin tar man livet av snarare än gynnar.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *