SEB stänger Det Fria Sveriges bankkonton: ”Ett politiskt beslut”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 20:44
- NewsVoice redaktion
Svenskarnas Hus
Svenskarnas Hus.

Den 25 juli meddelade föreningen Det Fria Sverige att SEB har beslutat att stänga deras bankkonton, efter sju år som kund. Organisationen, som är känd för sina nationalistiska ståndpunkter, hävdar att åtgärden är politiskt motiverad och pekar på liknande händelser som drabbat andra nationalistiska grupper i Sverige de senaste åren.

Beskedet kommer inte långt efter en brandattack mot Det Fria Sveriges fastighet i Skåne, där huvudbyggnaden totalförstördes. Enligt organisationen var branden anlagd, vilket ytterligare bidrar till deras observation av att vara utsatta för en samordnad attack från olika håll.

”Storfinansen och våldsvänstern, hand i hand som så många gånger förr”, skriver Det Fria Sverige i ett uttalande. ”När man inte lyckas knäcka oss med våld, hoppas man kunna knäcka oss genom att stänga ned våra bankkonton”.

Organisationen hävdar att alla storbanker i Sverige, som är de enda alternativ som föreningar kan använda, har nekat dem att öppna ett nytt konto.

Trots motgångarna är Det Fria Sverige fast beslutna att fortsätta sin verksamhet. De ser de senaste händelserna som en del av en större kamp där desinformation i ”gammelmedia”, används som vapen mot dem.

Organisationen pekar specifikt ut en artikel i Mariestads-Tidningen som de menar ger en felaktig bild av hur de går vidare efter de senaste attackerna. De avfärdar tidningen som opålitlig och vinklad.

Det Fria Sveriges situation har åter väckt debatt om storbankernas makt och hur politiska åsikter kan påverka ekonomiska tjänster. Samtidigt pågår en polisutredning om brandattacken, men ännu har ingen gripits för dådet. Organisationen fortsätter att söka nya sätt att säkra sin ekonomiska verksamhet.

 

Källa och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq