Sommarens glädje: Segling, picknick och andra roliga äventyr

publicerad Idag 22:49
- Extern skribent
Seglarkläder, Foto: ABA4E55D Licens: Pexels
Seglarkläder

När solen står högt på himlen, dagarna är långa, vi känner doften av gräs och växter vart vi än går så vet man att sommaren äntligen har kommit. Sommartiden är inspirerande för många. Vi planerar våra somrar året om. Det planeras kalas, fester, resor, picknick, stränder och mycket, mycket mer.

I den här artikel ska vi hjälpa dig komma på roliga och spännande äventyr du och dina vänner, eller din familj, kan hitta på tillsammans under sommaren. Det kan vara allt från grillkvällar, fågelskådning, segla med funktionella seglarkläder, och mycket, mycket mer.

Vattenaktiviteter: en värld av möjligheter

Segling är en oslagbar aktivitet för den som gillar att vara ute på vattnet och för den som gillar en utmaning. Känslan man känner av att glida längst det glittriga vattnet en solig dag i segelbåt är oslagbar. Det är en upplevelse som skapar känslan av frihet och äventyr.

Oavsett om du är en erfaren seglare eller nybörjare så finns det goda möjligheter att hyra segelbåtar, ta kurser eller delta i olika turer som organiseras av kommuner eller privata organisatörer.

Det finns ingen brist på utbud när det gäller båtaktiviteter på sommaren, utöver seglingen. Du kan alltid hyra en kajak eller kanot och paddla i sjöar, älvar eller kanaler i lugn och ro. Vill du ha en riktig utmaning kan du alltid prova på en SUP-bräda och testa din balansförmåga och stilla din önskan för något äventyrligt.

För den som vill ha lite mer stillsam dag kan man istället planera en picknick. Man kan hoppa in i en båt och sedan ha sin picknick och fika mitt ute på sjön, eller så åker man till en trevlig badplats eller trevligt område och har sin picknick där. Detta är ett bra sätt att kombinera båtturer, fika och bad.

För de som vill sporta och vara i vatten finns det flera roliga vattensporter att testa. Det kan vara vattenskidåkning, wakebording eller kitesurfing. Detta är perfekt för de som söker en adrenalinkick.

Någon som inte alltid finns tillgängligt, men som kan vara kul att prova är jetskies. Med dessa kan du glida över vågorna i en snabb hastighet och känna dig levande.

Utomhusaktiviteter: naturupplevelser och äventyr

Den svenska naturen är som best på sommaren. Oavsett vart i landet du befinner dig så finns det vackra nationalparker, vandringsleder, naturreservat och mycket mer att utforska. Packa väskan och ge dig ut på en vandring längst kusten, ut i skogen eller upp i de norrländska bergen.

Njut av får, djur, kor, fåglar, fiskar, sälar och allt möjligt som går att upptäcka längst en svensk vandringsresa. I Sverige finns det även gott om cykelbanor och cykelvänliga leder för som som hellre cyklar än promenerar. Om du inte har din egen cykel som är lämplig för ett äventyr finns det gott om möjligheter att hyra en. Om du inte vill trampa hela vägen kan du prova att hyra en elcykel,

Kulturella evenemang: upplevelser för alla sinnen

Sommaren är även den perfekta tiden för kulturella aktiviteter och nöjen. Ett vanligt fenomen under sommaren är utomhus konserter och utomhusbio. Att uppleva dessa under en bar himmel är en otrolig upplevelse. Ofta finns det mycket utomhusteater att gå på också. Många event är dessutom gratis och familjevänliga vilket gör det lättillgängligt för många.

Glöm inte att den svenska stand-up-scenen bara blir större och större. Om du vill ha en oförglömlig kväll med mycket skratt så är detta något att överväga.

Naturligtvis är sommaren också synonymt med festivaler för vissa. Det kan vara allt från musik- till konst- eller matfestivaler. Ofta sker det olika slags event med konst och hantverk under sommaren med gratis utställningar.

Andra aktiviteter: avkoppling och nöje

Man måste inte alltid göra så mycket. Ibland är det bästa att bara koppla av och njuta av vädret i lugn och ro. Då är en picknick i parken med nära och kära ett bra alternativ. Om du vill ha lite mer egentid kan du ta dig till parken med en härlig bok och sitta under ett träd och läsa. Du kan också ta med en hängmatta och vila i skuggan en varm sommardag.

Många parker är även utrustade med frisbigolf, fotbollsplaner, basketkorgar eller tennis- och badmintonnät för den som trots värmen vill sporta. Många stränder har även beachvollyboll och beachtennis tillgängligt.

Glöm inte heller att inget slår en härlig grillkväll. Det behöver inte heller vara särskilt avancerat. Att grilla korv på en engångsgrill är tillräckligt för att göra det till en mycket trevlig upplevelse. För matfantaster kan det vara kul att marinera kött under dagen, och förbereda grönsaker, såser och allt annat man kan ta med sig till grillkvällen.

Tips för att planera din sommar

Sommartiden kan gå fort. Därför är det viktigt att planera sin tid noga. Tänk även på att många åker iväg och har sina egna planer under sommaren med sina familjer eller vänner. Om du vill göra så mycket som möjligt med andra är det viktigt att kommunicera med sina vänner för att veta när de är tillgängliga.

Man behöver inte heller spendera mycket pengar för att sommaren ska bli minnesvärd. Skriv ned vad du vill göra och vad din budget är för sommaren.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: seglarkäder