Estniska journalisten Svetlana Burtseva åtalas för att ha skrivit om hybridkrigföring

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 5:42
- NewsVoice redaktion
Journalisten Svetlana Burtseva och försvarsadvokat Sven Sillar
Journalisten Svetlana Burtseva och försvarsadvokat Sven Sillar.

Den estniska medborgaren Svetlana Burtseva har blivit anklagad för landsförräderi och brott mot internationella sanktioner av de estniska myndigheterna. Burtseva skrev bla en bok om hybridkrigföring och blev själv offer för densamma.

Svetlana Burtseva, som ursprungligen kommer från Ryssland och blev estnisk medborgare 1994, har under flera år arbetat för ryska medier. Åklagarmyndigheten i Estland menar att hon medvetet har brutit mot de sanktioner som införts mot Ryssland av Europeiska unionen.

Burtseva arbetade fram till 2019 för Sputnik Estonia, en filial av det ryska mediehuset Rossiya Segodnya, som står under EU-sanktioner. Efter att Sputnik förbjöds i Estland, fortsatte hon att skriva för den ryska nyhetssajten Baltnews under olika pseudonymer, bland annat Alan Torm och L.B. Svet.

Enligt åklagaren Eneli Laurits har hennes artiklar och bok, ”Hybrid War for Peace”, som skrevs under pseudonym, syftat till att sprida rysk propaganda, såväl som att förminska och splittra Estlands samhälle och dess institutioner.

En central del av anklagelserna mot Burtseva gäller hennes studier vid Sevastopols statliga universitet i det ryskockuperade Krim mellan 2019 och 2021. Där deltog hon i en masterutbildning med inriktning på informations- och hybridkonflikter, ledd av en före detta FSB-officer. FSB är en rysk statlig myndighet som arbetar med kontraspionage.

Burtseva publicerade senare en bok om hybridkrigföring, där hon analyserade hur Ryssland skulle kunna vinna ett globalt hybridkrig, en bok som enligt estniska åklagare syftade till att misskreditera Estland.

Burtseva har varit frihetsberövad sedan den 1 mars 2023 och riskerar upp till sex års fängelse om hon döms för landsförräderi. Hennes försvarsadvokat, Sven Sillar (sillar.ee), har kritiserat anklagelserna och menar att det enda Burtseva har gjort är att skriva artiklar, vilket han inte anser bör betraktas som ett brott mot sanktionerna.

Fallet har väckt uppmärksamhet och debatt kring yttrandefrihet och gränsen mellan journalistik och propaganda i en tid av ökade spänningar mellan Ryssland och västvärlden. Estniska myndigheter står dock fast vid att Burtsevas handlingar utgör ett hot mot nationens säkerhet och integritet.

Sputnik News och RT är två ryska kanaler som är blockerade i Sverige.

Rättegången mot Burtseva är planerad att inledas den 1 november 2024.

 

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq