Intermittent fasta – Fördelar och nackdelar – Del 2

Artikeln innehåller en reklamlänk

publicerad Igår 18:07
Intermittent fasta

Vilka nackdelar finns det med intermittent fasta? Om du har läst första delen i vår artikelserie så känner du till att det finns en rad olika fördelar med intermittent fasta, som t.ex. att kroppen får extra tid till rening och avgiftning, att blodsockret kan stabiliseras, viktminskning med mera.

Intermittent fasta innebär att du äter alla dina måltider inom ett kortare ätfönster på t.ex. 6-8 timmar varje dag. Övrig tid äter du ingenting, vilket ger kroppen möjlighet till vila och återhämtning.

Så finns det då egentligen några nackdelar med intermittent fasta?

intermittent fasta nackdelarOm du tillhör dem som behöver äta ganska mycket för att må bra så kan du eventuellt tycka att det blir krångligt att få in hela ditt matbehov i ett 6-7 timmars ätfönster.

För en del kan det då bli så att de helt enkelt äter för lite och att kroppen blir lidande för det. Det är olika hur mycket mat som olika personer behöver och det kan dessutom skilja sig åt beroende på i vilken fas man är i livet.

Svårt att hålla rutinen

En annan nackdel är att det ibland kan kännas svårt att hålla i sitt ätfönster när det dyker upp festinbjudningar, helger och semestrar. Men med detta sagt så går det givetvis att göra undantag från sitt ätfönster. Håller man sitt ätfönster större delen av tiden så vinner fördelarna över nackdelarna när man tillfälligt frångår sina rutiner.

Extra hungrig i början

Under en övergångsperiod kan du känna dig extra hungrig på morgonen innan ditt ätfönster har börjat, men allteftersom kroppen vänjer sig vid din nya rutin så kommer den att ställa in sig på att den får mat först vid kl. 12 t.ex. och dina hungerkänslor kommer att minska. Efter en längre tid med intermittent fasta så märker de flesta att de helt har slutat att vara hungriga på förmiddagen.

Utrensningseffekter

När du börjar äta enligt intermittent fasta så får kroppen mer tid till rening och avgiftning. Det betyder i sin tur att du kan uppleva olika utrensningssymtom den första tiden såsom huvudvärk, illamående, diarré, hudutslag o.s.v. när kroppen gör sig av med gifter. Då är det viktigt att komma ihåg att det här är något som går över och försvinner över tid.

Du gör kroppen en stor tjänst genom att ge den mer tid till rening. Får du många symtom så tillhör du troligen dem som hade en hel del som din kropp behövde göra sig av med. Se det som ett positivt tecken att din kropp nu kan återhämta sig igen.

BILD gubbe
alt text: utrensning-avgiftning-effekter-intermittent-fasta

Du har kanske hört att man bör äta minst 5 gånger varje dygn och lagom mycket för att kroppen skall få igång sin förbränning? Såhär resonerar man traditionellt sett och du kommer att hitta det tankesättet hos många dietister, personliga tränare, kostrådgivare med flera.

Många som vill gå ned i vikt och som har lyckats har provat på detta (att äta många mindre måltider per dag). Tanken bakom detta är att kroppen behöver veta att den får tillräckligt med näring under dagen och får den inte det så går den in i vad man kallar för ett ”svälttillstånd” där den istället sparar energi och lägger det i lager som blir till fett och vi går upp i vikt.

Detta synsätt stämmer men det tar inte hänsyn till att kroppen behöver längre viloperioder helt utan intag av mat för att hinna avgifta sig. Gör man inte det så svarar kroppen med att ändå tillslut minska sin förbränning och du kan också få alla möjliga sjukdomar, symptom och problem.

Synsättet tar inte heller hänsyn till att kroppen inte mår bra av många glukostoppar under dagen och att man av den anledningen mår bra av att minska antalet måltider under en dag.

Det viktigaste är regelbundenhet – ät på regelbundna tider!

Det viktigaste är att kroppen vet att den får tillräckligt med näring varje dag och om den får det på särskilda tider varje dag som stämmer ungefär så kan den anpassa sig och planera både förbränning och avgiftning och då fungerar kroppens förbränning normalt. Att däremot äta oregelbundet på oregelbundna tider kan lätt göra att kroppen går in i det så kallade svälttillståndet.

Hur skall man börja?

Det kan kännas tufft att minska ditt ätfönster till 6-8 timmar direkt, så ett bra tips är att minska ditt ätfönster gradvis där du kanske i början äter första gången kl. 10 och sista gången kl. 20, sedan minskar du ätfönstret med en halvtimme i taget tills du är nere på 6-7 timmar och tycker att det fungerar.

Det finns ett program som kallas för C9 som utgår ifrån metoden för intermittent fasta även om programmet inte marknadsförs på det viset. Det programmet ger kroppen en rening samtidigt som du får in nya rutiner när det gäller mat.

Författare: Rani Spets-Edgren.

Jag brinner för att människor skall må bra och ha en god hälsa genom hela livet. Det bidrar jag med bl.a. genom mitt arbete som andningspedagog med fokus på vårt obetingade människoväsen. Jag har sprungit mitt 34:e marathon i år och har hunnit bli hela 70 år med en fortsatt fantastisk hälsa som jag är väldigt tacksam för. Dessa artiklar om ämnen som bidrar till bättre hälsa är mitt sätt att nå ut till andra även om jag inte själv säljer några produkter.

Du hittar mer information om mig och min verksamhet här: www.inspiraktiva.se

Läs även: Intermittent fasta – Fördelar och nackdelar – Del 1

 

Referenser


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq