Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Intermittent fasta – Fördelar och nackdelar – Del 1

Artikeln innehåller två reklamlänkar

publicerad 27 mars 2024
Intermittent fasta
Bild: När man äntligen får äta under intermittent fasta är man skithungrig och glad.

Intermittent fasta är ett hett ämne inom hälsoindustrin idag och många provar på med både positiva och mindre positiva resultat. En viss typ av diet eller metod för rening av kroppen passar inte alla människor även om metoden i sig är bra för de flesta.

Här får du lära dig om både fördelar och upplevda nackdelar med intermittent fasta så att du kan göra en bedömning om detta är något för dig eller ej.

Vad är intermittent fasta?

En kortare fasta som är mindre än 24 timmar kallas för intermittent fasta, eller periodisk fasta. När du följer en metod för intermittent fasta så äter du alla dina måltider innanför ett så kallat ”ätfönster”. T.ex. kan du välja att äta alla dina måltider mellan kl. 12 – 18 eller mellan kl. 12-19 o.s.v.

Du får då ett ätfönster på mellan 6 och 7 timmar och resten av dygnet befinner sig din kropp i faste-tillstånd. Efter ätfönstrets slut så äter du alltså ingenting, inte ens lite snacks.

Intermittent fasta
Intermittent fasta

Vilka fördelar finns det med intermittent fasta?

Rening och avgiftning

Intermittent fasta innebär att kroppen får möjlighet att rena sig och avgifta sig under en längre period än den annars normalt sett får. Detta innebär en mängd fördelar för kroppen och det här har blivit extra viktigt i dagens samhälle där vi får i oss gifter dagligen på olika sätt.

Dessa gifter ansamlas i kroppen och kroppen behöver mer tid att enbart fokusera på rening och avgiftning under dygnet. Med en ökad rening får du mängder med hälsofördelar där kroppen t.ex. kan läka från inflammation och olika typer av kroppsliga symtom och problem som kommer med detta.

Hur får man i sig gifter?

Många tillsatser finns idag i de flesta livsmedel, även potentiellt dödliga tungmetaller och radioaktiva ämnen finns i livsmedelskedjan.  Växter förgiftas genom bekämpningsmedel och konstgödsel som används i jordbruket. Föroreningar från städer, användning av olika mediciner, giftig kosmetika, rengöringsprodukter och färger spelar alla en roll i att förorena kroppen.

Skaldjur är inte lika hälsosamt som det var tidigare och bör konsumeras mindre ofta. De är nu alltmer förorenade med tungmetaller, varför hälsoexperter varnar för deras regelbundna konsumtion. Även odlad fisk får i sig en stor mängd antibiotika.

Detsamma gäller för kommersiellt odlat nötkött, fläsk och fågel. På grund av detta är kroppen mättad med toxiner, och denna mättnad tröttar ut immunförsvaret och reningsprocessen.

Blodsockret stabiliseras

När du äter ofta som vanligen rekommenderas så får du flera blodsockertoppar under dagen. Dessa toppar blir extra höga när du äter sådan mat som snabbt omvandlas till glukos i kroppen.

Dina celler behöver energi för att hålla sig levande och glukos är deras främsta energikälla, så glukos måste vi få i oss, men faran ligger i när du äter sådan mat som snabbt omvandlas till glukos i kroppen.

Exempel på detta är stärkelserik mat som pasta, vitt mjöl, bröd, potatis, granola, polenta, couscous, kakor, flingor, vitt ris m.m.

Blodsockerkurva vid intermittent fasta.
Blodsockerkurva vid intermittent fasta.

Dessa glukostoppar är skadliga – och mycket mer än du kan föreställa dig. Målet är att undvika blodsockertoppar så mycket som möjligt och helst helt och hållet eftersom konsekvenserna detta får i kroppen är så stora.

När dina celler får glukos snabbt så bildas fria radikaler. Fria radikaler skapar inflammation i kroppen och som även gör att du åldras snabbare.

Utöver detta så förändrar fria radikaler vårt DNA och skapar mutationer som senare kan leda till att cancer utvecklas. Kroppen kan hantera en liten mängd fria radikaler men vid upprepade glukostoppar så blir antalet ohållbart. Kroppen hamnar i ett tillstånd av oxidativ stress.

Oxidativ stress leder till inflammation som orsakar hjärtsjukdomar, diabetes typ 2, kognitiv försämring, snabbare åldrande, KOL, stroke, leversjukdom m.m.

Intermittent fasta reducerar antalet glukostoppar

När du använder intermittent fasta så minskar du nästan alltid antalet glukostoppar som du får inom loppet av ett dygn. Det betyder att du kan minska på inflammation i kroppen och förebygga en mängd olika sjukdomar och problem som annars kan uppstå.

Viktminskning

Om vi börjar äta samma minut som vi kliver ur sängen och inte slutar förrän vi går och lägger oss tillbringar vi nästan hela vår tid i ät-läget. Med tiden kommer vi att gå upp i vikt. Vi ger inte kroppen någon tid att förbränna energin.

För att hitta balansen eller gå ner i vikt behöver vi öka tiden vi förbränner energi (fastan). Kärnpunkten är att fastan tillåter kroppen att använda den lagrade energin. När allt kommer omkring är det vad den är till för.

Om du äter ständigt, som ofta rekommenderas, kommer kroppen helt enkelt att använda energin som kommer in och aldrig förbränna kroppsfettet. Du kommer bara att lagra det. Din kropp kommer att spara energin för hårdare tider. Du har ingen balans. Du saknar fastan.

Hur skall man börja?

Det kan kännas tufft att minska ditt ätfönster till 6-7 timmar direkt, så ett bra tips är att minska ditt ätfönster gradvis där du kanske i början äter första gången kl. 10 och sista gången kl. 20, sedan minskar du ätfönstret med en halvtimme i taget tills du är nere på 6-7 timmar och tycker att det fungerar.

Det finns ett program som kallas för C9 som utgår ifrån metoden för intermittent fasta även om programmet inte marknadsförs på det viset. Det programmet ger kroppen en rening samtidigt som du får in nya rutiner när det gäller mat.

I nästa artikel kan du läsa vidare om möjliga nackdelar med intermittent fasta.

 

Text: Rani Spets-Edgren (inspiraktiva.se ), andningspedagog med fokus på vårt “obetingade människoväsen”

“Jag har sprungit mitt 34:e marathon i år och har hunnit bli hela 70 år med en fortsatt fantastisk hälsa som jag är väldigt tacksam för. Dessa artiklar om ämnen som bidrar till bättre hälsa är mitt sätt att nå ut till andra även om jag inte själv säljer några produkter.”

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq