Vita flaggans dag – Bara sunda människor och politiker vill ha fred

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad Idag 21:34
- Torbjörn Sassersson
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel, 10 september 2024. Foto: Torbjörn Sassersson
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel, 10 september 2024. Kan vår kungafamilj anstifta ett sunt fredstänkande i Sverige?

Den 10 september 2024 introducerades konceptet Vita flaggans dag i Sverige. Tanken är enkel: vifta med en vit flagga på en allmän plats och hävda att fred är den högsta formen av världsordning.

Ungefär så kan konceptet Vita flaggans dag sammanfattas och tanken om fred och fredsarbete är naturligtvis lika gammal som mänskligheten, men trots det har tvärtom-språket tagit kontrollen över förnuftet i den samtida diskursen.

NewsVoice var på plats för att dokumentera händelsen och intervjua några av de som kom.

När allt kommer omkring vill människor leva i fred. Ingen sunt tänkande människa vill ha krig. Fredsönskan är mångkulturell, tvärkulturell och dessutom evig, men idag betraktas paradoxalt nog fredsarbete som ett potentiellt hot mot freden i världen och det egna rikets säkerhet.

Så galen har världen blivit. Fredskonceptet har kidnappats av galenskap och lösensumman är fredens motsats, nämligen kriget för att säkra freden. Det finns en bekant roman om detta tvärtom-språk som skrevs 1948 strax efter det andra världskrigets slut.

Vita flaggans dag introducerades den 10 september och den sammanföll med platsen och datumet för den svenska Riksdagens öppnande. Det fanns en tanke med det. På plats fanns: klimataktivister, Extinction Rebellion, partiet Knapptryckarna, partiet MoD, poliser, säkerhetspoliser i kostymer, Kungen och Drottningen, en stor grupp riksdagsledamöter som avskärmades från folket, en fackföreningsarbetare med plakat, föreningsrepresentanter och en ensam riksdagsledamot från Miljöpartiet som hälsade på en skara på några 100-personer på Mynttorget intill det Kungliga slottet.

Man kan fråga sig om det inte borde ha kommit 10,000-tals människor till Vita flaggans dag som år 2003 när 35,000 människor samlades på Norra Bantorget i Stockholm för att stoppa västalliansen från att starta ett krig mot Irak. Då handlade det om ett befarat krig som inte ens låg i Europa.

I dag är det annorlunda. Våra riksdagsledamöter drar nu in oss i ett krig mot Ryssland, där Sverige ska fungera som ett stolligt ”uppmarschområde”.

Smaka på det ordet. Hur tycker du att det smakar?

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq