Kriget i Gaza ett år senare — ännu 100 gisslan kvar i tunnlarna

publicerad Idag 21:49
- Kristoffer Hell
Shani Louk
Sydvästra Israel den 7 oktober 2023: fem män från den av Iran beväpnade och finansierade terroristgruppen Hamas i en pickup på vilken kroppen av den mördade Shani Louk ligger uppslängd.

På årsdagen för Hamas räd in i sydvästra Israel den 7 oktober 2023 håller den av Iran stödda terrorgruppen ännu drygt 100 personer som gisslan. Facit för terroristgruppens räd på dagen blev drygt 1200 döda och 254 tillfångatagna som togs till gruppens underjordiska tunnelsystem i Gaza.

Räden väckte reaktioner världen runt och blev startsignalen för en israelisk militäroperation syftande till att frita gisslan och neutralisera Hamas — vars strategi sedan dess varit att använda Gazaremsan, ett av världens mest tätbefolkade områden, som en civil sköld bakom vilken de kunde gömma sig själva och sitt mänskliga krigsbyte.

Se relaterad video (varning för känsliga tittare)

Hamas och Irans plan verkar ha varit att genom att tvinga den israeliska försvarsmakten, IDF, att strida i stadsbebyggelse bland miljoner med civila, utmåla Israel som omänskligt.

Ett år senare synes världsopinionen kraftigt polariserad i frågan och måhända har Teherans plan i propagandakriget krönts med framgång. Samtidigt har norra Israel under året också utsatts för luftangrepp från den i Libanon baserade terroristgruppen Hizbolla, också den skapad, beväpnad och understödd av Teherans shiamuslimska teokrati.

Svenskättade överstelöjtnanten Jonathan Conricus intervjuad om striderna i Gaza:

Enligt IDF förberedde Hizbolla en markinvasion mot Israel på årsdagen av den 7 oktober, men som förebyggdes av Israel (tidigare rapporterat av NewsVoice) när det lät detonera runt 5000 av terroristgruppens pagers och walkietalkies och sedan följa upp med sin egen markinvasion av södra Libanon, för syftet att en gång för alla avlägsna Hizbolla från Libanon.

Enligt media hålls i tunnlarna under Gaza ännu runt 100 gisslan kvar, av de ursprungliga 254. 154 uppges under året antingen ha fritagits eller släppts medan 35, av de 100 som är kvar, befaras under fångenskapen ha mördats eller på annat sätt dött.

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq