Under de senaste åren har rödljusterapi (RLT) dykt upp som ett modeord i vård- och hälsokretsar. Terapin är en icke-invasiv behandling för allt från hudföryngring till smärtlindring och tekniken använder rött och nära infrarött ljus för att stimulera cellfunktioner. Vad säger vetenskapen och hur upplever människor rödljusterapi?
Rödljusterapi bygger på principen om fotobiomodulation, där specifika våglängder av ljus – vanligtvis mellan 630 och 850 nanometer – tränger igenom huden och interagerar med mitokondrierna, cellernas kraftverk.
Forskning tyder på att denna interaktion med rödljuset ökar produktionen av adenosintrifosfat (ATP), vilket förbättrar cellulär energi och främjar reparation och regenerering.
I en studie från 2017 som publicerades i Lasers in Medical Science konstaterades att RLT förbättrade hudfärgen, minskade rynkor och ökade kollagentätheten hos deltagarna efter konsekvent användning under flera veckor.
En annan studie från Photomedicine and Laser Surgery från 2014 belyste dess potential för att minska inflammation och påskynda sårläkning, och pekade på dess effekter för att minska oxidativ stress.
För smärtlindring är bevisen lika lovande. En metaanalys från 2021 i The Journal of Pain granskade flera studier och drog slutsatsen att RLT avsevärt minskade kronisk ledsmärta vid tillstånd som artros, med minimala biverkningar jämfört med läkemedelsinterventioner. Forskare tillskriver detta terapins förmåga att förbättra blodflödet och minska inflammation på cellnivå.
Vissa terapeuter förespråkar även RLT för att behandla tillstånd som depression, med hänvisning till dess likhet med solljusets effekter, men kliniska bevis är fortfarande begränsade. Experter merna att det behövs mer robusta, storskaliga studier för att bekräfta dessa bredare tillämpningar.
Erfarenheter av rödljusterapi
Utanför laboratoriet har rödljusterapi fått en hängiven skara följare. På hälsocenter och SPA över hela landet köar kunderna för sessioner under röda paneler.
Jessica Carter, en 38-årig yogainstruktör från Austin, Texas, säger:
”Jag började använda den för akneärr, men jag har märkt att min hud ser ljusare ut och till och med min knäsmärta från en gammal skada har lindrats”.
Carters erfarenhet stämmer överens med rapporter som i sociala medier, där användare delar med sig av sina erfarenheter.
Torbjörn Sassersson, redaktör på NewsVoice berättar:

”Jag och familjemedlemmar har fått möjlighet att testa olika modeller av lasermedicinsk diodteknik och rödljusterapiapparater med dioder, under flera år. Ibland är effekterna stora tex på ledvärk, muskelvärk, hudläkning, men vi har inte testat på medicinska tillstånd vi inte lidit av förstås.
Ett exempel som var särskilt anmärkningsvärt var när en äldre person inom släkten kunde kasta käppen efter en period av värk runt höftleden. Läkare misstänkte artros och började diskutera höftledsoperation. Det var 4-5 år sedan och personen (i dag nästan 90 år gammal) har inte sedan dess behövt käpp igen och ingen ledoperation har utförts.”
Den ökande populariteten har lett till en växande industri. Från avancerade kliniska enheter som kostar tusentals till prisvärda handhållna prylar, beräknas marknaden uppgå till 1,5 miljarder dollar år 2030, enligt branschanalytiker.
Amerikanska FDA klassificerar RLT-enheter som låg risk. Vissa insatta varnar för att inkonsekventa våglängder i billigare RLT-modeller kan göra dem ineffektiva.
Dr Emily Tran, en hudläkare baserad i San Francisco, manar till försiktighet.
”Rödljusterapi har verklig potential, särskilt när det gäller hud och smärta, men det är ingen universallösning. Patienter bör leta efter utrustning som stöds av kliniska data och undvika att överdriva obevisade fördelar.”
Framtidsutsikter
Forskningen fortsätter att utvecklas och rödljusterapi befinner sig i gränslandet mellan banbrytande vetenskap och hälsotrend. För närvarande erbjuder den ett övertygande alternativ för dem som söker icke-invasiva lösningar, med stöd av en växande mängd bevis och entusiastiska vittnesmål. Oavsett om det är en game-changer eller bara ännu en modefluga, så är en sak klar: den röda glöden kommer inte att försvinna i första taget.
Relaterat och källor
- Sveriges Radio: Infrarött ljus – övergående hälsotrend eller framtidens medicin?
- 2017 Study on Skin Complexion and Collagen Density
- 2014 Study on Inflammation and Wound Healing
- 2021 Meta-Analysis on Chronic Joint Pain
- NewsVoice: Lasermedicin effektiv mot smärta, inflammation och för läkning