Nedan ett utdrag ur den kommande boken Försök igen som ingår i en trilogi under projektet ”Medvetandets Uppkomst”.
Ur kapitlet: Från ”Trial and Error” till ”Försök igen”
Värderingarna bakom tron på trial and error marginaliserar individens intentioner och avsikter. Metoden inom idrott går ut på att manipulera genom belöningar eller bestraffning. Därmed finns risk för en dold agenda. När trial and error genomförs utan att individen ges möjlighet till eftertanke får vi den militära drillen, korvstoppningen och löpande band principen.
Bristen på medkänsla är i grunden avhumaniserande och orsakar ett förminskande av individen. Det har lett till svåra kränkningar och till katastrofala effekter både privat och sportsligt.
Despotmentaliteten genomsyrar hela idrottsvärlden. Det är tragiskt då vi ser det i klubbar på lokal nivå. Tyvärr återupprepas således mönstret ännu idag. Att kräva ordning och disciplin och ha höga mål är inte samma sak som att bränna ut och bryta ned människor.
Det auktoritära tränarskapet förekommer överallt. Ett motiv är kontroll för att nå framgång. Ett annat är makt (despotmodellen). Tichonov, ett välkänt exempel i sovjetiska hockeylandslaget. Problemet är att i slutändan blir det kontraproduktivt. Tichonov fick till slut inte en enda NHLstjärna att spela för Sovjet så länge han var förbundskapten. En svensk kvinnlig elitfäktare fick av sin östeuropeiska tränare bara höra kritik. Hon bytte tränare och återvann glädjen.
Béla Rerrich – den positiva förebilden
Béla Rerrich från Ungern är ett lysande exempel på en tränare som kombinerade respekt, inkännande och kvalitet. Under de olympiska spelen i Melbourne 1956, där hans lag tog silver i värja, bröt Ungernrevolten ut. Rerrich beslöt att inte återvända till hemlandet. Han bosatte sig i Sverige och fick stor betydelse för utvecklingen av fäktkonsten här. Béla personifierade den uppmuntrande tränaren som också var noga med disciplin och ordning. Hos Béla fick man lära sig ta av sig skorna, göra flêche och framförallt vara ombytt och i tid till dagens övningar. Han var lika engagerad oavsett det var en nybörjare, obegåvad eller en elitfäktare. Alla som har haft glädjen att träna inför honom minns honom med respekt och värme. Jag fick möjligheten att återstifta bekantskapen med honom då vi gjorde TV-serien Pep Talk för Sveriges Television 1986. Djurgården har instiftat en minnesfond till hans ära.
Utdrag ur boken ”Försök Igen” som publiceras i slutet av 2013
Såg en annan artikel som gjorde mig glad ”Gammal stöt med öga för fäktning”.
Ja du kan
Du kan försöka
Försök igen!
Börje Peratt
Börje Peratt officiell hemsida
LinkedIn
Coacha Unga med Livskompassen
Breaking News
-
Rysslands ”testar” den nya överljudsmissilen Oreshnik mot militärbas i Ukraina -
Putin Touts Russia’s New Missile ’Oreshnik’ and Delivers a Menacing Warning to NATO” -
Ryssland avfyrade interkontinental ballistisk missil mot Ukraina – Första gången i historien -
Befarade ryskt luftangrepp – USA:s ambassad i Ukraina snabbstängde -
BBC bekräftar: Storm Shadow-attacker mot Ryssland – Storbritannien levererade