ANALYS. Den 28 juni 2023 publicerade RT ännu en artikel av professorn och den tidigare Putinrådgivaren Sergej Karagonov om nödvändigheten att Ryssland genomför en preventiv kärnvapenattack mot Väst med syftet att förmå dess fientligt inställda ledarskap att inse lägets allvar. I artikeln klargör Karaganov att det specifika territoriet, där den ryska kärnvapendemonstrationen bör utföras, ligger i Europa.
En titt på NATO:s egenproducerade karta över länder i Europa som är medlemmar i krigsalliansen visar att det finns åtta länder (förutom Ukraina) som inte är medlemmar i NATO:
- Bosnien-Herzegovina
- Irland
- Lichtenstein
- Moldavien
- Schweiz
- Serbien
- Sverige
- Österrike
Alla dessa länder är antingen neutrala eller positivt inställda till Ryssland, med ett undantag:
Sverige har öppet tagit ställning mot den Ryska Federationen i Ukrainakonflikten, stödjer Kievs Zelenskyregim med krigsmateriel och militär utbildning och har sökt medlemskap i NATO – en ansökan som fortfarande blockeras av NATO-medlemmarma Ungern och Turkiet.
Sverige uppträder således med ett övermod som om landet vore medlem i NATO – samtidigt som Sverige inte är det och därför saknar det formella skydd ett medlemskap sägs erbjuda.
USA hjälper knappast ett land i Europa utsatt för en rysk kärnvapenattack
I sin artikel skriver Karaganov att få tror att USA skulle svara med kärnvapen även om en europeisk NATO-medlem kärnvapenbombades av Ryssland, av det enkla skälet att då kommer den Nordamerikanska kontinenten upphöra att existera (vid Moskvas vedergällningsattack).
Vi gissar att Moskva ändå skulle undvika att angripa, till exempel, Frankrike och Storbritannien då båda dessa länder har egna kärnvapen.
En fråga:
Finns det i Europa ett land som inte är medlem i NATO, inte innehar egna kärnvapen, men som ändå uppträder som fiende mot Ryssland, kanske till och med deltar i kriget mot det i Ukraina – men som befinner sig på så långt avstånd från Moskva som möjligt att ett angrepp med kärnvapen inte direkt skadar Ryssand?
En extra bonus vore om landet i fråga också hade en liten befolkning (för att undvika mänskligt lidande), samt i övrigt låg så till, eller var så beskaffat, att en attack mot det minimerade skador i andra länder i Europa.
Måhända är det en god tanke om folkvalda och tjänstemän inom den svenska nattväktarstaten upphör att betrakta kriget i Ukraina som en slags omgång av brädspelet Risk och omfamnar den ryska och mer verklighetsförankrade uppfattningen att kriget är extensiellt – inte bara för den Ryska Federationen?
Text: Kristoffer Hell
Referenser och relaterat
- NewsVoice: Tidigare putinrådgivare Sergej Karaganov: Ryssland kan rädda världen från global katastrof med kärnvapen
- RT: Sergey Karaganov: Here’s why Russia has to consider launching a nuclear strike on Western Europe
- NATO: NATO on the map
- Speltrollet: Risk – Spelet om strategi, erövring och seger