FN-artikel från andra världskriget kan rättfärdiga Rysslands ingrepp i Ukraina

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 25 oktober 2023
- Christian Pavón, jurist
UN General Assembly
UN General Assembly

Sedan Ryssland invaderade östra Ukraina i februari år 2022 har omvärldens fördömande varit ihärdigt. Det jämförs ofta med Nazisternas invasion i Polen och Putin jämförs med både Hitler och andra totalitära ledare, men vad säger egentligen FN-stadgan om Rysslands operationer i Ukraina?

I artikel 106 och i synnerhet 107 i FN-stadgan stipuleras det rätt tydligt att de allierade i kriget emot Axelmakterna har rätt att gå in i de krigande länderna även efter att dessa har blivit besegrade. Här syftas på möjligheterna att gå in på nytt i dessa nationer om idéer som tex nazism eller likartade idéer på nytt börjar slå rot.

Citatet är relativt tydligt, särskilt här i artikel 107 som exemplifierar det väldigt klart under kapitel XVII och rubriken rörande säkerhetsöverenskommelser:

Ingen bestämmelse i denna stadga medför ogiltighet av eller utesluter ingripande avseende stat, vilken under det andra världskriget varit fiende till någon av denna stadgas signatärmakter, och vidtaget eller godkänt som följd av detta krig av de regeringar som bära ansvaret för dylika åtgärder.”

Det betyder att om någon av de allierade i kriget mot nazismen i efterhand skulle anse att någon gammal nation som varit allierad med Nazityskland eller var en del av det eller axelmakterna, kan bli utsatta för invasion.

Ett klockrent exempel på detta vore om Tyskland blev Nazistiskt igen och började med samma retorik. Detta låter osannolikt och är det också, men det finns faktiskt ett land idag som var delvis ockuperat av Nazityskland och där faktiskt många tydde sig till Nazismen och Fascismen.

Ett sådant land är Ukraina som under andra världskriget delvis hade en väldigt Nazistisk prägel. Det ska sägas att de flesta Ukrainarna var emot Nazismen, liksom de var emot att leva under Sovjetisk ockupation.

På senare år har dock Nazismen i Ukraina nått väldigt höga nivåer, så till den grad att Ukraina idag är det landet i världen som har mest problem med nazism, i synnerhet våldsam sådan.

Ingen av artiklarna i FN-stadgan har ersatts, vilket betyder att det fortfarande finns prejudikat för att ingripa mot nationer som under WW2 var i krig mot de allierade där Ryssland var ett land som bekämpade nazismen och den tyska armén.

Det betyder att Rysslands invasion av Ukraina i ljuset av denna FN-stadga inte nödvändigtvis är folkrättsvidrig som det ofta framställts i media och av ledande politiker i västvärlden.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq