Det är svårt att beskriva Kanadas dödshjälpsprogram som landet införde 2016 som något annat än en enorm framgång. Bara mellan 2016-2017 fördubblades antalet ansökningar om dödshjälp. 2022 avled 13.241 människor med dödshjälp.
Den vanligaste sjukdomen som föranledde en begäran om dödshjälp var cancer (63%). Spannet med flest kandidater var 71-75 åringar. Statistiken visar också att män, oftare och tidigare än kvinnor, gav upp kampen för livet.
Inledningsvis skapades dödshjälpsprogrammet för att förkorta lidandet för människor med dödliga sjukdomar som cancer, men 2022 gick det bra att begära dödshjälp också för kronisk smärta, allmän svaghet, blindhet/dålig syn, dålig balans, problem att svälja, m m.
Européer som gett upp hoppet om sin framtid kan lagligen be om att få bli dödade i Beneluxländerna, Tyskland, Schweiz och Spanien. Passiv dödshjälp är tillåten i Österrike och Norden.
I Sverige uppger Karolinska Institutet att svenskar är positiva till aktiv dödshjälp, vilket en riksdagsledamot Markus Wiechsel från Sverigedemokraterna (SD) också motionerade för 2022.
Kanadas dödshjälpsprogram
Håller den kanadensiska trenden i sig kan antalet avlivade år 2030 hamna på mellan 25.000 och 35.000 – med en totalsiffra över statligt dödade människor sedan 2016 i häradet 200.000.
* Passiv dödshjälp innebär att livet förkortas genom att man undviker medicinska och tekniska hjälpmedel för att hålla en döende person vid liv.
Referenser och relaterat
- Kanada: Fourth annual report on Medical Assistance in Dying in Canada 2022
- Euronews: Euthanasia in Europe: Where is assisted dying legal?
- Karolinska Institutet: Allmänheten positiv till dödshjälp
- Riksdagen: Assisterad dödshjälp för svårt sjuka
- Psykiatriska droger dödar fler än 500,000 människor/år över 65 år i väst – Äldrevården i kris