Psykiatriska droger dödar fler än 500,000 människor/år över 65 år i väst – Äldrevården i kris

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 15 maj 2015
- Torbjörn Sassersson red.

Högsta forskningschefen professor Peter Gøtzsche på det danska Cochrane-institutet varnar för att över 500,000 människor över 65 års ålder dör på grund av psykiatriska droger främst av typen antidepressiva, antipsykotiska och mediciner mot demens. Dessa droger har minimala fördelar och de dödar, säger Gøtzsche. 

Peter Gøtzsches uppfattning stöds av ett team av forskare från Cochrane-institutet och budskapet om en pågående katastrof inom äldrevården publicerades i tisdags i den brittiska medicinska tidningen British Medical Journal. Se artikeln: “Does long term use of psychiatric drugs cause more harm than good?”.

RT.com skriver att även om hela den psykiatriska industrin inte är enig har allt fler läkare och forskare de senaste åren börjat signalera att psykiatriska droger gör mer skada än nytta.

“Gøtzsche warns psychiatric drugs kill patients year in year out, and hold few positive benefits. He says in excess of half a million citizens across the Western world aged 65 and over die annually as a result of taking these drugs.”

Peter Gøtzsche går så långt i sitt resonemang att han bla säger att:

 • i princip alla dessa läkemedel kan stoppas utan att skapa någon skada hos patienterna,
 • forskningsresultaten från Big Pharma har en tendens att vara vinklade till fördel för industrin,
 • läkemedel kan i början tyckas ge vissa fördelar, men dessa är endast temporära,
 • självmord på grund av medicinerna är kraftigt underrapporterade,
 • placeboeffekten är densamma som för vissa läkemedel som antidepressiva medel tex venlafaxine och fluoxetine (Prozac) och att
 • ett tillbakadragande av dessa mediciner kommer att generera en friskare och population som lever längre.

“Commenting on the negative side effects of such pharmaceutical drugs, Gøtzsche argued the “short-term relief” appears to be replaced by “long term harm.””

Även om Peter Gøtzsche kritiseras för sina slutsatser av kända namn inom psykiatrin som Allan Young och John Crace medger dessa ändå att det finns problem med bieffekter. Young och Crace stödjer sina positiva uppfattningar om drogerna på forksningsresultat, men det är denna forskning som Gøtzsche anser är vinklad av och till fördel för samma industri som säljer medicinerna.

NewsVoice kommentar

I debattartikeln: “Dör 60 000 äldre per år i Sverige för tidigt pga läkemedelsförgiftningar och vårdmisstag?” i NewsVoice framfördes hypotesen att ett oerhört stort antal äldre dör pga av vården. Argumentationen baseras på uppgifter från Socialstyrelsen som visar att 2013 avled 90 505 personer i Sverige varav 71% av samtliga dödsfall, alltså 64 258 stycken, inträffade vid 75 års ålder eller däröver.

Den brännande frågan är om samtliga dessa personer dog i förtid eftersom i princip samtliga över 75 år intar uppskattningsvis mellan 3 och 50 läkemedel per dygn.

Läs mer om Cochrane-institutet i RT-artikelnPsychiatric drugs kill 500k+ Western adults annually, few positive benefits – leading scientist

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Tyvärr är ju Peter Gøtzsche också själv fast i missuppfattningen att bara kemiska medel löser medicinska problem! Han har förstås rätt i sak, när det gäller läkemedelsbolagens sätt att agera och medicinernas skadeverkningar – men han nämner inte med ett ord de alternativa (biverkningsfria, effektiva och billiga) medel som finns… Han gör oss uppmärksamma på en global skandal – men är själv en del av den!
  Läs gärna här: http://www.svaradoktorn.se/425444535
  – eller på någon annan av sidorna på http://www.svaradoktorn.se

 • Oj drömde att en vän dog i natt som äter Cipramil dog i natt. Han är 62 år. Men han har cancer oxå.
  Ni måste undersöka varför neuroleptika o Cipramil dödar sexlusten och därmed livsglädjen hos människor o framför allt mammor som blir fråntagna sina barn.

 • Lägg till den ymnig användningen av sömnmediciner, som inte sällan ligger bakom tillfällig förvirring som orsakar annan medicinering. Kirurger är ner okunniga om den problematiken än andra

 • Vad skulle vinstmonstret leva av om inte människan, okunnigheten och tvånget till lydnad. Mellanhändernas krav på acceptans till halvtaskiga lösningar på hälsoprobloblem slutar aldrig vara mer disneylik än verkligheten själv. Jurasic park var en blek kopia av det som trots allt pågår framför våra ögon..

 • 500000 över 65 år – hur många barn o ungdomar som mer eller mindre tvångsmedicineras
  och etiketteras med bokstavsdiagnoser?

 • Eller gör något än mer effektivt: Träna hårt minst 5 dagar/vecka så kommer du att sova fantastiskt bra, och drömma regelbundet. Drömmarna hjälper dig på traven (omedvetet) som gör att du mår än bättre. När du må bättre får du får du självförtroende och så rullar det på. Lika gammalt knep som människan själv. Tilläggas skall att man klara sig inte ensam. Må du bättre och får bättre självförtroende, blir du också mer attraktiv och då löser sig ensamheten också på sikt. Lita inte på chelaterande låssas-förstå-sig-påare – den ena mer ivrigare än den andra på att vara experter på att leva ditt just ditt liv – även om de dyker upp med vita rockar på. Tips från en som vet och gått genom hela skiten.

 • Big Pharmas hela inkomstide´ ligger i den förfalskning av den andliga dimensionen av livet.
  Med konceptet att anden inte finns utan allt är materia och därmed kemi, så finns enbart en kemisk lösning på allt. Klirr i kassan – bingo!!
  Ganska långt in i den nära historien var tanken att en ande befolkade en kropp legio och det var inget märkvärdigt med det. Sedan kom Darwin och liknande tänkare in i bilden och anden devalverades till intet.
  Om man nu tänker sig att anden finns (personen alltså) och den rattar en kropp fylld med sensationer och allmänt skoj, så finner man två dualiteter som korsar varandra.
  Den personliga anden och universellt förnuft i t.ex. en vertikal vektor vis avi biologins att överleva resp. att dö vektor på tvärs mot den andra. (faktiskt det kristna korset i sitt ursprung).
  Alltså den personliga anden måste i detta universum korsa biologins dualitet på väg mot universellt förnuft.
  Denna enkla formel visar på detta faktiska läge:
  Tänk dig att du i en vektor har en situation och beskådar den med förnuft i en rak linje ut mot evigheten och på tvärs mot denna linje lägger in den dualitet som får representera ditt kroppsliga varande. Tvärs förnuftslinjen lägger man till biologins; för eller emot, liv – död, fly – slåss, apati – till freds etc, och samtidigt håller dessa två vektorer vinkelrätt mot varandra med fyra sina positioner i sinnet och se vad som händer. Är du inte alltför förgiftad får du ett skratt för livet.

 • Problemet med dessa problemfokuserade artiklar inom psykologi och psykiatri är att de ALDRIG visar någon lösning till de problem som uppstår genom psykologiska “samtals”metoder som inte kan fungera pga. de stora informationsmängderna. Problemen med medicinering som oftast skadar. Problemen med elchocksbehandlingar. Problemen med bältesläggningar etc etc.

  Lösningen finns idag och ser ut så här oavsett akademins ältande av gammal skåpmat:

  Varje människa, hur “klok” man än är eller tror sig vara, behöver helhetsbilden- den visuella överblicken- “kartan” för att bli medveten om sin egen och kollektivets omedvetenhet- och omedvetna avsikt.
  http://psykologiskorientering.se/media/5447c9f201632.pdf

  Av någon orsak har psykologin fastnat ett århundrade bakåt i tiden? Kan bero på att de som utövar psykologi, tänker psykologi, forskar inom området och andra sakkunniga inte tror att det är möjligt att hantera komplexiteten som ALLA andra vetenskapliga områden där människan FRAMGÅNGSRIKT! förstår- och löser problem. Genom att FÖRST skapa en visuell överblick så att man till att börja med förstår helheten och problemet i detalj och därefter jobbar med lösningen- gnället leder ingenstans och har inte gjort det på 100 år oavsett om det kommer från Cochrane eller någon annanstans ifrån?

  Freud hade en god avsikt, men han hade så fel gällande komplicerade frågor, att lägga en människa på en divan och tro sig kunna använda HUVUDET som redskap när människan inte kan hantera ca 5-8 INFOBITAR I TAGET ÄR EN AV TIDENS STÖRSTA ILLUSIONER.

  LÖSNINGEN FINNS- RESULTATEN FINNS, MEN IGNORERAS.

  Antagligen känns det som ett hot efter akademiska studier ellar annat som skapar ett uppblåst självförtroende eller ignorans. “Ingen ska komma och säga åt OSS “SOM VET” ATT DET SKA HANTERAS ANNORLUNDA”

  Välkommen att kontakta mig om du på allvar vill ha hjälp- eller hjälpa människor med komplicerade problem- då talar jag om flertalet med dessa problem, ett fåtal fixar det på olika sätt av andra orsaker än metoder, men vi tror det är “metoderna med samtalet” som löser….. Exempel på Resultatrdovisning här: http://psykologiskorientering.se/media/5554286eea178.pdf

 • Egentligen är det ganska enkelt, faktiskt ett system där endast en regel är nödvändig att följa, nämligen: Besök aldrig konventionella läkare för råd och hjälp, möjligen med undantaget att man har kunskap om vilken hjälp som kan vara godartad. Alternativa system som arbetar med självläkande åtgärder är den enda framkomliga vägen. Bojkotta läkarkåren, de är köpta av Big Farma och vill dig inget väl. Ta ansvar för din egen hälsa.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *