Dagens Industri skadar svenskt näringsliv medan Ryssland och Kina ökar handeln

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 25 november 2023
- Torbjörn Sassersson
Vladimir Putin och Xi Jinping, 2019
Xi Jinping och Vladimir Putin, 2019.

Hela 95% av all handeln mellan mellan Ryssland och Kina sker nu i ländernas egna nationella valutor rubel och yuan. Kinesiska företag ökar samtidigt sin handel med Ryssland när Väst sanktionerar Ryssland allt medan Dagens Industri försöker skrämma bort företag från Kina.

Sedan införandet av västs sanktioner mot Moskva har Ryssland och Kina påskyndat användningen av sina egna valutor i handeln. Enligt Rysslands vice premiärminister Andrey Belousov genomförs nu 95% av alla transaktioner mellan Ryssland och Kina i någon av ländernas nationella valutor.

I och med den snabba expansionen av ömsesidig handel och samarbeten kommer denna andel sannolikt att fortsätta växa, skriver den i och av EU blockerade nyhetskanalen RT i artikeln: ”Russia-China de-dollarization almost complete”.

Den bilaterala handeln mellan de två länderna kommer att överstiga målet på 200 miljarder dollar i år, och den kan nå motsvarande 300 miljarder dollar år 2030, fortsätter RT.

Andrey Belousov konstaterar att Kina länge har varit en av Rysslands viktigaste handelspartner och att investeringsmöjligheterna för de två länderna ökar.

”Nya gemensamma investeringsprojekt lanseras inom prioriterade sektorer som fordonsindustrin, gruv- och gaskemisk industri, jordbruk, logistik, IT-sektorn och andra”, sa Belousov.

Kinesiska företag tar de västerländska företagens plats

Kinesiska företag har dragit stor nytta av att västerländska företag dragit sig bort från den ryska marknaden. De fyller luckorna genom att utöka närvaron i Ryssland, skriver RT.

”Tillbakadragandet av västerländska företag från Ryssland har skapat stora möjligheter för kinesiska partners att delta i Rysslands olje- och gasföretag, petrokemiska företag och biltillverkningsföretag, liksom företag som tillverkar konsumentvaror, glasprodukter och byggmaterial”, sa Belousov.

Ryssland har till stor del försett Kina med energiprodukter, såsom olja och gas, samt raffinerade produkter, jordbruks- och livsmedelsprodukter och industriprodukter. Kina har exporterat nästan alla typer av varor, inklusive livsmedel, utrustning, mobiltelefoner, elektronik, verkstadsprodukter, möbler, leksaker, textilier, kläder och skor, skriver RT.

Dagens Industri varnar för affärer med Kina. Bild. skärmdump från DI.se
Dagens Industri varnar för affärer med Kina. Bild: skärmdump från DI.se 24 november 2023

Debatt: Dagens Industri skadar svenska företag

Sedan den 19 november driver Dagens Industri (DI) vad som ser ut att vara en kampanj mot handel med Kina riktad till svenska företag. DI har publicerat ett tiotal artiklar i artikelserien ”Reträtten från Kina”. Här kan näringslivets ledare i Sverige läsa artiklar med rubriker som tex: ”Kinas dragningskraft minskar”, ”Svenska bolaget: Så drevs vi bort från Kina” och ”Då kan Kina bli nästa Ryssland”.

De negativa rubrikerna är talande. Syftet med artikelserien verkar vara att öka rädslan hos svenska företag att investera och bedriva handel med Kina. Därmed drar DI in svenska företag i en geopolitisk kamp mot Kina, en kamp uppviglad med hjälp av Washingtons tentakler in i svenska medier.

Dagens Industri är en tidning som normalt stimulerar svenskt näringsliv. DI motverkar nu istället en fruktbar framtid och de svenska företagen är förlorare när de svenska företagsledarna görs osäkra.

NewsVoice konstaterar samtidigt att Wallenbergs affärer med Kina fortlöper normalt. Kinas kapitalmarknad fortsätter att vara attraktiv för Jacob Wallenberg, skriver den kinesiska tidningen Global Times om Jacob Wallenbergs Kinabesök i oktober 2023.

“Nu letar familjen Wallenberg efter stora, medelstora och nystartade företag med breda utvecklingsutsikter genom private equity-investeringar”.

I realiteten kan alltså svenska företag fortsätta att göra affärer med Kina eftersom Wallenberg till och med expanderar sina investeringar i Kina. Nu spelar istället DI en onyttig idiot i Washingtons politik mot Kina och Ryssland.

Det bästa för svenska företag och en fruktbar relation för Sverige med både Kina och Ryssland vore istället att låta Washingtons (och Brüssels) konfliktorienterade politik inte påverka handelsrelationerna. Handel och kommunikation är dessutom viktiga parametrar för fred.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq