Ökad misstänksamhet mot kinesiska medborgare i Sverige

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 januari 2024
- NewsVoice redaktion
Wang Jun, ordförande i kulturföreningen Hua Ding
Wang Jun är ordförande i kulturföreningen Hua Ding
ArcanumSkolan

Sveriges säkerhetstjänst, SÄPO, har allt oftare pekat på Kina som ett potentiellt säkerhetshot. Det har resulterat i en ökad misstänksamhet gentemot vanliga kinesiska medborgare som bor i Sverige, skriver SVT.

Hua Ding i Malmö är den största kinesiska kulturföreningen i Sverige med 800 medlemmar. Ordföranden Wang Jun i Hua Ding är en pensionerad överläkare som har bott i Sverige sedan 1987. Under dessa år har hon noterat en påtaglig förändring i attityden gentemot Kina.

“För drygt tio år sen var relationen mellan Kina och Sverige verkligen jättebra. När folk hörde att du var från Kina fick du en massa nyfikna frågor. Nuförtiden är det nästan som en osynlig känsla av avstånd”, säger Wang Jun.

År 2017 införde Kina en ny lag som kräver att alla kinesiska medborgare, oavsett var de befinner sig i världen, måste lämna information till centralpartiet om en sådan begäran görs. Denna lag har medfört att många oskyldiga kinesiska medborgare nu är kopplade till ett politiskt spel de inte vill vara en del av, skriver SVT.

Dessutom har den ökande retoriken om Taiwan även påverkat stämningen här i Sverige.

“Jag tror för oss alla som bor här, tänkande människor, intellektuella, det är tråkigt för oss. Vi kom hit till Sverige och vet att Sverige står för solidaritet och jämställdhet. Men det är nästan så man känner att man blir klämd mellan två uppsättningar av värderingar”, säger en av kulturföreningens medlemmar i en intervju från april 2023.

 

Källa: SVT, Oro bland kineser i Sverige: ”Känner att man blir klämd”

ArcanumSkolan

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Säpo liksom de mesta samhällsfunktionerna verkar underställda USA.
    Att lita på Säpo när det gäller Kina är därför antagligen som att lita på USA.

    USA uppför sig sämst av alla länder så deras betyg är extremt dåligt medan Kinas beteende är konstruktivt och lösningsinriktat.
    Det är den bakgrunden man bör komma ihåg när man jämför påståenden om och av de två nationerna.
    Man kan lyssna på USAs version av verkligheten för att vara förvarnad om vad de kan tänkas ha i kikaren men aldrig för att få objektiv information.
    Den naturliga utgångspunkten bör vara att USA har ett skumt motiv när de eller deras underhuggare här påstår något.

    Men i stället verkar många i väst tänka tvärtom att det är dom som USA pekar finger åt man ska ogilla. USAs röststarka propaganda spelar roll för många som inte är självständiga utan behöver någon förman eller idol.

  • När jag köpte min pensionärslägenhet förra året upp i bergen, fick jag oväntade kommentarer. Man ansåg att det var ett klyftigt drag, för i Kina, på folknivå, är man rädd för att USA planerar att kärnvapenbomba Kina för att ockupera och plundra landet. Uppe i bergen är jag säker. Man resonerar, USA bombade ju Hiroshima, Nagasaki, ville kärnvapenbomba Kina redan på 50-talet, USA sprängde Nordstream, bombade Jugoslavien, och nu Jemen. Det finns en uppsjö av exempel. Samtidigt skriver den svenska regimen krigsavtal med USA, tillåter USA trupper att ockupera Sverige, och inför amerikansk lag i Sverige. De sovande folket gör ingenting. Precis som på 40-talet.

    Senaste nyheten (Källa SCMP) är att Kina nu har byggt ett AI system baserat på alla USA krig, och det finns många. Samtidigt har Kina vidareutvecklat sina supersoniska försvarsvapen. Det ryktas att dom nu har 95% noggrannhet i MAC 15. USA har inte lyckat få sin att fungera ännu.

  • Det är en effekt av den intensiva USA propagandan i Sverige, MSM och Public Service, och avsikten och resultatet är exakt densamma som nazisternas propaganda kampanjer mot judarna i Tredje Riket som även dom då framställdes som en säkerhetsrisk. Läs själva, materialet finns bevarat.

    Den kinesiska lagen säger att alla måste samarbeta med myndigheterna när det gäller grova brott, som spioneri. Sedan har propaganda vänt på detta och försöker framställa det som om alla kineser måste spionera för Kina. Typisk klassisk nazi metodik.

    Sverige har samma lagar. USA har till och med betydligt mer drakoniska lagar. Alla USA medborgare måste rapportera till USA årligen, och har skyldighet att spionera för USA. För några år sedan dök det upp CIA agenter i Kina, dom knackade på hos amerikanska expats, legitimerade sig som CIA agenter, och upplyste amerikanare att det var deras skyldighet att spionera på Kina. Kina stoppade tilltaget.

    Det är Sverige och svenskarna som skadas genom denna USA aggressiva agerande. Kina köper allt mindre från Sverige, och resultatet är väl tydligt. I Kina gäller goda relationer., medan USA allt mer förstör det för svenskarna.

    Kina tar nu hem produktion till Kina. Just nu bygger Kina 17 Chip fabriker. USAs försök att stoppa Kinas AI utveckling är eliminerat. China har byggt egna system för utveckling. I USA har redan över 3,000 förlorat jobbet. Amerikanska Nvidia CEO har redan varit i Kina för att föröka hitta lösningar. (Källa SCMP). Amerikanska expats lämnar nu Kina. Dom blir personligen klämda mellan USAs krav på att spionera och Kinas lagar mot spioneri. Vi får nu rapporter att amerikaner har nekats taxi, eller att dom av främlingar på gatan uppmanas att åka hem (Wuhan, Källa SCMP). USA är ordentligt på dekis, och drar Sverige med sig i djupet.

    • Du skrev: “Den kinesiska lagen säger att alla måste samarbeta med myndigheterna när det gäller grova brott, som spioneri. Sedan har propaganda vänt på detta och försöker framställa det som om alla kineser måste spionera för Kina. Typisk klassisk nazi metodik.”

      Menar du att lagen från 2017 innebär att kineser tex i Sverige uppmanas att rapportera om spioneri mot kineser och Kina, men i och från Sverige?

      • Torbjörn Sassersson red. skriver: 25 januari 2024 kl 04:02
        Det här är en snårskog. Generellt, i Sverige gäller svensk lag, inte kinesisk. Däremot om någon, oavsett medborgarskap, skyddar eller medverkar i spioneri från Sverige mot Kina kan dom åtalas för det när dom är tillbaka i Kina. Både USA och Sverige tillämpar samma regler. Det gäller inte bara spioneri, utan även fall som bedrägeri, hackning, stöld, förtal, osv. Gränsöverskridande brott, till exempel via internet.

        Dessutom, och detta är de flesta omedvetna om, om en svensk är tillfälligt i Kina lyder dom fortfarande under svensk lag, om inte Kinas lagar säger motsatsen. Samma sak gäller om en kines tillfälligt är i Sverige, då är han fortfarande underställd Kinas lagar, om inte svensk lag säger annorlunda. Föreligger en skyldighet i Kina att rapportera spioneri gäller det även på tillfälligt besök i Sverige. Är personen permanent bosatt i Sverige, gäller enbart svensk lag.

        Ett exempel är trafik. Svensk lag kräver att alla skall köra till höger, men England kräver att alla skall köra till vänster. Då dominerar engelsk lag över svensk i England och v.v.

        Ett annat exempel är att köpa sex. Den svensk som köper sex i Tyskland på tillfälligt besök kan dömas enligt svensk för det i Sverige när han återvänder. Speciellt USA tillämpar vad man kallar ”Long arm jurisdiktion”, vilket betyder att alla medborgare och i USA bosatta alltid skall lyda amerikansk lag, oavsett var dom än befinner sig.

      • Torbjörn Sassersson red. skriver: 25 januari 2024 kl 04:02
        Som jag uppfattar Kinas lagar. En kines, kinesisk medborgare eller inte, som är bosatt i Sverige har ingen skyldighet att rapportera något. Däremot, om myndigheterna i Kina upptäcker att personen aktivt deltar i spioneri eller skyddar spioneri, då kan dom ålägga att svara för det i Kina, kanske att återvända, kanske åtalas och straffas. Sverige har samma lagar. Pirate Bay grundaren Gottfrid Svartholm Warg tvingades ju hem till Sverige, som ett exempel.

    • Nils G skriver: 24 januari 2024
      Det är en mer populärt idag, men USA har stoppat det inom USA hegemonin. Däremot i Afrika, Asien och Sydamerika växer intresset lavinartat.

  • Hösten 2022 gick media ut med obekräftade uppgifter om kinesiska poliser som befann sig i Sverige.
    SÄPO var dock måttligt intresserade.
    Ännu ett fall av västlig projektion?

    • Nils G skriver: 24 januari 2024
      Det är en mycket grov propaganda lögn. Kina har en annan samhälles organisation än Sverige och väst. Polisen är inte en separat organisation som i Sverige, utan en avdelning inom vad som kallas PSB, eller Public Security Bureau. Dit hör vad svenskarna kallar ”Polis”, men även funktioner som immigrationen, ungdomsvård, socialfunktioner, fängelser, domstolar, och ett system med servicekontor för medborgare. Dessa servicekontor har till uppgift att hjälpa medborgare med ärenden som att förnya pass, körkort, umgänget med alla myndigheter, osv. Tidigare bar alla PSB anställda samma uniform, men det ändrar man på nu. Avdelningar som inte tillhör just polisen, med polisiära funktioner och befogenheter, hade samma uniform, men inga polisiära uppgifter eller befogenheter.

      Kina etablerade även sådana servicekontor för kinesiska medborgare i andra länder, men även dom hade inga polisiära uppgifter eller befogenheter. Igen, propagandan mycket grovt förvred verkligheten, och man ljög grovt för er, och det fortsätter ännu.

  • Svenska folket tror på vad svensk media säger till dom att tro på. Svensk media säger det vad regeringen säger till dom att skriva. Regeringen säger det som SÄPO säger till dom att säga. Var får SÄPO sin information ifrån? USA? Egna uppgiftslämnare i Kina?

    Aldrig någonsin har SÄPO kunnat visa på faktiska uppgifter som bekräftar deras teorier om någon annan stats infiltrationsförsök eller spioneri gentemot Sverige, Sveriges representanter eller svenska bolag.

    • Ola skriver: 24 januari 2024
      Är det inte snarare så att svenska MSM, främst DN, Expressen, Aftonbladet och Public Service media driver den propaganda som USA ålägger dom. SÄPO ser i alla fall jag som CIA och FBI lokalavdelningar i Sverige.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *