En auktoritär Jens Stoltenberg klagar på att auktoritära stater motsätter sig ett auktoritärt NATO

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 april 2024
- NewsVoice redaktion
Jens Stoltenberg och Laura Kuenssberg.
Jens Stoltenberg och Laura Kuenssberg. "NATO wishes it to be made known that it does not associate itself with the contents of the article..."

NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg varnar för att en “auktoritär” allians bestående av flera “trotsiga” länder blir allt starkare. Han menar att Ryssland, Kina, Iran och Nordkorea är ett växande hot mot västvärlden.

BBC:s Sundays Laura Kuenssberg intervjuade Stoltenberg som menar att “Kina stöttar den ryska krigsekonomin och levererar viktiga delar till försvarsindustrin, och i gengäld pantsätter Moskva sin framtid till Peking”.

Han hävdade vidare att Ryssland förser Iran och Nordkorea med teknik i utbyte mot ammunition och militär utrustning i kriget mot Väst.

Stoltenberg föreslår att NATO måste fördjupa samarbetet med länder som Japan och Sydkorea för att “stå upp mot denna starkare allians av auktoritära makter”.

BBC:

“NATO-chefen har under de senaste dagarna försökt övertala andra länder att bidra med mer pengar till krigsinsatsen i Ukraina i hopp om en femårig fond på 100 miljarder euro (86 miljarder pund). Han sade att han var övertygad om att han skulle få ett avtal i juli, trots att vissa länder uttryckte tveksamhet denna vecka.”

Moskva och Peking, som har haft nära band sedan sovjettiden, lovade nyligen att öka det bilaterala samarbetet inom olika områden. Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping förklarade 2022 att deras strategiska partnerskap är “gränslöst”, skriver RT.

Kina har vägrat att ge Ryssland skulden för Ukrainakonflikten och har upprepade gånger anklagat USA och NATO för “kalla kriget-mentalitet” och för att försöka påtvinga resten av världen sin vilja. Putin sade i februari att västvärlden har behållit sina “koloniala vanor”,  fortsätter RT.

Iran har medgett att man skickat en mindre mängd drönare till Ryssland innan Moskva inledde sin militära operation i Ukraina i februari 2022. Kremls talesman Dmitrij Peskov sade dock att den ryska armén endast använder inhemskt tillverkade vapen mot Kievs trupper.

Pyongyang och Moskva kom överens om att öka samarbetet under Kim Jong-Uns besök i Ryssland i september 2023. Nordkorea har förnekat att man skeppat raketer och granater till Ryssland och anklagat USA för att “ihärdigt sprida ett grundlöst rykte om vapenaffärer”. Kreml avfärdade också rapporterna om militärt stöd från Pyongyang, skriver RT i artikeln “NATO chief calls on members to stand up to ‘authoritarian powers’”, som NewsVoice delvis översatt.

Både Moskva och Peking har skyllt den nuvarande krisen i Ukraina på NATO:s expansion i Europa, och den kinesiske försvarsministern Dong Jun sa att USA riktade in sig på Ryssland och Kina samtidigt som man “försöker behålla sin hegemoni runt om i världen”. Rysslands försvarsminister Sergey Shoigu har varnat för att “västvärlden nu överväger att eventuellt sprida” konflikten till Asien och Stillahavsområdet, skriver RT.

Laura Kuenssbergs slutord i sin artikel är målande:

“And conflicts around the world in all their complexities are increasingly occupying our politicians’ time, energy and effort.”

Det är precis vad Väst anklags för inom den multipolära BRICS-världen, att Väst är helt ockuperat av tankar och aktiviteter som vidmakthåller eller leder till ändlösa konflikter istället för fred och trygget för jordens folk (redaktionens anm).


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Lägg av med amerikaniseringen av språket!

    Det heter många äpplen och mycket cider.
    Skillnaden mellan fler och mer är en viktig egenhet i det svenska språket, och den hjälpte förr om åren att forma tankemönstren hos blivande ingenjörer och vetenskapsmän. Det svenska välståndet har troligen vilat på dylika språkliga egenheter, anser jag (utan något som helst närmare studium av problematiken; jag bara hoppas att någon skall forska i ämnet).

    “Iran har medgett att man skickat en mindre mängd drönare till Ryssland innan Moskva inledde sin militära operation i Ukraina i februari 2022. Kremls talesman Dmitrij Peskov sade dock att den ryska armén endast använder inhemskt tillverkade vapen mot Kievs trupper.”

  • Det är förvånande att så många hot presenteras oss.
    Detta utan att beskriva vari hotet ligger.
    Ungefär som att varna för att en bil i trafiken avser att köra på dej.
    Finns massor av bilar och alla är farliga om jag klantar till det.
    På samma sätt med Ryssarna. Jättefarliga, om vi klantar till det.
    Dock verkar det som att ryssarna har koll i sina fordon och räddar oss med undanmanöver även om vi klantar oss.

    Att beskriva dom här hoten utan att visa på var hotet ligger och varför.
    Pratade med en höjdare inom “försvaret” för nåt år sedan.
    Var är hotet mot sverige?
    “Kan ju inte berätta detaljerat men hotbilden har ökat”
    Om du inte kan berätta varför och hur hotbilden ökat borde du ju hålla tyst om den. Då är det ju liksom granntanten som bara sprider rykten om hur hemska andra grannar är i annat syfte än att ha ett samtal.
    Svaret blev “Förstår hur du menar” så var det samtalet slut.

    Dom vill att vi skall tro att dom sitter på information som är viktig och därför hemlig.
    Skitsnack dom hittar bara på för att legitimera sin egen existens.

    Det inte mycket som är sunt i samhället numera!

    LeifB

  • Det ryktas att holländska Rutte skall överta chefsposten i NATO.
    Han ljög hela den holländska befolkning rakt upp i ansiktet om Klaus Schwab. Fruktansvärt!

  • En tredje tuffeuffe på kort tid, dyker upp..hur många är dom..Bra rubriksättning, och ett hån mot dom. Gutt

  • Stollenberg är norsk och man kan inte förvänta sig intelligenta uttalanden från en norrman! Att han är en frontfigur utan makt är alltför tydligt och han tycks inte bry sig om att han bara är en springpojke och taltratt för neokons i Washington. Stollenberg saknar stolthet trots sitt namn och dessutom ryggradslös och utan kontakt med verkligheten. En patetisk figur i globalismens tjänst…

  • Stollen har lärt sej att i en rondell kör man högst åtta rundor för att hitta ut. Putin kör en avfart. Så stor skillnad är det mellan världsledare och muppar. Att muppen bara säger att kina sponsrar ryssland med vapen och det skulle vara nåt märkvärdigt.Halllooo muppen, väst sponsrar ukrinazi, vad är skillnaden.
    Dummies ska säga så lite som möjligt, så märker ingen hur dumma dom är.

  • Att väst mned usa i spetsen bara vill förlänga Ukraina kriget så länge som möjligt och med dessa enorma summor som pumpas in i ett helt meningslöst krig pekar klart och tydligt på att det hela handlar om världens största pengatvätt av skattepengar alla kategorier och på bekostnad av de stackars Ukrainarnas liv. Tänk också på vad de ukrainare som överlever lär sig hata Ryssland när det i sjävla verket är ……. som manipulerat fram kriget.

  • Ja naturligtvis finns en god typ av fascism, och en dålig!

    Och vissa verkar ha svårt att förstå att bara krigar man tillräckligt mycket, och tillräckligt länge. Ja då kommer det automatiskt bli fred sen.

    Stollenberg!

    Denna man bestämmer nu och har inflytande över mitt liv, själv har jag aldrig blivit tillfrågad om jag vill ha det så. Men tydligen är det den goda typen av fascism att jag betalar till denna krigshetsares leverbröd.

    Och den goda typen av demokrati, eftersom om de i slutändan vinner mot alla andras viljor i världen så kommer vi få “demokrati” överallt sen.

    Ja den fromme och lycklige innehavaren av en kärnvapenbunker kanske får se….

  • Jens Stollenbergs pengatiggande är ju en sinnessjukt astronomisk summa helt frikopplad från den nuvarande nivån på deras pyramidspelsliknande ekonomi. Men Stollenberg har inte bara sålt ut sitt eget hemland Norge utan han har även medverkat i att tränga in hela norden i en återvändsgränd som kommer sluta illa för alla inblandade länder. Tragiskt att se någon som i den åldern inte kommit längre i den mänskliga utvecklingen.

  • Stollen säger att Kina inte tagit avstånd från Rysslands Ukraina-insats.
    Vad i he*ve*e har USA med det att göra?
    När Ryssland avslutat Ukraina-incidenten blir både Stolleberg och Zelensky om han överlever som president, en av de mest förföljda personer av ett förfallet EU.

    • Välkommen till NewsVoice. Tack för att du kommenterar här.

      Torbjörn Sassersson, ansvarig utgivare

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *